Előfizetés

A kísérlet sikerült, bevezetik a négynapos munkahetet egy új-zélandi cégnél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.03. 08:17
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
Márciusban és áprilisban tesztelték, most át is áll a négynapos munkahétre egy új-zélandi pénzügyi alapkezelő cég. A vezetők ugyanis nem észleltek visszaesést a dolgozók teljesítményében, sőt nőtt az elkötelezettségük és a hatékonyságuk.
Olyan sikeres volt a próbaüzem, hogy a cég dolgozói választhatnak, hogy négy nyolcórás munkanapot vagy öt, de csökkentett munkaórás napot dolgoznak le változatlan fizetésért - írta a Guardian alapján a 444.hu. A cégvezető beszámolója szerint a két hónapos tesztidőszak alatt nem esett vissza a teljesítmény, viszont a munkavállalóikat kevesebb stressz érte, jobban odafigyeltek, nagyobb volt a munkabírásuk és a hatékonyságuk és összességében is kiegyensúlyozottabbak voltak. A cég ezt egy tudományos vizsgálattal is igazolta: a munkavállalók elégedettsége egy év alatt 54-ről 78 százalékra nőtt. 

Trumpnak is postáztak mérget tartalmazó borítékot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.03. 07:46
Védőruhát viselő emberek a a védelmi minisztériumban. A tárcához érkező valamennyi levelet elkülönítik
Fotó: Thomas Watkins / AFP
Korábban két, ricint tartalmazó levél is érkezett a Pentagonba.
Ricint tartalmazó borítékot küldtek Donald Trump amerikai elnöknek – jelentette a Fehér Ház biztonsági szolgálatára hivatkozva több amerikai médium is kedden este. A Fehér Házba még hétfőn küldték az erős mérget tartalmazó borítékot, amelyet azonban még azelőtt kiszűrtek, hogy bekerült volna az elnöki hivatalba. A borítékban lévő fehér port egyelőre a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakemberei elemzik, de feltételezéseik szerint kapcsolat lehet a Pentagonba küldött ricines levelek és a Trumpnak címzett boríték között. Kedden a Pentagon szóvivői jelentették be, hogy hétfőn két, mérget tartalmazó boríték érkezett a védelmi tárcához, az egyik James Mattis védelmi miniszter, a másik pedig John Richardson admirális, a tengerészeti hadműveletek irányítója címére. A levelek a minisztériumhoz érkeztek ugyan, de a postázó nem a főépületben található, ahol a miniszter irodája is van, így senkit nem fertőzhettek meg. Hétfő óta a tárcához érkező valamennyi levelet elkülönítették. Közleményt adott ki az FBI is, azonban csupán annyit közölt, hogy vizsgálják a mérget tartalmazó borítékokat. Kedden a Fox televízió jelentette, hogy Ted Cruz texasi republikánus szenátor houstoni irodájába szintén gyanús fehér port tartalmazó levelek érkeztek, két embert kórházba is vittek. A hatóságok azonban nem adtak tájékoztatást a fehér por mibenlétéről. A ricint rendkívül erős méregként tartják számon, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. A szervezetbe jutva fulladást, hányást és belső vérzéseket okoz, végső soron halálhoz vezethet. 

Kemény ellenfele akadt Orbán Viktornak

Halmai Katalin (Brüssszel)
Publikálás dátuma
2018.10.03. 07:39

Fotó: Alexey Vitvitsky / AFP
Alexander Stubb a magyar miniszterelnököt tartja legfőbb ellenfelének az Európai Néppárt csúcsjelöltségéért folytatott harcban.
Korai még kijelenteni, hogy az Európai Néppárt (EPP) sorain kívül akarja látni a Fideszt – nyilatkozta az Euronews-nak adott interjújában Alexander Stubb korábbi finn miniszterelnök, aki a jobbközép pártcsalád csúcsjelöltje lenne az Európai Bizottság elnöki tisztségéért folyó versenyben. A politikus előbb újra felvetné az ügyet a Néppárt október 17-ei kongresszusán.
Ha Orbán Viktor és a pártja követi a szabályainkat, és osztja az értékeinket, maradhatnak. Ha nem, mehetnek. Ilyen egyszerű ez az egész

- fogalmazott, leszögezve, hogy számára a szabadság, emberi jogok, a jogállam, az egyenlőség és a tolerancia megkérdőjelezhetetlenek. Korábban Stubb a Financial Timesnak is interjút adott, melyben arról beszélt, hogy a csúcsjelölti posztért nem is Manfred Webert, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjét tartja legfőbb politikai ellenfelének, hanem Orbán Viktort. „Nem akarok illiberális demokráciát. Tűréshatárom az olyan viselkedéssel szemben, amilyeneket ebben a rendkívüli időszakban láthatunk Európa több országában, beleértve Magyarországot is, rendkívül alacsony „ - figyelmeztetett. „Szankciókat” ugyanakkor nem említett, csupán itt is azt vetette fel, hogy az EPP találkozóján megvitatná Orbán Viktor kizárását, annak érdekében, hogy megakadályozza a Néppárt lassú jobbra tolódását. Ahhoz viszont, hogy Alexander Stubb szava többet nyomjon a latba, előbb Manfred Webert is le kell győznie. Ehhez először meg kell nyernie a kereszténydemokrata pártcsalád támogatását, majd vezető jelöltjeként — úgynevezett Spitzenkandidatjaként — megmérkőznie a többi pártszövetség választottjával. Egyelőre csak Weber és Stubb jelentkezett be a néppárti versenybe, amelynek eredményhirdetése november elején lesz az EPP helsinki kongresszusán. A hazai pálya segíthet Stubbnak, de nem lesz elég a győzelemhez. A néppárt széles pártszövetség, amelyben — legalábbis egyelőre — megfér egymással az illiberális Fidesz és a nyíltan liberális skandináv, illetve benelux-pártok. Manfred Webert a párt jobboldalához, míg Alexander Stubbot inkább a baloldalához tartozónak tartják. Az öt nyelven beszélő, 50 éves Alexander Stubb egy friss lapinterjúban azt mondta, hogy liberális EU-párti jelöltnek tartja magát. Számára az Unió a toleranciát, a szabályok és a demokrácia tiszteletét jelenti. “Felveszem a harcot a populizmussal” — mondta Strasbourgban, ahol bejelentette indulását a jelöltségért. A politikus jelenleg az Európai Beruházási Bank egyik alelnöke, ahonnan öthetes fizetetlen szabadságra megy, hogy a tagállamok fővárosaiban kampányoljon. Korábban Finnország miniszterelnöke, külügyminisztere és pénzügyminisztere volt, de képviselőként az Európai Parlamentben is politizált. Az európai pártcsaládok azt szeretnék, ha a vezető jelöltjek közül kerülne ki az Európai Bizottság következő elnöke. A legnagyobb esélye annak van erre, akinek a pártja a legtöbb szavazatot kapja a jövő májusi európai parlamenti választásokon. A jelenlegi előrejelzések szerint ismét az Európai Néppárt kerülhet ki győztesen a megmérettetésből. A tagállami vezetők azonban nem szívesen adnák oda a jelölés jogát a pártcsaládoknak, így egyáltalán nem biztos, hogy valamelyik Spitzenkandidat lesz a befutó. A francia Michel Barnier, aki jelenleg a Brexit európai uniós főtárgyalója, a napokban kizárta, hogy az EPP vezető jelöltje legyen. De azt nem tette hozzá, hogy az Európai Bizottság elnöke sem akar lenni…