Budapest;önkormányzati bérlakás;

2018-09-29 14:55:03

Százmilliókat költ a főváros kiadatlan bérlakásokra

Az önkormányzati bérlakások számaránya a rendszerváltás óta 50 százalékról 5 százalékra esett. És ami megmaradt, azt sem adják ki, így a pályázók alig 20 százaléka költözhet.

Sokkal kevesebb lakás van önkormányzati tulajdonban Budapesten, mint amennyire a város lakosságának szüksége lenne, de még ezek egy jelentős része is üresen áll – derül ki az A Város Mindenkié (AVM) csoport által a fővárosi önkormányzatoktól kikért adatokból.

Az AVM az üres lakások kapcsán fordult közérdekű adatigényléssel a 23 kerületi és a fővárosi önkormányzathoz. 20 kerület többé-kevésbé válaszolt, de a II. és a VIII. csak pénzért adott volna ki bármilyen adatot, a IX. kerület pedig úgy tett, mintha nem értené a kérdést - írják. Az adatok így nem teljesek, ám sokmindent így is elárulnak.

Ez az arány magasabb, mint a 2 százalék körüli országos átlag, de messze alulmúlja azt a számot, amire a főváros lakosságának valójában szüksége lenne.

A rendszerváltáskor még nagyjából 50 százalék volt az önkormányzati bérlakások aránya, tehát azok száma folyamatosan csökken. Tavaly - a titkolózó önkormányzatokat nem számítva - legalább 346 önkormányzati lakást adtak el Budapesten. A valós szám 500 körül lehet - eközben mindössze 31 lakást vásároltak vagy építettek.

Ezek jelentős része, 20 százaléka jelen pillanatban is lakható állapotú. A hiányos adatok és becslések szerint ezek fenntartása évente közel 400 millió forintot emészthet fel.

2017-ben az önkormányzatok minimum 571 lakáskiürítési eljárást indítottak bérlőik ellen. Eközben

Az adatokat az AVM a szombat délután 14 órakor kezdődő, 8. Lakásmenet – Otthonunk az életünk nevű demonstráció kapcsánkérte ki.