Hadházy Ákossal folytathatja a politizálást Szél Bernadett

Publikálás dátuma
2018.10.01. 19:04

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az LMP korábban már távozott férfi társelnöke korrupcióellenes mozgalmat indított, ehhez csatlakozhat Szél Bernadett és Szabó Szabolcs.
Az LMP-ből távozó Szél Bernadett és a párt frakciójából szintén kilépő Szabó Szabolcs Hadházy Ákos korrupcióellenes mozgalmához csatlakozik a jövőben – tudta meg több forrásból is a Népszava. Hadházy Ákos jelenleg országos aláírás-gyűjtési akciót indított azért, hogy a magyar kormány is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez (amit a Fidesz a kezdetektől elutasít). Egy forrásunk szerint „Szél Berndaett és Szabó Szabolcs a jövőben együtt szeretne politizálni”, de ennek pontos szervezeti keretei még nem világosak. Szél azt mondta lapunk megkeresésére, egyelőre sem a kilépéséről, sem további terveiről nem szeretne nyilatkozni. Az LMP-ben egyébként többen azt mondják: „utólag látszik, hogy Detti (vagyis Szél Bernadett – a szerk.) már tudatosan készül rá, hogy újra Ákossal politizáljon együtt, amit természetesen lehet csinálni, csak akkor nem kellett volna az elmúlt hónapokban folyamatosan belső feszültséget gerjeszteni”. Szél Bernadett-tel szemben fegyelmi eljárást indított a párt etikai bizottsága, amiért tárgyalt a többi ellenzéki párttal lehetséges választási együttműködésről és három évre minden párttisztségtől eltiltották, majd a határozatot rögtön fel is függesztették. Sallai Róbert Benedek korábbi LMP-s képviselő nemrég ismét feljelentette Szél Bernadettet az etikai bizottságnál, de ennek nyomán végül nem indult eljárás. Hadházy Ákos június végén lépett ki az LMP-ből. Mint akkor írtuk, döntését részben azzal indokolta, hogy az LMP jelenlegi politikája komolytalanná teszi azt a személyes harcot, amit korábban a korrupció ellen folytatott – de az is szempont volt, hogy a párt etikai bizottsága két évnél hosszabb időre eltiltotta volna Hadházyt az LMP-n belüli tisztségvállalástól, sőt, felmerült, kizárásának gondolata is. Hétfőn kora este még tart egy frakcióülést az LMP, amelyen Szél Bernadett és Szabó Szabolcs is jelen lesz, ezen Keresztes László Lóránt pártelnök mandátumuk visszaadására fogja felkérni a távozókat, de ők információink szerint független képviselőként folytatják tovább „a politizálást az LMP eredeti elvei mentén”.

Az Új Kezdet még nem döntött

„Meglepődtünk Szél Bernadett döntésén. Az Új kezdetnek jövő héten lesz elnökségi ülése, akkor döntünk arról, hogy Hohn Krisztina marad-e az LMP frakciójában” – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere, az áprilisi választáson az LMP-vel szövetséges Új Kezdet elnöke.

Orbán: Harminc éve így megyek focimeccsre

Publikálás dátuma
2018.10.01. 18:09
Fotó: Vajda József
A kormányfő nem volt hajlandó vitába szállni a luxusrepülővel megtett útjáról a parlamentben, ehelyett inkább focirajongásáról beszélt.
„Harminc éve elmegyek minden olyan sporteseményre, ahol magyar csapat érintett, feltéve ha időbeosztásom engedi. Eddig senki semmilyen kifogást nem emelt ezzel szemben” – kerülte meg az érdemi választ Orbán Viktor miniszterelnök a luxusrepülőzését firtató ellenzéki kérdésekre hétfőn a parlamentben. Mint kiderült, Orbánt Garancsi István, egy közbeszerzéseken rendszeres nyertes cégcsoport tulajdonosa reptette 17 milliárd forintba kerülő Bombardier Global 6000-es luxusrepülőgép fedélzetén Bulgáriába focimeccset nézni. A miniszterelnököt a „nemzet potyautasának” is nevező Harangozó Tamás szocialista képviselő szerint ezzel a repülőgéppel egy ilyen út 15 ezer euróba került. Ez jóval meghaladja a miniszterelnök egyhavi fizetését, így Orbánnak azt fel kellett volna tüntetnie a vagyonnyilatkozatában, illetve illetéket kellett volna fizetnie utána, ám Orbán egyiket sem tette meg. „Be kell-e tartania a miniszterelnöknek tartani a törvényeket?” - tette fel a kérdést a szocialista képviselő. „Jogi vitába nem bocsátkozom önnel” – reagált erre Orbán aki arra sem volt hajlandó válaszolni, hogy eddig hányszor repült hasonló, luxuskörülmények között focimeccsre, ám leszögezte: terveiben szerepel, hogy ezen a héten is elmenjen meccsre, és a görögök elleni válogatott meccsre is el fog menni. „Csodálkozom, hogy még mindig nem éri, hogy a magyar miniszterelnök miért megy el egy meccsre, ha az a magyarok számára fontos? Amíg ezen gondolkozik, addig mormolja magában, hogy hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – váltott hangszínt Orbán. A jobbikos Szilágyi György is arra volt kíváncsi, hogy nem tartja-e a miniszterelnök aggályosnak ilyen luxusajándékok elfogadását, a honatya szerint az ilyen ajándékozás ugyanis a korrupció melegágya. „Szeretném látni azt az embert, aki engem le tud kötelezni” – mondta Orbán Viktor, majd ezután személyeskedésbe kezdett: szerinte Szilágyi azért támadja a kormánytagokat, mivel a képviselő családja a „félkarús bizniszben volt érdekelt” ám azt a lehetőséget kormány megszüntette a szerencsejáték-gépek betiltásával. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.02. 08:47

