Forró ősz újratöltve: Kocsis Máté benyomta a pánikgombot

Publikálás dátuma
2018.09.30 19:08
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Bár az előző fideszes riogatás sem jött be, a kormánypárt frakcióvezetője szerint a „pszichopata Soros György” hálózata utcai provokációkra készül.
A fideszes propagandagépezet barokkos túlkapásaihoz képest is nagyot mondott Kocsis Máté a Karc FM műsorában, szavait pedig az MTI is idézte: a kormánypárt frakcióvezetője megüzente a hallgatóknak, hogy
senki se számítson békés időszakra!
Ennek oka, hogy szerint a mostani EP-voksolásnak minden korábbi európai választásnál nagyobb tétje lesz – Európa jövője dől el a bevándorláspárti és bevándorlásellenes erők között –   a  „Soros-hálózat” pedig utcai provokációkkal és megmozdulásokkal készülhet az ellenzéki pártokon keresztül. Ráadásul, a politikus biztos benne, hogy Soros György súlyos pszichopata, akinek szerinte világuralmi törekvései vannak.
Ha ez kevés lenne, Kocsis Máté arról beszélt még, hogy az Európai Unióban a „legszörnyűbb diktatúrákra”emlékeztető mechanizmusok működnek, amikor az eltérő véleményeket akkor sem fogadják el, ha azok a népakaratból fakadnak.  
Ha már eltérő véleményeket elsöprő diktatúráról van szó: a napokban vonták be a kormányközeli Századvég folyóirat számát egyetlen kritikus hangvételű tanulmány miatt, és menesztették a folyóirat szerkesztőbizottságát.
Kocsis egy nappal azelőtt aggódott az uniós diktatúra miatt, hogy életbe lépne az új magyar gyülekezési törvény, ami két ember nyilvános, közéleti témákról szóló beszélgetését is gyülekezésnek tekinti, és azt akár rendőrségi úton be is tilthatja.
Emlékezetes, Orbán Viktor 2017 nyarán is forró őszt, és Soros-szervezeti provokációt ígért: bár a „Soros-katonák” utcai vérengzései valahogy elmaradtak, 24.hu azért összeszedte az említett időszak legforróbb pillanatait – közöttük azt, hogy Vágó Gábor népszavazási kezdeményezéseket nyújtott be, vagy hogy  a Gulyás Márton gründolta Közös Ország Mozgalom megszervezett, aztán a rossz idő miatt elnapolt egy október 23-i tüntetést. Kaposváron hat rendőrnek kellett megfékeznie egy fűre (!) graffitiző Kétfarkú-aktivistát, a Magyar Helsinki Bizottság pedig  bírósági végrehajtást kezdeményezett a Fidesz ellen, amiért a jogerős bírósági ítélet ellenére a párt több mint egy évig volt nem hajlandó bocsánatot kérni a Helsinki Bizottság jó hírnevét megsértő hamis állításaiért. 
2018.09.30 19:08
Frissítve: 2018.09.30 20:36

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29