Trump büntetővámjai több milliárd font brit exportot érintenek

Publikálás dátuma
2018.10.01. 18:02
Illusztráció
Fotó: SCOTT OLSON / Getty Images
Londoni pénzügyi elemzők szerint több milliárd font értékű brit exportot érintenek az európai és a kínai termékekre kirótt amerikai büntetővámok.
Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn ismertetett tanulmánya szerint a ház modellszámításai azt mutatják, hogy az amerikai vámintézkedések az idén eddig több mint 1,9 milliárd font (692 milliárd forint) brit exportra gyakoroltak hatást - írja az MTI.
Mivel valószínű, hogy az Egyesült Államok még további vámokat vet ki az amerikai piacra irányuló kínai exportra, az elemzés szerint
az intézkedés által érintett brit áruexport értéke elérheti a 3,4 milliárd fontot (1240 milliárd forintot).

A ház szerint az Európai Unió acél- és alumíniumexportjára kivetett 25, illetve 10 százalékos amerikai vám közvetlenül és együttesen 389 millió font értékű brit exportot érint éves szintre számolva. Az eszkalálódó amerikai-kínai kereskedelmi háború azonban a CEBR londoni elemzőinek számításai szerint ennél sokkal nagyobb brit exportot érint, ugyanis az amerikai piacra irányuló kínai exportból hozzávetőleg 3 milliárd fontnyit olyan áruk tesznek ki, amelyek előállításához Kína Nagy-Britanniából importált termékeket használ fel, és ennek a kínai exporthányadnak mintegy a felére vonatkoznak az eddig bejelentett amerikai vámintézkedések.
A CEBR felidézi, hogy Donald Trump amerikai elnök kilátásba helyezte az új vámok kiterjesztését az amerikai piacra irányuló csaknem teljes kínai exportra, ha Kína megtorló válaszlépéseket tesz. És Kína már be is jelentett ilyen lépéseket.
A protekcionizmus globális térnyerése máris világgazdasági szintű veszteségeket okoz

az elemzők szerint. Ennek jele, hogy a brit export éves összevetésű növekedési üteme az év második negyedében 1,9 százalékra lassult az első negyedévben mért 3,7 százalékról, illetve a tavalyi második negyedévben elért 14,2 százalékos éves bővülési ütemről.
Az Oxford Economics pénzügyi-gazdasági elemzőműhely számításai szerint ha az amerikai kormány januártól - ahogy Trump kilátásba helyezte - valóban 25 százalékra emeli tovább a 200 milliárd dollárnyi kínai importra nemrégiben kirótt 10 százalékos vámot, és ha Kína ugyancsak 25 százalékos büntetővámot vet ki 100 milliárd dollár értékű amerikai importra, a kínai gazdaság jövőre 5,8 százalékkal, 2020-ban 5,6 százalékkal növekedne az Oxford Economics jelenlegi alapeseti prognózisában szereplő 6,1 százalékos, illetve 5,7 százalékos növekedés helyett.
A cég londoni elemzői hangsúlyozzák: e forgatókönyv-változat is csak arra az esetre érvényes, ha az amerikai kormány Donald Trump fenyegetése ellenére nem vet ki pótvámokat a teljes kínai importra.
Szerző

Az NMHH 61,5 millióra bírságolta a Telekomot

Publikálás dátuma
2018.10.01. 14:19

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A hírközlési hatóság szerint a szolgáltató a késedelmesen fizető ügyfelek mintegy hetedét nem jogszerűen értesíti a fizetési hátralékokról.
Újra, ezúttal összesen 61,5 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot és annak vezérigazgatóját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szeptember 10-én, miután a szolgáltató nem tett maradéktalanul eleget a rá kiszabott 2015-ös hírközlési hatósági határozatnak – közölte az NMHH. A közlemény szerint a szolgáltató a késedelmesen fizető ügyfelek mintegy hetedét még jelenleg sem jogszerűen értesíti a fizetési hátralékokról, és ezen esetekre vonatkoztatható szolgálatás-korlátozási gyakorlata sem felel meg a hatályos rendelkezéseknek. Mint írják, az NMHH utóellenőrzéssel kontrollálja, hogy az egyes szolgáltatók betartják-e a rájuk vonatkozó hatósági döntésben foglaltakat. A hatóság idén vizsgálta meg, hogy mennyiben teljesítette a Magyar Telekom azt a 2015-ös hatósági határozatot, amelyet a cég – a vezetékes hírközlési szolgáltatásokra (vezetékes telefon, vezetékesinternet-hozzáférés, analóg és digitális kábeltelevízió, IPTV és műholdas televízió) vonatkozó – jogsértő szolgáltatáskorlátozási gyakorlata miatt hozott a késedelmesen fizető ügyfelek esetében.
„A szeptember 10-én zárult utóellenőrzés eredménye szerint a szolgáltató csak részben teljesítette a korábbi, összesen 162 milliós bírsággal járó határozatban leírtakat, hiszen a felszólítások kézbesítése és a szolgáltatások korlátozása előtti türelmi idő kivárása még mindig nem jogszerűen zajlik”

– írta az NMHH.

