Automata telefonhívásokkal riogatják a XV. kerületi választókat

Publikálás dátuma
2018.09.30 15:41
László Tamás egy korábbi képen
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Még lehet szavazni a XV. kerületben, ahol az utolsó pillanatig folyik a kampány, nem éppen tisztességes eszközökkel.
Kéretlen telefonhívásokkal lepték meg a XV. kerületi lakókat az időközi polgármester-választás napján – írja a Sztárklikk. Egy női hang azzal riogatja őket, hogy Németh Angéla, a baloldali ellenzék jelöltje megválasztása esetén megszüntetné a helyi szakrendelőt, így az helyieknek Zuglóba vagy Újpestre kell menniük, ha orvosi ellátásra szorulnak. A portál információi szerint a XV. kerületben használt, nem helyhez kötött, internet alapú telefonszám megegyezik egy korábbival, ami mögött valószínűsíthetően a Fidesz állhat: ugyanarról a telefonszámról hívták most az embereket, amiről tavasszal Pestszentlőrincen. A helyi választási bizottsághoz érkezett ugyan kifogás a telefonhívások miatt, de azt a testület vasárnap délután formai okokból, érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A XV. kerületi időközi választáson  – amit azért kellett kiírni, mert Hajdú László korábbi polgármester áprilisban parlamenti mandátumot szerzett  este 7-ig lehet szavazni. A délután 5-ös adatok szerint a választásra jogosultak 30 százaléka ment el szavazni.   Németh Angéla kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz is a TV2, a Hír TV és az Echo TV kampányában való részvétele miatt is – hiszen ő soha nem kapott megszólalási lehetőséget a kormánypárti médiában –, de azt a testület vasárnap délután elutasította. Az indoklás szerint ugyanis az ilyen panasz csak „a műsorfolyam egészének, de legalább átfogó részének ismeretében vizsgálható”.

Ki hívta a fideszes jelöltet az iskolába?

Németh Angéla fideszes ellenfele, László Tamás, aki volt már polgármester a kerületben. Korábban 200 ezer forint bírság megfizetésével büntették, amiért a kampányban beszédet mondott a helyi Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola tanévnyitóján, ezzel pedig megsértette a választási eljárásról és a köznevelésről szóló törvényt is. A bírság elleni fellebbezésében László Tamás arra hivatkozott: őt az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója kérte fel a beszéd tartására.
hvg.hu viszont megkereste Kovács Katalin tankerületi igazgatót a kérdéssel, mégis milyen minőségben és indokkal hívta meg a fideszes politikust a diákok rendezvényére, amiből ráadásul választási jogsértés sült ki.  A tankerületi igazgató válasza az volt, hogy egyrészt többeket meghívott „a kerületi tanévnyitó ünnepségre a kerület hagyományait szem előtt tartva”, méghozzá:
• a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hajdu Lászlót • a kerület korábbi országgyűlési képviselőjét, László Tamást, • a kerület vezetése részéről Németh Angéla polgármesteri tisztséget betöltő alpolgármestert. A meghívottak közül a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hajdu László urat kértem fel a tanévnyitó beszéd megtartására, amit a képviselő úr elfogadott – tette hozzá a tankerületi igazgató.
Így a lap szerint csak két verzió lehetséges:  az állami oktatási szerv illetékese nem mond igazat, utólag letagadja, hogy felkérte beszédet tartani a fideszes jelöltet, amivel hozzásegített egy bírságot érő választási szabálysértéshez. Vagy:  László Tamás nem mond igazat, nem is kérték fel, csak meghívták az eseményre.  Mindkét esetben kérdés, akkor mégis hogyan/miért pattant ki a diáktömeg elé és szónokolt – a résztvevők szerint kifejezetten hosszan – a gyerekeknek.
Frissítve: 2018.09.30 21:19

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.