Elképesztő átalakuláson mennek át a kelet-antarktiszi mohák

Publikálás dátuma
2018.09.30. 12:12
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A kelet-antarktiszi térségben nyaranta előbukkanó mohatelepek is megsínylik a klímaváltozás és az ózonréteg vékonyodásának hatásait - állítják kutatók a Nature Climate Change című folyóiratban publikált tanulmányukban, amely szerint a Déli-sarkvidék keleti felének növényzete gyorsan változik az egyre szárazabbá váló éghajlat hatására.
"Az Antarktiszra látogatva az ember jeges, fehér vidékre számít. Néhány területen azonban zöld színű, dús mohatelepek emelkednek ki a hó alól egy mindössze hat hétig tartó időszakban

- mondta a tanulmányt vezető Sharon Robinson, az ausztráliai Wollongongi Egyetem munkatársa.

Az Antarktisz nyugati vidéke és az Antarktiszi-félsziget a bolygó leggyorsabban melegedő területei közé tartoznak, a kelet-antarktiszi régió azonban eddig nem sokat tapasztalt meg az éghajlat melegedésből, ezért a kutatókat nagyon megdöbbentette, amikor szembesültek a helyi növényzet változásának mértékével - írta az MTI a BBC hírportálja alapján.
Egy 2000-ben végzett előzetes tanulmányt követően 2003-ban kezdték megfigyelni a területet. 2008-ban az egykor zöld mohatelepek már sötét vörössé váltak, ami azt jelzi, hogy a növények komoly stressztől szenvedtek.
"Először zöldről vörösre változnak, aztán, ha igazán nagy stressznek vannak kitéve, beszürkülnek, ami azt jelenti, hogy haldoklanak"

- mondta a kutató.

A szakemberek rájöttek, hogy a változás hátterében az egyre szárazabbá váló klíma áll.
A tanulmány kezdetén a mohatelepek domináns faja a Schistidium antarctici volt, amely hosszú ideig képes túlélni a víz alatt. 2013-ra azonban a kutatók által vizsgált mohatelepek nagy részén két másik faj is megvetette a lábát, amely jól bírja a szárazabb feltételeket, viszont nem viseli jól a víz alatti létet. A kutatók szerint Kelet-Antarktisz hidegebb, szelesebb és szárazabb lett az éghajlatváltozás, valamint az ózonréteg vékonyodásának együttes hatásai miatt. Az antarktiszi mohák az egyedüli növények, amelyek képesek életben maradni a kelet-antarktiszi régióban.
A kutatóknak sikerült megállapítaniuk, hogy a növények több száz éve növekednek a területen. A tanulmány társszerzője, Melinda Waterman szerint ahogy a mohák nőnek, "feljegyzik" a környezetükben végbemenő változásokat, vagyis évszázadokra visszamenőleg őrzik az Antarktisz part menti területeinek éghajlati adatait.
Robinson szerint noha a mohatelepek csak 4-14 centiméter magasra nőnek, apró állatok, gombák és zuzmók otthonául szolgálnak, vagyis olyanok mint egy kis erdő, amelynek most legalább a 40 százaléka szárazságtól szenved.
Fotó: DLR - EDEN-ISS