Reménysugár a győzelem, de a Kubatov-lista ellen több kell

Publikálás dátuma
2018.10.01. 17:58

Fotó: Vajda József / Népszava
Közhelyes, de a számok egyértelműen mutatják, hogy a Fidesz jól tudja mozgósítani a híveit. A XV. kerületben a baloldalnak is volt hálózata, így volt képes megőrizni a polgármesteri címet.
Hiába mozgósított remekül a Fidesz-KDNP, a kormánypártok jelöltje mégis vereséget szenvedett a vasárnapi, XV. kerületi, időközi polgármester-választáson, melyet a baloldal támogatta Németh Angéla nyert meg 50,95 százalékos támogatottsággal. A kormánypárti László Tamás annak ellenére maradt alul, hogy láthatóan ismét jól működött a Kubatov-lista, hiszen a Fidesz-KDNP jelöltje 34 vokssal kapott többet, mint négy éve elődje az önkormányzati választásokon. Az is kiderült vasárnap, ha a baloldal is megfelelően mozgósít, van esélye győzni, hiszen Németh Angéla hét szavazattal többet gyűjtött, mint a kerület polgármesteri címét akkor elnyerő, majd az idén áprilisban parlamenti mandátumot is szerző Hajdu László. Az áprilisi választások óta eltelt időközi voksolások eredményei jól mutatják, a kormánypártok semmit sem bíznak a véletlenre, és jelöltjük megfelelő támogatottsága érdekében mindenütt használják a régóta épített adatbázist. Ez látszott a józsefvárosi időközi polgármester-választáson is, ahol a Fidesz-KDNP-s jelöltje rendkívül alacsony, 23 százalékos részvétel mellett is csak 2400-zal kevesebb szavazatot kapott, mint 2014-ben nyertes Kocsis Máté, azaz arányaiban jobban szerepelt a Fidesz erős emberénél. A jobbikos fellegvárnak számító Tiszavasváriban is működött a gépezet: arányaiban hozták a négy évvel ezelőtti szavazatmennyiséget, és ennek köszönhetően a kormánypártok elhódították a polgármesteri címet. Balmazújvárosban viszont, ahol nem akadt hivatalos Fidesz-KDNP-s jelölt, csak az általuk támogatott független, nem sikerült eléggé aktivizálni a szimpatizánsokat, így el is veszítették az időközin a polgármesteri címet.

Folyamatosan frissített lista

Biztos, hogy folyamatosan frissíti a Fidesz a Kubatov-listáját a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint. Kiss Ambrus, a Policy Agenda politológusa felidézte: a kormánypártnak az elmúlt négy évben számos olyan akciója volt, amikor úgy gyűjtöttek aláírásokat, hogy annak nem volt közvetlen politikai haszna. Annak viszont jó volt – mondta a politológus –, hogy frissítsék, összefésüljék a potenciális támogatóik adatait. Ez Kiss Ambrus szerint nyilván nem mindenhol működött jól országosan, hiszen elkötelezett humán erőforrás kell hozzá, irodából, jól fizetett önkormányzati állásokból nem lehet megcsinálni.  – A XV. kerületről szeretik elmondani a fideszesek, hogy problémás hely, emlékezhetünk, hogy pár éve fel is oszlatták a helyi szervezetüket. Emiatt és a személyi problémák miatt az aktivista rétegük helyben megfogyatkozott, nem véletlen, hogy a mostani klímában sem tudták megszorítani az ellenzéki jelöltet – vélekedett Kiss Ambrus. Annyira egyébként a szakértő szerint a Fidesz sem profi, hogy minden szavazóját el tudja vinni a voksolásokra, de a Kubatov-lista erre rásegít. Ugyanakkor a mozgósítási listának is van egy maximális hatékonysága. Azt viszont figyelemreméltónak tartja a politológus, hogy az elmúlt évtizedben a XV. kerületben a baloldal képes volt egy olyan hálózatot építeni, amely még egy civil jelölt esetében is működött. A szavazás eredményéről és az ellenzéki sikerről Kiss Ambrus azt mondta, hogy április 8-a után lelkileg több, mint reménysugár az ellenzéknek, a politikai racionalitás szempontjából viszont nincs nagy jelentősége. – Az elbukott tavaszi választás után összecsuklott az ellenzék, így minden olyan győzelem, még hazai pályán is, azt bizonyítja, hogy nem reménytelen a küzdelem. Ha most arról beszélgetnénk, hogy még a XV. kerületben is a kormánypárt győzött, nehéz lenne azt mondani: van esély a jövő évi önkormányzati voksoláson, még ha ez messze is van – hangsúlyozta a szakértő. Németh Angéla győzelme az ellenzéki pártok alapbázisának, valamint a vezetőknek reménysugár, azonban egy átlag szavazó úgy látja: bejött a papírforma. – Ettől még nem egyértelmű, hogy egy civil jelölt, akit támogatnak a pártok a megoldás. Kell a jó hálózat is, ami Józsefvárosban nem volt meg, ezért a jelölt is arra panaszkodott, hogy nem kapott elég támogatást a kampányban. Itt meg tudták szervezni, sikerült is nyerniük – vélekedett Kiss Ambrus.