Még mindig nem közlik megfelelően a hitelköltségeket a bankok

Publikálás dátuma
2018.10.02. 12:20

Fotó: Népszava
Összesen 13,5 millió forint bírsággal sújtott három pénzintézetet az MNB, mert nem megfelelően tájékoztattak a hitelek költségeiről.
A teljes hiteldíjmutatóra (THM) vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt összesen 13,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta az Erste Lakástakarékot, a K&H Bankot és a Sopron Bankot a pénzintézetek felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hitelintézetek egyes kereskedelmi kommunikációjában ugyanis nem vagy nem feltűnő módon szerepelt a THM, vagy  helytelenül számították ki az azt bemutató reprezentatív példát – közölte a  jegybank. Az Erste Lakástakarék szórólapjain és honlapján egyes termékek – lakáshitel, áthidaló és azonnali áthidaló kölcsön - esetében nem feltűnő módon jelenítette meg a THM értékét, illetve a jogszabálytól eltérő számítási módot alkalmazott a szerződéses összeg és a futamidő kapcsán a hirdetett hitel feltételeit bemutató reprezentatív példában. A K&H Bank az általa kínált személyi kölcsönökre vonatkozó reklámjaiban egy esetben a megfelelő helyen nem jelenítette meg, a többi esetben pedig nem a jogszabályban előírt tartalommal tette közzé a reprezentatív példát. A vonatkozó kormányrendelet az adott hiteltípushoz illeszkedő futamidejű és összegű reprezentatív példák közzétételét írja elő.    A Sopron Bank a hitelekre általában vonatkozó kereskedelmi kommunikációiban nem tette közzé a THM értékét, noha azt ilyen esetekben is közzé kell tenni, például a legalacsonyabb és legmagasabb értékhatárok közti sáv megjelölésével. Egyes lakáshitelei esetében pedig a bank nem jelenítette meg feltűnő módon a THM mértékét. Az MNB a jogsértések miatt kedden közzétett határozataiban az Erste Lakástakarékra 7,5 millió, a K&H Bankra 4 millió, a Sopron Bankra pedig 2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, továbbá kötelezte a pénzügyi intézményeket a vonatkozó előírások mindenkori betartására. A bírságok összegénél a jegybank figyelembe vette, hogy a jogsértő kommunikációk a fogyasztók széles köréhez juthattak el. A jegybank az idén már hat hitelintézetnél és pénzügyi vállalkozásnál hozott fogyasztóvédelmi intézkedéseket a THM számításával és közzétételével, valamint a reprezentatív számítási példa megjelenítésével kapcsolatos jogsértések miatt. 
Szerző

Szigorít az EU a készpénzforgalmi szabályokon

Publikálás dátuma
2018.10.02. 11:41
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Ha tízezer eurót mozgatna a schengeni határátkelőkön, azt már jelentenie kell a vámosoknak. Készpénznek számít ezentúl az arany, a csekk és a prepaid kártya is az övezet határain.
Új rendeletet fogadott el az Európai Unió, a területére belépő, illetve azt elhagyó készpénz ellenőrzéséhez, hogy ezzel is akadályozza terrorizmus támogatását és a pénzmosátát - jelentette be kedden az EU tanácsa- Fontos változás, hogy az EU tagországainak gazdasági és pénzügyminisztereiből álló tanácsa által elfogadott új rendelet kibővíti a készpénz fogalmát. 
A továbbiakban nem csak a bankjegyek számítanak készpénznek, hanem egyéb eszközök és könnyen készpénzzé tehető áruk is, például a csekkek, az utazási csekkek, az arany és az előre fizetett (prepaid) bankkártya. Emellett a rendelkezések hatályát kiterjeszti a postán, teherszállítás keretében vagy futárszolgálattal feladott készpénzre is

- írja összefoglalójában az MTI. Az új jogszabály értelmében az unió területére belépő, illetve azt elhagyó minden utasnak, aki legalább 10 ezer euró értékben készpénzt tart magánál, be kell jelentenie azt a vámhatóságoknak. A bejelentés attól függetlenül kötelező lesz, hogy az utazók a készpénzt maguknál, a poggyászukban, illetve közlekedési eszközükben tartják-e. A hatóságok kérésére az utazóknak a készpénzt ellenőrzés céljából be kell mutatniuk. Az egyéb módon feladott, úgynevezett kísérő nélküli készpénz esetében az illetékes hatóságok felszólíthatják a feladót, illetve a címzettet, hogy tegyen adatszolgáltatási nyilatkozatot. A hatóságok ellenőrizhetik majd az olyan szállítmányokat, csomagokat és közlekedési eszközöket, amelyek kísérő nélküli készpénzt tartalmazhatnak. A rendelet értelmében a tagállamok információt fognak cserélni egymással azokban az esetekben, amikor a jelek szerint a készpénz olyan bűncselekményhez kapcsolódik, amely sértheti az unió pénzügyi érdekeit. Ezeket az információkat az Európai Bizottságnak is továbbítják majd. Az új rendelet nem tiltja, hogy a tagállamok a nemzeti jogszabályaikban az unión belüli készpénzforgalom további nemzeti ellenőrzését írják elő, feltéve, hogy ezek az ellenőrzések nem sértik az EU alapvető szabadságjogait.
Szerző

Bezárja 15 bankfiókját az MKB

Publikálás dátuma
2018.10.02. 11:33
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az intézkedés két ütemben történik, mutatjuk, melyik egységek érintettek.
Az MKB Bank Zrt. a pénzintézet költséghatékonyságának javítása, valamint a fenntartható nyereséges működésének érdekében áttekintette országos fiókhálózatának működési tapasztalatait és döntést hozott annak optimalizálásáról. Az optimalizáció keretében az MKB Bank két ütemben, 15 bankfiókot szüntet meg a következő időszakban – közölte a bank. A közlemény szerint – 2018. október 31-i hatállyal megszűnik az MKB váci, solymári, tatai, kalocsai bankfiókja, valamint a budapesti Allee és a szegedi Árkád üzletközpontokban lévő egység. – 2018. november 30-i hatállyal pedig bezárják Budapesten a Westend és a Türr István utcai fiókot, továbbá a balatonfüredi, az esztergomi, a keszthelyi, a balassagyarmati, a hatvani, a kazincbarcikai és az orosházi fiókot. A felsorolt bankfiókok a megszüntetés időpontjáig valamennyi szolgáltatásukat biztosítják.
Szerző
Témák
MKB Bank