Automata telefonhívásokkal riogatják a XV. kerületi választókat

Publikálás dátuma
2018.09.30. 15:41
László Tamás egy korábbi képen
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Még lehet szavazni a XV. kerületben, ahol az utolsó pillanatig folyik a kampány, nem éppen tisztességes eszközökkel.
Kéretlen telefonhívásokkal lepték meg a XV. kerületi lakókat az időközi polgármester-választás napján – írja a Sztárklikk. Egy női hang azzal riogatja őket, hogy Németh Angéla, a baloldali ellenzék jelöltje megválasztása esetén megszüntetné a helyi szakrendelőt, így az helyieknek Zuglóba vagy Újpestre kell menniük, ha orvosi ellátásra szorulnak. A portál információi szerint a XV. kerületben használt, nem helyhez kötött, internet alapú telefonszám megegyezik egy korábbival, ami mögött valószínűsíthetően a Fidesz állhat: ugyanarról a telefonszámról hívták most az embereket, amiről tavasszal Pestszentlőrincen. A helyi választási bizottsághoz érkezett ugyan kifogás a telefonhívások miatt, de azt a testület vasárnap délután formai okokból, érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A XV. kerületi időközi választáson  – amit azért kellett kiírni, mert Hajdú László korábbi polgármester áprilisban parlamenti mandátumot szerzett  este 7-ig lehet szavazni. A délután 5-ös adatok szerint a választásra jogosultak 30 százaléka ment el szavazni.   Németh Angéla kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz is a TV2, a Hír TV és az Echo TV kampányában való részvétele miatt is – hiszen ő soha nem kapott megszólalási lehetőséget a kormánypárti médiában –, de azt a testület vasárnap délután elutasította. Az indoklás szerint ugyanis az ilyen panasz csak „a műsorfolyam egészének, de legalább átfogó részének ismeretében vizsgálható”.

Ki hívta a fideszes jelöltet az iskolába?

Németh Angéla fideszes ellenfele, László Tamás, aki volt már polgármester a kerületben. Korábban 200 ezer forint bírság megfizetésével büntették, amiért a kampányban beszédet mondott a helyi Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola tanévnyitóján, ezzel pedig megsértette a választási eljárásról és a köznevelésről szóló törvényt is. A bírság elleni fellebbezésében László Tamás arra hivatkozott: őt az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója kérte fel a beszéd tartására.
hvg.hu viszont megkereste Kovács Katalin tankerületi igazgatót a kérdéssel, mégis milyen minőségben és indokkal hívta meg a fideszes politikust a diákok rendezvényére, amiből ráadásul választási jogsértés sült ki.  A tankerületi igazgató válasza az volt, hogy egyrészt többeket meghívott „a kerületi tanévnyitó ünnepségre a kerület hagyományait szem előtt tartva”, méghozzá:
• a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hajdu Lászlót • a kerület korábbi országgyűlési képviselőjét, László Tamást, • a kerület vezetése részéről Németh Angéla polgármesteri tisztséget betöltő alpolgármestert. A meghívottak közül a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hajdu László urat kértem fel a tanévnyitó beszéd megtartására, amit a képviselő úr elfogadott – tette hozzá a tankerületi igazgató.
Így a lap szerint csak két verzió lehetséges:  az állami oktatási szerv illetékese nem mond igazat, utólag letagadja, hogy felkérte beszédet tartani a fideszes jelöltet, amivel hozzásegített egy bírságot érő választási szabálysértéshez. Vagy:  László Tamás nem mond igazat, nem is kérték fel, csak meghívták az eseményre.  Mindkét esetben kérdés, akkor mégis hogyan/miért pattant ki a diáktömeg elé és szónokolt – a résztvevők szerint kifejezetten hosszan – a gyerekeknek.
Szerző
Frissítve: 2018.09.30. 21:19

A Szabad Pécs is érdekli Ungár Pétert

Publikálás dátuma
2018.09.30. 14:26
Ungár Péter, laptulajdonos és LMP-s politikus
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A vidéki hálózatépítés része lenne, hogy a pécsi újság csatlakozik az LMP-s politikus lapcsoportjához.
A Szabad Pécs lehet a következő online lap, amely csatlakozhat az Azonnali csoporthoz - tudta meg a hvg.hu. A csatlakozás formája egyelőre nem dőlt el, annyi biztos, hogy Ungár Péter LMP-s politikus illetve Babos Attila, a Szabad Pécs főszerkesztője és a lapot kiadó cég ügyvezetője már tárgyalt egymással erről, de még folytatják a megbeszéléseket, a kérdés egy hónapon belül eldőlhet.
Babos a portálnak azt mondta, a lap nem zárkózik el egy médiapiaci befekető-jelölttel való tárgyalástól sem. Nem akarják eladni a lapot, más típusú együttműködésről, támogatásról szeretne majd tárgyalni. Ungár Péter annyit mondott, minden lehetőséget megvizsgál.
Ungár Péter  korábban bevásárolta magát az Azonnali.hu-ba, júliusban pedig a szentgotthárdi 9970 és az egriugyek.hu tulajdonosa lett; felmerült az is, hogy megvásárolná a Magyar Nemzet tulajdonjogait . A politikus – aki most saját bevallása szerint a vidéki hálózatot bővítené –családi cége révén a Figyelőben is résztulajdonos. 
Szerző

