Automata telefonhívásokkal riogatják a XV. kerületi választókat

Publikálás dátuma
2018.09.30 15:41
László Tamás egy korábbi képen
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Még lehet szavazni a XV. kerületben, ahol az utolsó pillanatig folyik a kampány, nem éppen tisztességes eszközökkel.
Kéretlen telefonhívásokkal lepték meg a XV. kerületi lakókat az időközi polgármester-választás napján – írja a Sztárklikk. Egy női hang azzal riogatja őket, hogy Németh Angéla, a baloldali ellenzék jelöltje megválasztása esetén megszüntetné a helyi szakrendelőt, így az helyieknek Zuglóba vagy Újpestre kell menniük, ha orvosi ellátásra szorulnak. A portál információi szerint a XV. kerületben használt, nem helyhez kötött, internet alapú telefonszám megegyezik egy korábbival, ami mögött valószínűsíthetően a Fidesz állhat: ugyanarról a telefonszámról hívták most az embereket, amiről tavasszal Pestszentlőrincen. A helyi választási bizottsághoz érkezett ugyan kifogás a telefonhívások miatt, de azt a testület vasárnap délután formai okokból, érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A XV. kerületi időközi választáson  – amit azért kellett kiírni, mert Hajdú László korábbi polgármester áprilisban parlamenti mandátumot szerzett  este 7-ig lehet szavazni. A délután 5-ös adatok szerint a választásra jogosultak 30 százaléka ment el szavazni.   Németh Angéla kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz is a TV2, a Hír TV és az Echo TV kampányában való részvétele miatt is – hiszen ő soha nem kapott megszólalási lehetőséget a kormánypárti médiában –, de azt a testület vasárnap délután elutasította. Az indoklás szerint ugyanis az ilyen panasz csak „a műsorfolyam egészének, de legalább átfogó részének ismeretében vizsgálható”.

Ki hívta a fideszes jelöltet az iskolába?

Németh Angéla fideszes ellenfele, László Tamás, aki volt már polgármester a kerületben. Korábban 200 ezer forint bírság megfizetésével büntették, amiért a kampányban beszédet mondott a helyi Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola tanévnyitóján, ezzel pedig megsértette a választási eljárásról és a köznevelésről szóló törvényt is. A bírság elleni fellebbezésében László Tamás arra hivatkozott: őt az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója kérte fel a beszéd tartására.
hvg.hu viszont megkereste Kovács Katalin tankerületi igazgatót a kérdéssel, mégis milyen minőségben és indokkal hívta meg a fideszes politikust a diákok rendezvényére, amiből ráadásul választási jogsértés sült ki.  A tankerületi igazgató válasza az volt, hogy egyrészt többeket meghívott „a kerületi tanévnyitó ünnepségre a kerület hagyományait szem előtt tartva”, méghozzá:
• a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hajdu Lászlót • a kerület korábbi országgyűlési képviselőjét, László Tamást, • a kerület vezetése részéről Németh Angéla polgármesteri tisztséget betöltő alpolgármestert. A meghívottak közül a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hajdu László urat kértem fel a tanévnyitó beszéd megtartására, amit a képviselő úr elfogadott – tette hozzá a tankerületi igazgató.
Így a lap szerint csak két verzió lehetséges:  az állami oktatási szerv illetékese nem mond igazat, utólag letagadja, hogy felkérte beszédet tartani a fideszes jelöltet, amivel hozzásegített egy bírságot érő választási szabálysértéshez. Vagy:  László Tamás nem mond igazat, nem is kérték fel, csak meghívták az eseményre.  Mindkét esetben kérdés, akkor mégis hogyan/miért pattant ki a diáktömeg elé és szónokolt – a résztvevők szerint kifejezetten hosszan – a gyerekeknek.
2018.09.30 15:41
Frissítve: 2018.09.30 21:19

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29