Nyelvtudás – Magyarország a sereghajtók között az Európai Unióban

Publikálás dátuma
2018.09.27 10:37
illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
Hazánkban a dolgozó korú felnőttek 42 százaléka beszél valamilyen idegen nyelven, míg Luxemburgban több mint 50 százalékuk legalább három nyelvet ismer.
A dolgozó korú, 25 és 64 év közötti felnőtt lakosság 65 százaléka beszél legalább egy idegen nyelven a 2016-ban rögzített adatok szerint – számolt be a friss felmérési eredményekről az Eurostat a nyelvek európai napja alkalmából. A felmérés szerint néhány országban kiugróan jók az ezzel kapcsolatos eredmények, ezekben a tagállamokban a válaszadók több mint 90 százaléka beszélt valamilyen idegen nyelven. Az adatok szerint ilyen – Svédország (97 százalék) – Lettország (96 százalék) – Dánia (96 százalék) – Litvánia (96 százalék) – Luxemburg (95 százalék) – Finnország (92 százalék) – Málta (92 százalék) – Észtország (91 százalék) Luxemburgban egyébként a dolgozó korú felnőttek több mint fele legalább három idegen nyelven beszélt, de ez az arány magas volt Finnországban (45 százalék) és Szlovéniában (38 százalék) is. Négy országban – köztük Magyarországon is – kiugróan rosszak az eredmények, hazánkban a felnőtt lakosság kevesebb mint fele beszél valamilyen idegen nyelven. Az adatok a következőképpen alakulnak: – Egyesült Királyság (35 százalék) – ez persze nem meglepő, hiszen az angol az anyanyelvük – Románia (36 százalék) – Magyarország (42 százalék) – Bulgária (50 százalék) A felmérésből az Írországra vonatkozó információk kimaradtak, mert – mint az Eurostat kiemeli – ezek az adatok még nem állnak rendelkezésre.
Frissítve: 2018.09.27 11:00

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.