Előfizetés

Kétmilliárdot csalt ki megbízóiból a pécsi ügyvéd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.03. 16:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Piramisjáték rendszerű befektetésekkel üzérkedett a jogász, közel 200 cégnek és magánszemélynek okozott kárt a trükközéssel.
Nyolc év börtönre való eltiltásra ítélte a Szekszárdi Törvényszék szerdán azt a volt pécsi ügyvédet, aki több mint 2 milliárd forintot szerzett meg mintegy 200 ügyfelétől.
Az ügy még 2006-ban kezdődött, a vádlott kitalálta, hogyan juthat vagyonhoz: egyéni befektetőktől és cégektől kér pénzt amit aztán ígérete szerint megforgat, és 5-7 százalékos betéti kamattal fizet vissza. Az ügyvéd ehhez kölcsön, letéti és megbízási szerződéseket készített, így vette át ügyfeleitől megtakarításaikat. Hogy megteremtse a bizalmi alapot, a férfi többször már a szerződések megkötésekor előre átadta a befektetés után járó kéthavi kamatot.
A szerződések többsége azonban színlelt volt, a kamat konkrét összegét nem is tartalmazták a dokumentumok, erről az ügyvd kizárólag szóban állapodott meg a sértettekkel. Az említett befektetések sem léteztek, a kamatfizetést más sértettek pénzéből, vagy éppen az alapbefektetés összegéből rendezte a vádlott. A férfit az ítélet kihirdetése után le is tartóztatták, tíz évig ügyvédi hivatását sem gyakorolhatja az ítélet szerint.

Az ablakokat is kitörte egy budapesti ház felrobbanó kályhája

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.03. 15:52
Illusztráció
Fotó: Népszava
Úgy tudni, nem sérült meg senki a cserépkályha robbanása miatt.
Felrobbant a cserépkályha egy kétszintes családi házban szerda délután Budapest XX. kerületében - tájékoztat a katasztrófavédelem.
A detonáció következtében az épület alsó szintjének ablakai kitörtek.
A fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik rövid időn belül eloltották az épületben izzó részeket. Úgy tudni, nem sérült meg senki.

Tűz volt az ELTE jogi karán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.03. 14:56
Illusztráció
Fotó: Tóth Norbert tűzoltó főtörzsőrmester fotója / BM Tűzoltóság
Egy mosdóban keletkezett tűz, ezer hallgatót és dolgozót menekítettek az utcára.
 Kisebb tűz volt szerdán az ELTE jogi karán, az V. kerületi Egyetem téren, emiatt pedig mindenki el kellett hagyja az épületet. Úgy tudjuk, hogy a lángok egy mosdóban csaptak fel, a tűz forrása pedig egy elektromos kézszárító volt.
A sűrű füst miatt az épületet ki kellett üríteni, mintegy ezer ember hagyta az egyetemi területet – mondta lapunknak Kisdi Máté, a fővárosi katasztrófavédelem szóvivője. A lángokat az egyetemi dolgozók kezdték oltani, majd a kiérkező tűzoltók fejezték be a munkát, egy vízsugár segítségével.