Két ember beszélgetése is gyűlés lesz, a rendőrség pedig betilthatja

Publikálás dátuma
2018.09.30. 13:50
Rendőrsorfal. Képünk illusztráció Fotó: Hegedűs Márta
Fotó: Népszava
Október elsejétől már két ember nyilvános, közügyekről tartott beszélgetése is gyűlésnek számít. Ha pedig gyűlés, azt bizony a rendőrségnek be kell jelenteni. Az új gyülekezési törvény számos eszközzel korlátozza a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét.
Október 1-jével életbe lép az új gyülekezési törvény, amely az 1989-es jogszabályt váltja fel - figyelmeztet az MTI. Az új szabáloyzás számos korlátozást tartalmazt elődjéhez képest.
Az első és legfontosabb, hogy a törvény kimondja: gyűlésnek azt kell tekinteni, amikor legalább két ember részvételével közügyben véleménynyilvánítás céljából nyilvános összejövetelt tartanak. A gyűlés nyilvános, ha ahhoz bárki szabadon csatlakozhat.        A gyűlést annak megtartását megelőzően legfeljebb három hónappal, és a felhívás előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni a szervező az illetékes rendőrkapitányságnak. Ha a bejelentési határidő megtartása veszélyeztetné a gyűlés célját, a gyűlést az arra okot adó eseményt követően haladéktalanul, a felhívás megküldésével kell bejelenteni a rendőrségnél (sürgős gyűlés). Nem kell a gyűlést bejelenteni, ha a gyülekezés egy, azt közvetlenül megelőző indokból, tervezés és szervező nélkül alakul ki (spontán gyűlés).    Ha azonos helyszínre és időpontra több gyűlést jelentenek be, és azok egyidejű megtartása nem lehetséges, az élvez elsőbbséget, amelyet a rendőrségnek korábban jelentettek be. A homályosan megfogalmazott esetleírások remek  hivatkozási alkalmat teremtenek arra, hogy a rendőrség megtilthasson egy bejelentett demonstrációt.   A rendőrség  például megtilthatja a gyűlés megtartását, ha - megalapozottan feltehető, hogy a gyűlés a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, illetve mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár.
- Megtiltják a gyűlést, ha diplomáciai mentességet élvező személy helyi feladatait akadályozza, zavarja a  bíróságok működését, vagy a közlekedés rendjének sérelmével jár - olyan tüntetést ritkán látni, ami nem zavarná valamilyen módon a közlekedőket.
-  A jogszabály szerint akkor is megtiltják a gyűlést, ha a gyűlés - az alkalmazott technikai eszközök, időtartama miatt - „alkalmas mások magán- és családi életének védelméhez való jogának, otthonának, emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére, vagy szabad mozgáshoz, tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogának korlátozására".
Utóbbi hivatkozás alapján könnyedén meg lehet tiltani, hogy tüntetők politikusok, közjogi méltóságok háza előtt tüntessenek. A nagyvonalú leírás pedig azt is lehetővé teszi, hogy akár egy mérges helyi panaszbejelentése miatt is leállítsanak egy több tízezres demonstrációt – a magánélet védelmére való jogra hivatkozva.
A rendőrség akkor is megtiltja a gyűlés megtartását, ha a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely vagy időpontja olyan nap, amely a nemzetiszocialista vagy kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet, és a bejelentéskor rendelkezésre álló körülmények alapján fennáll a veszélye annak, hogy a gyűlés a nemzetiszocialista vagy kommunista diktatúra által elkövetett embertelen bűnök tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, és ezáltal a gyűlés alkalmas a köznyugalom megzavarására.    A törvény arra is kitér, hogy ha csak a szervezők nem jelzek előre a rendőrségnek – a bejelentett demonstráción tilos lesz védőfelszerelést, egyenruhát, vagy arra emlékeztető öltözetet viselni.,  A rendőrség határozata ellen fellebbezésnek helye nincs, de azt a szervező három napon belül közigazgatási perben megtámadhatja.      Az új gyülekezési törvényhez kapcsolódóan módosul a büntető törvénykönyv is: aki gyűlést akadályoz, ellehetetlenít, 1 évig terjedő szabadságvesztéssel, aki pedig a szervezőnek vagy a rendezőknek erőszakkal ellenszegül, 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.      A szintén módosított szabálysértési törvény alapján az él vissza a gyülekezési joggal, aki nem közterületre az ingatlantulajdonos hozzájárulása nélkül szervez gyűlést, aki megjelenik megtiltott gyűlésen, aki szervezőként megakadályozza a rendőrség jelenlétét, aki az újságírókat kizárja a gyűlésről, aki bejelentés nélkül szervez gyűlést, vagy szervezőként nem teszi nyilvánossá a nevét.  
Szerző