Vona kihagyja a Jobbik-kongresszust

Publikálás dátuma
2018.09.28 10:15
Vona Gábor szerint jó irányba halad a párt
Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton vezetésével a Jobbik az „egyedüli helyes” utat járja – közölte Vona Gábor. A szombati kongresszuson a volt pártelnök nem vesz részt.
Kínos helyreigazításokba futott bele a kormánypárti Figyelő. A hetilap internetes oldala sorra valótlannak minősítette azokat az állításait, amelyek arról szóltak, hogy a Jobbik szezonnyitó frakcióülése botrányba fulladt, csúnyán kiabált egymással Vona Gábor volt pártelnök és Volner János alelnök. – Teljesen normális mederben zajlott a beszélgetés, még csak a hangját sem emelte fel senki – emlékezett vissza egy jobbikos képviselő. Ezt mások is megerősítették lapunknak, többek között Vona Gábor, aki helyzetértékelést tartott a Kiskőrösön rendezett frakcióülésen: – A fideszes sajtó hazugságai kapcsán tudomásom szerint megtörténtek a jogi válaszlépések. Az ottani beszélgetés jó hangulatú, baráti és konstruktív vita volt. Többet nem szeretnék erről mondani, mert nem feladatom. - fogalmazott. Ami a vitát illeti: több forrásból származó értesüléseink szerint Vona „baráti stílusban” nagyobb óvatosságra intette Volner Jánost, akinek egyes megnyilvánulásait könnyen felhasználhatják a Jobbik ellenfelei. (A Népszavának nyilatkozva például Volner „béna kacsához” hasonlította a Jobbikot.) A frakcióülésen ülésen Vona Gábort is érték bírálatok, elsősorban Stummer János, Szávay István és Volner János részéről. 

Feszültségek Volner körül

A kormánypárti sajtó rendre előáll azzal, hogy Volner János, a Jobbik alelnöke is a Mi Hazánk Mozgalomba tart. Volner pedig rendre arról beszél, hogy nincs ilyen szándéka. Információink szerint ugyanakkor a Jobbikban nem erősíti a Volner iránti bizalmat, hogy volt barátnője kifejezetten aktív a Mi Hazánkban, jogászként ő intézte a Toroczkai-féle mozgalom pártbejegyzési kérelmét.

A kritikák főként arra vonatkoztak, hogy sokan csalódottak, amiért a parlamenti választás után Vona „magára hagyta” a pártot – mondták többen. Egyikük szerint a választás óta a kiskőrösi frakcióülésen nyílt először lehetőség arra, hogy kibeszéljék, mi történt a kampányban: „ennek az egésznek az volt az értelme, hogy ne maradjanak elvarratlan szálak”. A konfliktusok azonban nem szűntek meg a párt körül. A minap a XV. kerületi Bodó Miklós jelentette be, hogy kilép a Jobbikból. Egyebek mellett arra hivatkozott, hogy a jobbikosok kivonultak a parlament üléséről, amikor a Mi Hazánk Mozgalomban (a Toroczkai László vezette szakadár „nemzeti radikális” pártban) politizáló Dúró Dóra a badacsonyi gyilkosság ügyében felszólalt. Megkérdeztük Gyöngyösi Mártont, a Jobbik elnökhelyettesét és frakcióvezetőjét, hogy a későbbiekben is így járnak-e el Dúró felszólalásaikor. Gyöngyösi válasza: „A parlamenti beosztást és a parlamenti részvételt nem Dúró Dóra független képviselő havi egy felszólalásához igazítjuk”. A Jobbik most szombaton kongresszust tart, a résztvevők hangján pedig nem érződött izgalom, amikor a rendezvény felől érdeklődtünk. A tervek szerint elfogadják a párt új stratégiáját. A két kulcsszó – idézzük, amit Sneider Tamás elnök néhány hete mondott lapunknak – a „szabadság” és az „igazságosság”. Ehhez időközben harmadikként csatlakozott a „biztonság” is. Vona Gábor nem szólal fel, mi több, nem is vesz részt a kongresszuson. Kérdésünkre, hogy a lemondása óta eltelt időszak mennyiben igazolta várakozásait, a szakadás ellenére jó irányba megy-e a Jobbik, a volt pártelnök közölte: Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton vezetésével a párt folytatta a néppárti utat. Szerinte ez az egyedüli helyes út, ha valaki nem csupán magát kívánja képviselni, hanem minden magyar embert.

Kilépésvádak pró és kontra

A Jobbikban úgy tartják, hogy a kilépésekről szóló híreket tudatosan „adagolja” a konkurens Mi Hazánk, azaz a távozók már korábban eldöntötték, hogy elhagyják a Jobbikot, ám bejelentésüket egy-egy mostani eseményhez kötik, valamelyik önkormányzati választás vagy a kongresszus elé időzítik. A zuglói szervezet feloszlásáról és a XV. kerületi kilépésről szóló közleményeket Novák Előd írta – osztotta meg lapunkkal meggyőződését egy jobbikos képviselő. Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke (Dúró Dóra férje) kérdésünkre valótlannak minősítette az állítást: minden kilépő maga dönti el, hogy szeretné-e kommunikálni a pártból való távozását, ha igen, milyen indokolással. Annak, hogy a Jobbik által elvesztett 116 önkormányzati mandátum mögötti személyes indokolások a párt köpönyegforgatására utalnak, Novák szerint nem ő az oka, inkább a párt vezetése. Hozzátette: „Természetesen sok átlépő keres engem, még jobbikos országgyűlési képviselőkkel is kapcsolatban vagyok, beszélgetéseink gondolatai akár vissza is köszönhetnek megnyilatkozásaikban, de attól még nem én írom az életüket és közleményeiket, én már a jövőre, a Mi Hazánk Mozgalomra összpontosítok.”

Orbán furcsa öltözékben locsolta meg unokáját (fotó)

Publikálás dátuma
2019.04.22 14:00

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök ismét ünnepi pillanatot osztott meg közösségi oldalán.
Frissítve: 2019.04.22 14:05

Erdő Péter szerint Isten azt akarja, hogy boldogok legyünk

Publikálás dátuma
2019.04.21 21:23

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet.
Isten, aki bölcsességében megalkotta az embert, azt akarja, hogy boldogok legyünk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának adott, vasárnap este sugárzott húsvéti interjújában. Hozzátette: a világi emberek - politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek - felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet. "Isten szeretetét kell közvetítenünk az emberek felé" - hangsúlyozta a bíboros. Kérdésre válaszolva megjegyezte: szükséges az európai alapdokumentumokban a kereszténység rögzítése, csakúgy, mint a görög-római örökségé.
Szerző