Medián: félmillió szavazó fordult el a Fidesztől

Publikálás dátuma
2018.09.26. 13:27
Illusztráció
Fotó: Népszava
Ennél is gyengébb támogatottságot mért a Závecz Research.
A választások óta eltelt időben, szeptemberre mintegy hét százalékkal, 37 százalékra esett a Fidesz-KDNP teljes népességben mért támogatottsága – állapította meg a Medián, a HVG által ismertetett felmérésében. Ez annyit jelent, hogy a közvéleménykutató mérése szerint cirka félmillió szavazót veszített a Fidesz. Bár a kormánypárt népszerűsége esett, ám a politikai erőviszonyok nem változtak. Az ellenzék ugyanis nem tudta megszólítani a kormánypártról leszakadókat, így a félmillió elpártolt szavazó a pártnélküli, bizonytalanok – teljes népességben 31 százalékos – táborát gyarapította. Az ellenzéki pártok beragadtak a már korábban kialakult sorrendben, így a Jobbiknak 9, az MSZP-nk 8, a Gyurcsány-pártnak pedig 6 százalékos a támogatottsága a teljes népességben, míg a parlamentbe tavasszal bekecmergett LMP támogatottsága 3 százalék, amivel a Medián szerint most be sem jutna az országgyűlésbe a párt. Ennél is gyengébb támogatottságot mért a Fidesznek a Závecz Research, bár náluk a Fidesz már korábban is 35 százalékon állt a teljes népesség körében 2,8 millió szavazóval. A közvéleménykutató szerint nem változtak lényegesen a nyáron kialakult erőviszonyok, így a Jobbik harmadik hónapja 10 százalékon áll, az MSZP-támogatók aránya 6-ról 7 százalékra nőtt, a DK 4 százalék körül van. Az LMP-nek a Závecz is 3 százalékot mért. 
Szerző
Frissítve: 2018.09.26. 17:33

Miközben orvosok mondanak fel, Kásler Miklós fizetésemelést kapott

Publikálás dátuma
2018.09.26. 12:41

Fotó: Németh András Péter
Az emberminiszter valamiben jól teljesíthetett, hiszen bére augusztus elsejétől 1,78 millió forintra emelkedett egy kormányzati dokumentum szerint.
Hiába mondta fel önkéntes túlmunkaszerződését a Honvéd Kórház legalább harminc orvosa, hagyták ott a Magyar Narancs szerint ápolók és orvosok egyaránt az ajkai kórház intenzív osztályát, ez még nem ok arra, hogy az Emmi-miniszter Kásler Miklós ne kapjon fizetésemelést.
Az Átlátszó szúrta ki a kormány.hu oldalon, a  hogy a Tízparancsolatot tökéletes népegészségügyi programnak tartó tárcavezető bére augusztus elsejétől 1,1 millió forintról augusztus elejétől 1, 78 millió forintra emelkedett.
A portál megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve a Miniszterelnökséget, hogy milyen pozitív tapasztalatok alapján döntöttek a fizetésemelés mellett, de egyelőre még nem kaptak választ. 
Szerző
Frissítve: 2018.09.26. 14:04

A főváros hozzávágott 205 milliót a rászoruló sportklubokhoz

Publikálás dátuma
2018.09.26. 12:05

Fotó: Ferenczy Dávid
Mindenki tudja, milyen siralmas anyagi helyzetben vannak a vezető magyar sportegyesületek, a Fővárosi Közgyűlés nem is bírta tovább nézni vergődésüket.
Kiemelt budapesti sportegyesületek 205 millió forintos támogatásáról döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés- írja az MTI.  A támogatásokról szóló előterjesztést Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes írta alá, és 24 igen, 2 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A döntés értelmében utánpótlás-nevelés támogatására az Újpesti Torna Egylet 40 millió forintot kap, a Ferencvárosi Torna Club és szakosztályai 80 milliót, a Vasas Sport Club 15 milliót, a Budapesti Honvéd Sportegyesület 20 milliót, a Magyar Testgyakorlók Köre szintén 20 milliót, a Kőbányai Sport Club 15 milliót, a Budapesti Vasutas Sport Club 10 milliót, valamint 5 millió forintot kap a Központi Sport és Ifjúsági Egyesület.
Mindez talán érthető is lenne, ha nem olyan sportszervezetekről lenne szó, amik évente akár több milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodnak és szinte számolatlanul öntik beléjük a TAO-támogatásoka. A Portfólió becsléseken alapuló összefoglalója alapján a Fradi tavaly közel 5,3 milliárdos, a Honvéd 1,8 milliárdos, az Újpest 1,78 milliárdos költségvetéssel gazdálkodott. Nem állhat olyan rosszul az MTK sem, ami a Sportbiznisz blogoldal szerint 2016-ban 1,8 milliárdos büdzsé felett rendelkezett, és 1,1 milliárdos árbevételt könyvelhetett el. 
Az utánpótlás-nevelés ügyében oly nagyvonalú fővárosnak eközben kormányzati támogatást kellett kérnie ahhoz is, hogy be tudják fejezni a Lánchíd és a Váralagút felújítását.  Tarlós szerdán büszkén jelentette be, hogy a sok feltételhez kötött állami pluszforrás megérkezett a munkához.
A döntés kapcsán Gy. Németh Erzsébet (DK) fel is vetette, hogy miért kell olyan egyesületeket támogatni, amelyek jelentős TAO-támogatást kapnak, és luxusnak nevezte, hogy a főváros "súlyos" tízmilliókkal támogatja ezeket. Tarlós István főpolgármester erre annyit mondott, a támogatásra szánt keret „szűkebb” a tavalyinál – hogy miért kell erre egyáltalán költenie a fővárosnak, az nem derült ki. 
Szerző
Frissítve: 2018.09.26. 12:18