Matt Damon elégedetten csettintene az antarktiszi uborkára

77 kg salátát, 51 kg uborkát, 29 kg paradicsomot, 12 kg karalábét, 9 kg válogatott gyógynövény és 5 kg retket termesztettek a Német Légügyi és Űrkutatási Központ (DLR) kutatói. Bizonyították, hogy ez a Marson is lehetséges lenne.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.09.29. 13:45
Az EDEN ISS nevű üvegház nem csak átvészelte a sarki éjszakát, de termést is hozott. A képen még csak makett formában
Fotó: DLR - EDEN-ISS
A brémai vezérlőközpontban több napra át tudják venni az üvegház vezérlését, ha vihar lenne a sarkon
Fotó: DLR - EDEN-ISS
Útjára indul a speciális konténer
Fotó: DLR - EDEN-ISS
Jégtörővel érkezett a felszerelés a Déli-sarkra
Fotó: DLR - EDEN-ISS
A konténereket magas lábakra építették, hogy a hóvihar ne temethesse be
Fotó: DLR - EDEN-ISS
Az EDEN ISS projekt legénysége az Alfred Wegener Intézet Neumayer Station III állomásán vészelte át a telet
Fotó: DLR - EDEN-ISS
A konténerek csaknem négyszáz méterre épültek fel az állomás állandó épületétől
Fotó: DLR - EDEN-ISS
Az összeszerelt üvegház és a legénység
Fotó: DLR - EDEN-ISS
Az üres konténerbe a helyszínen telepítették a berendezéseket
Fotó: DLR - EDEN-ISS
A speciális tápoldatok és fény miatt nagyobb hozamot lehet elérni, mint hagyományos talajban
Fotó: DLR - EDEN-ISS
Pingvinek látogatóban
Fotó: DLR - EDEN-ISS
A termés olyan bőséges, hogy egy részét lefagyasztják - mondta Paul Zabel
Fotó: DLR - EDEN-ISS
Saláta friss paradicsommal és bazsalikommal, Antarktisz módra
Fotó: Matthias Maasch / DLR - EDEN-ISS
Paul Zabel nem csak a növényeket gondozta, hanem a az üvegházat is karban tartotta és mintákat gyűjtött
Fotó: DLR - EDEN-ISS
Az EDEN ISS végig bírta a sarkvidéki telet, ezzel reményt adva az idegen bolygók kolonizálásához
Fotó: DLR - EDEN-ISS

Zöldséget termesztettek az Antarktiszon, így akár a Marson is lehet

Publikálás dátuma
2018.09.29. 11:11
Paul Zabel kutató a zöldségekkel
Fotó: EDEN ISS project
Nemcsak túlélte az antarktiszi telet, de zöldségek is teremtek az EDEN ISS nevet viselő üvegházban. Ezzel él a remény, hogy lehet friss ételt fogyasztani a Marson.
Gyógynövényeket, salátát és más zöldséget termesztettek azok az emberek, akik az elszigetelt Alfred Wegener Intézet Neumayer Station III nevű állomásán teleltek. A rendszeresen mínusz 40 °C alatti hőmérsékleteknek kitett antarktiszi üvegház most először üzemelt egész télen át - írta a Csillagászat.hu a Német Légügyi és Űrkutatási Központ (DLR) közleménye alapján. 
“Több mint fél éves működése alatt az önellátó üvegház koncepciója hasznosnak bizonyult, mind a szélsőségesebb éghajlatú földi régiókhoz, mind a jövőre nézve, amikor embert küldünk a Holdra és a Marsra.”

– nyilatkozták a DLR képviselői.

A körülmények igazán mostohák
Fotó: EDEN ISS project
A 13 négyzetméter nagyságú megművelt területen 77 kg saláta, 51 kg uborka, 29 kg paradicsom, 12 kg karalábé, 9 kg válogatott gyógynövény és 5 kg retek termett. A paprikák és az eprek azonban nem maradtak meg, valószínűleg a beporzással akadhattak problémák.
A viharos antarktiszi időjárás sokszor akadályozta az embereket, hogy megtegyék az üvegházhoz vezető nagyjából négyszáz méteres utat. Ilyenkor egy németországi vezérlőközpontból vették át az irányítást.   
“Igazán értékeljük és élvezzük, hogy rendszeresen friss salátát, gyógynövényeket és zöldségeket ehetünk, ezzel gazdagítva az itteni étrendünket. Észrevehetőek a pozitív hatások.”

– mondta Berhard Gopp, a Neumayer Station III állomás igazgatója a közleményben.

A friss termés nélkül a csapatnak fagyasztott-szárított ételeken kéne élnie októberig, a következő repülő megérkezéséig.
Szerző