Előfizetés

Dirigáljon ön is szimfonikusokat!

Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.03. 21:37
Vajda Gergely
Fotó: Zih Zsolt / MTVA
Program azoknak, akik felesleges kalimpálásnak vélik, azoknak, akik kétkednek létjogosultságában és azoknak, akik bizton tudják, hogy a karmester nagyon fontos, szinte elengedhetetlen szereplő, azaz bárkinek, aki szeretné megismerni, hogy milyen érzés vezényelni. A Sziget Fesztiválon több évvel ezelőtt élhették át először a karmesteri szerepet a játékos kedvű művészetszeretők, most az Armel Opera Festival szervezésében a Pannon Filharmonikusok közreműködésével tehetik meg azok, akik Pécsett töltik vasárnap estéjüket. Vajda Gergely karmester-zeneszerző, az Armel Opera Festival művészeti vezetőjének rövid karmesteri gyorstalpalóját követően irányíthatnak a kíváncsiak egy nagyzenekart, amely a Carmen Szvitet, illetve Mozart Szöktetés nyitányát játssza majd.  

Infó:

Conduct Me! – Vezényelj nagyzenekart! Október 7. 20.00 Pécs, Zsolnay Negyed E78 Koncertterem 

Eldőlt a kultúrharc egyik első csatája, leváltják Prőhle Gergelyt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.03. 16:59
Prőhle Gergely
Fotó: NÉPSZAVA
A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának leváltásáról és pozíciójának megerősítéséről is egymásnak ellentmondó híreket lehetett eddig hallani. Ám - mint az atv.hu értesült - a vita eldőlt, Prőhlének mennie kell.
Október 31-i hatállyal leváltják Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztjáról. Az ügyben Kásler Miklós EMMI-miniszter hozta meg a döntést – erősítették meg az atv.hu-nak kormányzati források.
Prőhle – aki úgy tudni, hivatalos értesítést még nem kapott – nem kívánt nyilatkozni az ügyben.
Az idén nyáron kezdődött Kulturkampf közepette Prőhle Gergelyt – aki korábban két Orbán-kormányban is helyettes államtitkár volt – többször érte támadás a kormánypárti Magyar Idők részéről. Leváltásának hírét már korábban megszellőztették, de több forrásból azt is lehetett hallani, hogy megerősítették az igazgató pozícióját. A Népszavának nemrég egy kormánytag szintén azt mondta: nem gondolja, hogy Prőhlének mennie kellene, „még ha követett is el hibákat, a PIM-ben van évente ezer program, ezekből 997 nagyon színvonalas”. Az ügyben a végső szó valószínűleg Orbán Viktoré.

Falra másztak A Pál utcai fiúk Londonban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.10.03. 11:25
Fotó: Kelemen Lehel
Fotó: Kelemen Lehel
A Londoni Magyar Kulturális Központ felkérésére festett tűzfalat a Színes Város Csoport a brit fővárosban, ahol egy belvárosi játszótér falán elevenedett meg a A Pál utcai fiúk című regény néhány szereplője.
Az iamsuzie és Cokestd művésznéven alkotó kortárs magyar street art művészek festették fel Molnár Ferenc regényének hőseit, Csónakost, Bokát és Nemecseket a modern londoni környezetbe, az Old Gloucester Streeten. Az 50 négyzetméter nagyságú falon a figurális ábrázolás és a klasszikus graffiti találkozott, így a két művész stílusa egymást kiegészítve érvényesülhetett - közölte a Színes Város Csoport az MTI-vel.
A street art akció Molnár Ferenc születésének 140. évfordulóját ünnepelve a londoniak körében népszerűsíti a magyar irodalom egyik legtöbb nyelvre lefordított regényét. A Londoni Magyar Kulturális Központnak fontos célja volt az is, hogy a művészi alkotással egy helyi közösség által nap mint nap használt forgalmas közterület megújulását segítse.
Izgalmas kihívás volt a Színes Város Csoport számára Moszkva és Berlin után a street art egyik fellegvárában, Londonban is bemutatkozni, a szervezet a jövőben a magyar munkái mellett más nagyvárosokban is tervez hasonló projekteket - áll a közleményben.