Sertéspestises vaddisznót találtak Borsodban

Publikálás dátuma
2018.10.03. 16:01
Illusztráció
Fotó: AFP
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását - írja honlapján a Nébih. A legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.
A betegséget a korábban elrendelt állománygyérítés során kilőtt egészséges vaddisznóból mutatta ki október 2-án a Nébih laboratóriuma. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az eddigi esetektől való viszonylag nagy távolság (több mint 70 km) és a rendelkezésre álló járványügyi adatok alapján
a korábbi esetekhez nem kapcsolható az új megjelenés.

Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih tematikus aloldalán.
Az ASP az emberre nem veszélyes, jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.
Szerző

„Elfogadhatatlan a tudományos előadások betiltása”

Publikálás dátuma
2018.10.03. 15:45
Kertész János, az MTA rendes tagja, a Közép-európai Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára
Fotó: Kovács Attila / MTI
Kertész János akadémikus azok után mondta le a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadását, hogy az MTA főtitkár-helyettese politikai okok miatt nem engedélyezte két másik megtartását.
Elhibázott lépésnek tartja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudományos előadásokat letiltó intézkedését Kertész János, Széchenyi-díjas kutató, az MTA rendes tagja, a CEU Hálózat- és Adattudományi Tanszékének vezetője. Megítélése szerint az intézkedés rossz fényt vet az Akadémia vezetésére, miközben semennyit sem enyhít az MTA és a kormány között kialakult feszült helyzeten. Kedden derült ki, hogy két, a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadás megtartását sem engedélyezte az Akadémia, egész pontosan annak főtitkár-helyettese, Barnabás Beáta Mária, a hivatalos indoklás szerint politikai okok miatt. (Az egyik előadás érintette volna a társadalmi nemek tematikáját, a másik a médiával kapcsolatos jogi kérdésekről szólt volna.) A hvg.hu szerint a letiltást azzal is próbálták magyarázni, hogy az előadások határidőn túl érkeztek be, de a Társadalomtudományi Kutatóközpontban megtarthatják azokat, így nincs szó cenzúráról. Szerda reggel pedig a Mérce írt arról, hogy két másik tudományos előadás blokkot is letiltott az MTA: az egyik a migrációval, a másik a Fidesz-KDNP győzelmével végződő 2018-as parlamenti választásokkal foglalkozott volna. Kertész Jánosban már az első hír után felmerült: lemondja saját előadását. – Ha a kollégáimat kitiltják az Akadémia székházából, nem tehetem meg, hogy előadok a rendezvényen, mintha mi se történt volna. Először próbáltam felvenni a kapcsolatot főtitkár-helyettes asszonnyal, de sikertelenül. Azt ígérték, visszahív. Nem hívott. Később a sajtóban megláttam a hivatalos indoklást, amiből kiderült: tényleg komolyan gondolják, hogy cenzúrázzák a tudományt. Ez felháborító. Még hasonló sem történt évtizedek óta – nyilatkozta a kutató a Népszavának.
Miután Kertész lemondta saját előadását, több kollégája is elismerését fejezte ki. Arról nem tud, hogy mások is követnék a példáját. – Nem célom, hogy valamiféle mozgalmat indítsak. Mindenki döntsön saját belátása szerint. Én úgy látom, amit az MTA főtitkárhelyettese tett, megbocsáthatatlan. A betiltott előadásokat jegyző kollégák a kutatásaik során tudományos módszerekkel dolgoztak, tudományos következtetésekre jutottak. Előadásaiknak ott lenne a helye a Magyar Tudomány Ünnepén – mondta. Hozzátette: az MTA vezetése jelenleg nehéz helyzetben van ugyan, „sarokba vannak szorítva”, ám ez nem magyarázat a tudományos előadások letiltására. Mint arról lapunk is több alkalommal beszámolt, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot irányító Palkovics László, valamint az MTA elnöke, Lovász László között egyfajta „függetlenségi háború” dúl az Akadémia jövőjét illetően. A kormány jelentősen csorbítani akarja az MTA függetlenségét a támogatási rendszer központosításával, akadémiai kutatóintézetek egyetemekhez történő áthelyezésével vagy épp megszüntetésével. Kertész szerint az MTA hiába tiltja be a kormánynak feltételezhetően nem tetsző témájú előadásokat, attól nem fog javulni a helyzet.– Nagyon rossz irányba mennek a dolgok. Itt egy diktátum készül, az Akadémia tehet bármit, lényeg már úgyis el van döntve. Nem állítom, hogy az MTA működésén nem lehetne mit javítani. De jól látszik, a döntéshozóknak fogalmuk sincs, hogyan működik a tudomány. Ahogy azt sem tudják, hogyan kell az ilyen ügyeket civilizált módon intézni – fogalmazott Kertész.
Szerző
Frissítve: 2018.10.03. 16:22

Most a Political Capitalt támadja a Figyelő

Publikálás dátuma
2018.10.03. 15:38

Folytatódik a Figyelő sorozata, amelyben heves támadásokat intéznek a kormány vélt vagy valós ellenségei ellen.
Közelebbről meg nem nevezett kockázatra hivatkozva támadja a Political Capital (PC) elemző és tanácsadó céget, illetve annak vezetőjét, Krekó Pétert a kormánypárti Figyelő. A Schmidt Mária tulajdonában lévő hetilap online kiadásában szerdán megjelent cikkből nem sok dolog derül ki a PC és a Szegedi Tudományegyetem közti együttműködésről, és arról a kockázatról sem, ami miatt az egyetem „nem kívánja fenntartani” a szerződést. A cikkből csak annyit tudhatunk meg a PC-ről, hogy „fellelhető partnerei között szerepel a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány is”, illetve „előszeretettel ekézi hazánkat külföldön és belföldön egyaránt”. A lap által kifogásolt szerződés egyébként egy uniós finanszírozású projekt része, a „duális és kooperatív képzések és azokat támogató szolgáltatások fejlesztéséről” szól, amit a Figyelő úgy fordított le, hogy az egyetem és a PC „keretmegállapodást kötött egy gyakornoki programra”. A Political Capital nevetségesnek tartja az ügyet, miután maga a szegedi egyetem kezdeményezte ezt a szerződést, amelynek a megszüntetéséről eddig semmilyen tájokoztatás nem érkezett az intézethez. Nem felel meg a valóságnak a Figyelő azon állítása, hogy „egyetemi pénzből toboroz gyakornokokat”, mivel a megállapodás nem erről szólt, és erre nem szorul rá a PC, amely így sem tud minden gyakornokot fogadni, aki jelentkezik. Nem ez az első alkalom, hogy  a Figyelő heves támadást intéz a kormány vélt vagy valós ellenségei ellen. Állított már össze listát Soros György állítólagos hálózatáról (a névsorba ekkor elhunytak is bekerültek), a bevándorlást és a homoszexualitást állítólag propagáló akadémikusokról és az ellenzéki médiáról is. 
Szerző