'56-os emlékérmet adtak Orbánnak, de nem ért rá átvenni

Publikálás dátuma
2018.09.28 19:13
Orbán Viktort ki akarták tüntetni, de épp más dolga akadt
Fotó: AFP
Van, amikor a legmélyebb tiszteletnyilvánítás is kevés ahhoz, hogy személyesen jusson el a miniszterelnökhöz.
Orbán Viktornak ítélték ítélték idén az 1956-os mártírról, Szobonya Zoltánról elnevezett emlékérmet. A kitüntetést tíz éve alapították, és odaítéléséről kuratóriumi elnökként dönt a Szobonya-család legidősebb tagja - derül ki a történelmi személyiséget bemutató honlapról.
Nem túlzás tehát, hogy maga a mártír családja szerette volna megtisztelni a miniszterelnököt az érem átadásával; Orbán azonban valamiért pont nem ért rá. Helyette pénteken Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vette át a kitüntetést, Orbán távollétéről nem mellesleg előre tudhattak a szervezők, hiszen már a Veritas Intézet eseménymeghívójában is Gulyás szerepelt átvevőként.
Mint az MTI is felidézi, a kancelláriaminiszter a kecskeméti börtön falánál tartott megemlékezésen arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlások áldozatává váló Szobonya Zoltán emlékének ápolása parancs az utókor számára. Az emlékápolás legbiztosabb formája az lenne, ha személyesen vesszük át a mártírról elnevezett érmet, de parancsok nem vonatkoznak mindenkire. 
A díjat többek azok vehetik át vagy kaphatják meg posztumusz, akik életüket áldozták a forradalomban való részvételért, illetve példát mutattak a harcok alatt.  Alternatív megoldásként díjazható az is, aki példát ad a magyarság felvállalásáról „nemzeti múltunk nagyjainak felmutatásával, az ifjúság patrióta nevelésével” - talán  a miniszterelnök is ilyen alapon kapta meg az elismerést. Orbán hivatalos programtárában egyébként a pénteki napon nem szerepel esemény.
Cikkünkben sajnálatos hibát követtünk el, Szobonya Zoltán nevét két helyen hibásan írtuk. Az érintettektől elnézést kérünk. A Szobonya-család egyúttal jelezte felénk: „megtisztelő, hogy a miniszterelnök úr elfogadta a család által adományozott kitüntetést, és velünk történt előzetes egyeztetés alapján maga helyett Gulyás Gergely miniszter urat küldte el személyes  épviselőjeként vegye át az általa nagyra értékelt díjat.”
Frissítve: 2018.09.30 10:44

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző