'56-os emlékérmet adtak Orbánnak, de nem ért rá átvenni

Publikálás dátuma
2018.09.28 19:13
Orbán Viktort ki akarták tüntetni, de épp más dolga akadt
Fotó: AFP
Van, amikor a legmélyebb tiszteletnyilvánítás is kevés ahhoz, hogy személyesen jusson el a miniszterelnökhöz.
Orbán Viktornak ítélték ítélték idén az 1956-os mártírról, Szobonya Zoltánról elnevezett emlékérmet. A kitüntetést tíz éve alapították, és odaítéléséről kuratóriumi elnökként dönt a Szobonya-család legidősebb tagja - derül ki a történelmi személyiséget bemutató honlapról.
Nem túlzás tehát, hogy maga a mártír családja szerette volna megtisztelni a miniszterelnököt az érem átadásával; Orbán azonban valamiért pont nem ért rá. Helyette pénteken Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vette át a kitüntetést, Orbán távollétéről nem mellesleg előre tudhattak a szervezők, hiszen már a Veritas Intézet eseménymeghívójában is Gulyás szerepelt átvevőként.
Mint az MTI is felidézi, a kancelláriaminiszter a kecskeméti börtön falánál tartott megemlékezésen arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlások áldozatává váló Szobonya Zoltán emlékének ápolása parancs az utókor számára. Az emlékápolás legbiztosabb formája az lenne, ha személyesen vesszük át a mártírról elnevezett érmet, de parancsok nem vonatkoznak mindenkire. 
A díjat többek azok vehetik át vagy kaphatják meg posztumusz, akik életüket áldozták a forradalomban való részvételért, illetve példát mutattak a harcok alatt.  Alternatív megoldásként díjazható az is, aki példát ad a magyarság felvállalásáról „nemzeti múltunk nagyjainak felmutatásával, az ifjúság patrióta nevelésével” - talán  a miniszterelnök is ilyen alapon kapta meg az elismerést. Orbán hivatalos programtárában egyébként a pénteki napon nem szerepel esemény.
Cikkünkben sajnálatos hibát követtünk el, Szobonya Zoltán nevét két helyen hibásan írtuk. Az érintettektől elnézést kérünk. A Szobonya-család egyúttal jelezte felénk: „megtisztelő, hogy a miniszterelnök úr elfogadta a család által adományozott kitüntetést, és velünk történt előzetes egyeztetés alapján maga helyett Gulyás Gergely miniszter urat küldte el személyes  épviselőjeként vegye át az általa nagyra értékelt díjat.”
Frissítve: 2018.09.30 10:44

Telitalálat az ötös lottón: valaki csaknem 4,2 milliárddal lett gazdagabb

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A mostani összeg a játék történetének harmadik legnagyobb főnyereménye. Mutatjuk a nyerőszámokat.
Telitalálatos szelvényre bukkantak az ötös lottó 16. heti számsorsolásán, a nyertes 4 milliárd 194 millió 319 ezer 530 forinttal gazdagodott – közölte a Szerencsejáték Zrt. szombaton. A nyerőszámok: 14 (tizennégy), 21 (huszonegy), 53 (ötvenhárom), 60 (hatvan), 90 (kilencven). Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt; nyereménye 4.194.319.530 forint; 4 találatos szelvény 50 darab, nyereményük egyenként 1.732.680 forint; 3 találatos szelvény 4097 darab, nyereményük egyenként 22.555 forint; 2 találatos szelvény 123.044 darab, nyereményük egyenként 1645 forint. A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a mostani összeg a játék történetének harmadik legnagyobb főnyereménye: 2003-ban egy ötös lottózó 5,092 milliárd forintot vihetett haza, majd 2015-ben egy másik szerencsés 5,049 milliárdot. A 2003-as győztes szelvényt az eddigi leghosszabb halmozódás előzte meg: 38 héten keresztül nem volt telitalálat. A Szerencsejáték Zrt. közleményében emlékeztetett arra, hogy korábban az ötös lottó heti számhúzásait havi rendszerességgel tárgynyeremény-sorsolás kísérte. Az 1957-től a hatvanas évek végéig tartó időszakban a legnagyobb értékű nyereménynek az öröklakás számított. Akkor összesen 505 lakást és 224 családi házat, üdülőt sorsoltak ki. Magyarország „legszerencsésebb nyaralótelepe” 1963-ban Balatonalmádiban volt, ahol minden tulajdonos a lottón nyerte az ingatlanát. A győztesek nem egyszer azt pingálták az üdülő táblájára: „nyer-telek”.
Szerző
Frissítve: 2019.04.20 20:37

Agymosó reklámokkal népszerűsítik az Origót a TV2-n

Publikálás dátuma
2019.04.20 16:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Más hirdetésekben bukkan fel a kormánypárti portált népszerűsítő képsor, a szintén a kabinethez közel álló hírcsatorna reklámjaiban.
Kevesebb mint egy másodpercig látható az Origo hirdetése az TV2 reklámblokkjaiban, ráadásul az is más hirdetésekbe ágyazva – szúrta ki a 444.hu egyik olvasója. Az ügy miatt a Momentum a Nemzetközi Média és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordult, mivel úgy gondolják, hogy a tizedmásodpercekben mérhető reklám manipulatívan hathat a nézőkre.
A reklámtörvény valóban tiltja a tudatosan nem észlelhető reklámokat, a 2008. évi XLVIII. törvényben így definiálják: „olyan reklám, amelynek közzétételekor – az időtartam rövidsége vagy más ok következtében – a reklám címzettjére lélektani értelemben a tudatos észleléshez szükséges ingerküszöbnél kisebb erősségű látvány, hang- vagy egyéb hatás keltette inger hat”. 
Kérdés, hogy az NMHH, ami egyszer már jóváhagyta a TV2 hasonló – az MVM paksi atomerőművet propagáló - villantós reklámját, mit tesz ebben az esetben. A médiahatóság korábbi érvelése az volt, hogy a nézők tudatosan észlelték az MVM reklámszpotját, és jelentették be, tehát nem lehet szó tudat alatti észlelésről. Csakhogy a reklámtörvény a lélektani értelemben vett észlelést említi, ami nem csupán a villanás felismerését jelenti, de az is, ahogyan reagálunk a reklámra, ahogyan viszonyulunk hozzá. Egy 15-30 perces reklámról el tudjuk dönteni, hogy tetszik vagy sem, érdekes vagy érdektelen számunkra, de egy mosóporhirdetés közben felvillantott logóhoz, szlogenhez nem lehet ugyanígy viszonyulni.
A sors fintora, hogy 2014-ben az akkor még nem kormányhoz közeli Origo Tech rovata fejtette ki részletesen, mit lehet és érdemes elrejteni egy videó 25. képkockájában
Frissítve: 2019.04.20 16:12