Bank;MNB;hitel;bírság;thm;

2018-10-02 12:20:37

Még mindig nem közlik megfelelően a hitelköltségeket a bankok

Összesen 13,5 millió forint bírsággal sújtott három pénzintézetet az MNB, mert nem megfelelően tájékoztattak a hitelek költségeiről.

A teljes hiteldíjmutatóra (THM) vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt összesen 13,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta az Erste Lakástakarékot, a K&H Bankot és a Sopron Bankot a pénzintézetek felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hitelintézetek egyes kereskedelmi kommunikációjában ugyanis nem vagy nem feltűnő módon szerepelt a THM, vagy  helytelenül számították ki az azt bemutató reprezentatív példát – közölte a  jegybank.

Az Erste Lakástakarék szórólapjain és honlapján egyes termékek – lakáshitel, áthidaló és azonnali áthidaló kölcsön - esetében nem feltűnő módon jelenítette meg a THM értékét, illetve a jogszabálytól eltérő számítási módot alkalmazott a szerződéses összeg és a futamidő kapcsán a hirdetett hitel feltételeit bemutató reprezentatív példában.

A K&H Bank az általa kínált személyi kölcsönökre vonatkozó reklámjaiban egy esetben a megfelelő helyen nem jelenítette meg, a többi esetben pedig nem a jogszabályban előírt tartalommal tette közzé a reprezentatív példát. A vonatkozó kormányrendelet az adott hiteltípushoz illeszkedő futamidejű és összegű reprezentatív példák közzétételét írja elő.   

A Sopron Bank a hitelekre általában vonatkozó kereskedelmi kommunikációiban nem tette közzé a THM értékét, noha azt ilyen esetekben is közzé kell tenni, például a legalacsonyabb és legmagasabb értékhatárok közti sáv megjelölésével. Egyes lakáshitelei esetében pedig a bank nem jelenítette meg feltűnő módon a THM mértékét.

Az MNB a jogsértések miatt kedden közzétett határozataiban az Erste Lakástakarékra 7,5 millió, a K&H Bankra 4 millió, a Sopron Bankra pedig 2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, továbbá kötelezte a pénzügyi intézményeket a vonatkozó előírások mindenkori betartására. A bírságok összegénél a jegybank figyelembe vette, hogy a jogsértő kommunikációk a fogyasztók széles köréhez juthattak el.

A jegybank az idén már hat hitelintézetnél és pénzügyi vállalkozásnál hozott fogyasztóvédelmi intézkedéseket a THM számításával és közzétételével, valamint a reprezentatív számítási példa megjelenítésével kapcsolatos jogsértések miatt.