A közleményben kiemelik, hogy a Telekom 2015-ben felülvizsgálta a nem fizető előfizetőkre irányadó folyamatait, és a mobiltelefonos elérhetőséget megadó ügyfeleinél tért át nyomon követhető – SMS-ben kézbesített – értesítési módra a díjfizetési felszólítás és a szolgáltatáskorlátozásról szóló értesítéseknél, amelyek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak. Azonban a szolgáltató a többi ügyfelének – akik az érintett előfizetői kör hetedét teszik ki – az első értesítést még mindig az úgynevezett normál, könyvelés nélküli postai levélben adja fel, vagyis esetükben ugyanazt a helytelen gyakorlatot folytatja, amely miatt az NMHH a 2015-ös döntésében elmarasztalta. Ezeknél az előfizetőknél a Telekom továbbra sem tudja bizonyítani, hogy a díjfizetési felszólításai eljutottak hozzájuk, és azt sem, hogy mikor. Utóbbi azért is fontos, mert a jogszabály 30 nap türelmi időt ír elő az előfizetői díj megfizetésére, ami a díjfizetési felszólítás kézhez vételétől indul. A szolgáltató azonban ezt a felszólítás keltezési napjától számolja, ami akár közel egy hetes különbséget is eredményezhet az előfizető kárára. Az, hogy egy szolgáltató az ilyen rövidebb, szabálytalan határidő eredménytelen letelte után korlátozza az igénybe vett szolgáltatást, szintén jogsértő. Emellett a Telekom a 2015-ös határozatban előírt intézkedési tervet sem készítette el és természetszerűleg nem is alkalmazott ilyet – tették hozzá.
Az NMHH a jogsértések piacra gyakorolt hatását különösen jelentősnek ítélte meg, tekintve, hogy a szolgáltató a magyar elektronikus hírközlési piac egyik legnagyobb résztvevője, így magatartása, az általa elkövetett jogsértések a közvetlenül érintett előfizetői körön túlmutatnak, a versenytársak gyakorlatát is befolyásolják. A bírság kiszabása során a hatóság figyelembe vette azt is, hogy az előfizetőknek a tartozás rendezése után külön utánajárást igényel a visszakapcsolási díj töröltetése, ugyanakkor a Telekom jogsértéseinek száma nagymértékben csökkent 2015-höz képest azzal, hogy zömében áttért az elektronikus értesítésre.
„A hírközlési hatóság felszólította a Telekomot a jogkövető magatartásra, a jogtalan helyzetet megszüntető intézkedési terv benyújtására, és a céget 60 millió forintos, vezető tisztségviselőjét pedig másfélmillió forintos bírsággal sújtotta. Az elsőfokú döntéssel szemben a szolgáltató jogorvoslattal élhet”

– olvasható a közleményben.

Intézkedési tervet nyújt be a Telekom

A Magyar Telekom az MTI megkeresésére közölte: a folyamataikat igyekeznek az ügyfelek kényelmét szem előtt tartva kialakítani, ezért a vállalat az elektronikus kapcsolattartást részesíti előnyben az ügyfél számára is kényelmetlenebb tértivevényes küldeménnyel szemben. Ahol rendelkeznek elektronikus kapcsolattartásra szolgáló elérhetőséggel (e-mail, sms), ott ezeket a csatornákat használják a felszólítások és az értesítések küldésére, hiszen az ügyfélnek is ez az egyszerűbb. A felszólításban érintett ügyfelek kisebb hányada – éves szinten nagyjából 15 százaléka – kapja kizárólag postai úton az értesítéseket, az ő számuk is folyamatosan csökken. A szolgáltató tovább vizsgálja egy új, ügyfélbarát gyakorlat kialakításának lehetőségét az ő esetükben. A Magyar Telekom intézkedési tervet nyújt be a hatóságnak annak érdekében, hogy megfeleljen a határozatban foglaltaknak – tették hozzá.

Szerző

Szerdától drágább lesz a tankolás

Publikálás dátuma
2018.10.01. 13:51
Illusztráció
Fotó: Népszava
Emelkedik az üzemanyagok ára, az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomásoknál.
A Mol Nyrt. bruttó 5 forinttal emeli a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán – értesült piaci forrásokból az MTI. Az árváltozással a benzin 401 forintra, a gázolaj 421 forintra drágul literenként. A gázolaj ára legutóbb pénteken változott, literje 3 forintos emeléssel, 415 forintra drágult. A benzinár utoljára múlt szerdán változott, 3 forintos csökkenéssel 396 forintra mérséklődött. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző