Tippeljen: ha az önkormányzatnak csak egy lakás felújítására van pénze, vajon ki kapja?

Publikálás dátuma
2018.10.04. 08:16
Ujvári István
Fotó: Facebook / Tiszafüred Város Önkormányzata
Ujvári Imre, Tiszafüred Fideszes polgármestere a képviselő-testület tudta nélkül úgy döntött, a házat nagymamájának utalja ki. Korábban nagybátyja és a keresztanyja is kapott önkormányzati lakást. 34-en várnak évek óta önkormányzati bérlakásokra a városban.
Elismerte Ujvári Imre, Tiszafüred fideszes polgármestere, hogy a saját nagymamájának utalt ki egy önkormányzati bérlakást - írja a 444.hu. Ráadásul az egyetlent, amelyet felújított az önkormányzat. A beteg nagymamával a polgármester szülei is beköltöztek a renováláson frissen átesett házba.

Ujvári szűkebb családja valamivel több mint egy év alatt a második önkormányzati lakást szerezte meg.

Nemcsak a polgármester szülei és nagymamája, hanem a nagybátyja és a keresztanyja is kapott korábban önkormányzati bérlakást.
A döntésnek hála a polgármester rokonai olyan családokat is beelőztek, akik évek óta várólistán vannak - mint azt korábban az Átlátszó.hu írta az ügy kapcsán. A képviselőtestületi ülésen, ahol Ujvári beismerte a dolgot, az is kiderült, hogy 34-en vannak az önkormányzati bérlakásra várók listáján. A polgármester szerint a listán lévők közül sokan már elköltöztek, vagy „időközben a lakhatási problémájuk megoldódott, de a kérelmüket nem vonták vissza”.
Az önkormányzat irodavezetője szerint a házat 586 ezer forintért újították fel, ezzel „XIX. század végi épületet tudnak belőle legfeljebb varázsolni”, éppen, hogy eléri azt a szintet, ami minimálisan elégséges. A 444 csinált pár felvételt a házról - a képeken azért egy igen takaros ingatlan látható.
Ujvári Imre polgármestert Spisák György, független képviselő, a város korábbi jegyzője kérdezte a kiutalt lakásról. A polgármestert kérdező Spisák szerint Ujvárinak az előírások szerint mindenképpen jeleznie kellett volna a személyes érintettségét a képviselőtestület felé, amikor a lakáskiutalásról döntött, de ezt nem tette meg. 
Az interpellációra válaszoló Ujvári Imre szerint azért volt szükség a lakás kiutalására, mert a szülei és a súlyosan beteg, ellátásra szoruló nagymamája eddig a Nemzeti Értékkezelőtől visszabérelt házban laktak, de azt nyáron életveszélyessé nyilvánították a lerobbant műszaki állapota miatt, és felszólították őket, hogy költözzenek ki. Ezért „a bérlakás kiutalásra került nekik”.
Szerző

Újabb négy patikát zártak be a hatóságok

Publikálás dátuma
2018.10.04. 07:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
 Újabb négy patikát zárt be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – adta hírül a Pharmaonline. A csengeri valamint a porcsalmai patikák mellett a rozsályi Erdőhát Gyógyszertárra és a debreceni Sas Patikára együttesen közel 21 milliós bírságot szabtak ki, mivel 20 ezer doboz receptköteles készítményt adtak ki vény nélkül. Olyan fájdalomcsillapítókról, gyulladáscsökkentőkről, antibiotikumokról, szteroid gyulladáscsökkentő injekciókról és altatókról van szó, amelyek épp azért vénykötelesek, mivel kizárólag orvosi javaslatra, orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók biztonságosan. A betegellátás szempontjából a porcsalmai és az rozsályi települések lakói számára okozhat nehézséget a gyógyszertárak működési engedélyének visszavonása. A Porcsalmához legközelebbi gyógyszertár a falutól 3,5 kilométerre lévő Tyukodon található, Rozsály lakosai pedig a 15 kilométerre lévő Jánkmajtison érik el a legközelebbi gyógyszertárat. Csenger és Debrecen az intézkedés hatására nem marad patika nélkül, így az ellátásban ezeken a helyeken nem kell nehézséggel számolni, fejtette ki közleményében az intézet, amely az elmúlt három évben hét gyógyszertár engedélyét vonta vissza. A hírrel kapcsolatos hatósági döntések az OGYÉI honlapján érhetők el.  
Szerző
Frissítve: 2018.10.04. 07:32

Vergődnek a szemétcégek, a veszteséges kukaholding mindenkit magával ránthat

Publikálás dátuma
2018.10.04. 07:30

Fotó: Népszava
A szemétszállítók még elviszik a hulladékot, de már kérdéses meddig. A pénzt begyűjtő állami cég ugyanis akadozva fizeti ki munkájukat.
Néhány milliárd forintot már kifizetett az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV ) Zrt. a Fővárosi Közterület-fenntartónak (FKF) – mondta el lapunknak a két cég. Azután közölték ezt, hogy a 24.hu megírta: a köznyelvben csak „kukaholdingnak” nevezett állami ernyőcég, az NKHV nyár közepére már 13 milliárd forinttal tartozott a FKF-nek, a kintlevőség pedig már olyan mértékű, hogy az a fővárosi cég működését veszélyezteti. Az FKF nem közölte, hogy pontos mennyit fizetett az NHKV, de azt hangsúlyozta: az utalás nyomán „működése biztosított”. Kérdés, meddig, illetve hogy az állami holding régóta halmozódó kintlévőségei egy ponton nem rántják-e magukkal az egyre gyengébb bőrben lévő helyi, önkormányzati szolgáltatókat. Az önkormányzati-állami hulladékszállítási szektor az első mélyütést a 2013-as rezsicsökkentés során kapta, amikor minden ellátónak tizedével kellett csökkentenie a díjat. A tarifa azóta se változott. Ezután a kukaszámlák beszedésére megalapították az NHKV-t, amely azonban átláthatatlanul vagy egyáltalán nem oszt vissza bevételeiből az ellátást ténylegesen végző helyi, köztulajdonú vállalkozásoknak. Ezért ezek úgy próbálnak lavírozni, hogy csökkentik a szelektív hulladékszigetek és a hulladékbegyűjtő körútjaik számát. Mint arról lapunknak többen is beszámoltak, egyre nagyobb szeméthegyeket látnak országszerte. A probléma az utóbbi hónapokban már a fővárosba is begyűrűzött. Az FKF mérlegeiből például kiderül: az NHKV indulásakor, 2016-ban, az év végi fordulónapon 19 milliárd forinttal tartozott a „főkefének”, a múlt év végén pedig 14 milliárddal. Az FKF erről talányosan csak annyit mondott, hogy a most hírekbe került „több mint tízmilliárdos” kukaholding-tartozás az idén keletkezett, nyárra halmozódott fel. Szakmai forrásaink szerint nagyjából az a koreográfia, hogy az NHKV év közben „rendezgeti” az FKF felé fennálló tartozásai egy részét, ám így is folyamatosan mintegy 10 milliárdos kintlévőséget görget maga előtt. 
Azt nem tudni, hogy az ország többi, helyi hulladékszállítási cégének mennyivel tartozik a kukaholding. Szakmai vélekedések szerint ez legalább 15 milliárd forint lehet. Az állami cég tavalyi mérlege nem ismert: májusban volt a leadási határidő, de azóta sem tették közzé a társaság tavalyi gazdasági adatait. Vagyis az adófizetők pénzén működő cégről azt sem tudni, tavaly mennyi volt a bevétele, kiadása és a 2016-os 1,6 milliárdos veszteség után 2017-ben is termelt-e veszteséget. Ez utóbbiról a 24.hu úgy értesült: 7-15 milliárd közötti összegre is rúghat. Úgy hírlik, hogy az NHKV pénzbegyűjtési és újraosztási problémáinak java éppen a központosításból adódik: a számlázási rendszer kialakításához egy informatikai rendszerbe kellett fésülni a több mint száz helyi szolgálató rendszerét. A nagy feladatot a nemrég Orbán Viktor miniszterelnököt luxusrepülőgéppel Bulgáriába reptető Garancsi Istvánhoz kötődő üzletemberek kapták meg. Az NHKV számlázása azonban nem működik jól, a csekkeket jelentős késéssel vagy rosszul küldik ki. Az NHKV-nál olyannyira nem zökkenőmentes a munka, hogy van, aki szerint ez már nem lehet véletlen. Akad olyan vélemény, amely szerint a kukaholding direkt vérezteti ki a vidéki szolgáltatókat, hogy később a helyi piacok zömét is kormányközelbe terelhesse.

Monostorpályiban léptek a katasztrófavédők

A Hajdú-Bihar megyei Monostorpályin már a katasztrófavédelem által kijelölt cég szállítja el a szemetet – tájékoztatta lapunkat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Ilyen lépésre akkor van szükség, ha a helyi szolgáltató bármely – például anyagi - okokból levonul a területről. Korábban ugyanakkor kétségkívül több ilyen helyiségről szóltak a hírek: akadt olyan év, amikor százas nagyságrendű településen volt szükség új szolgáltató kijelölésére. Ezen kívül a gödöllői központú Zöld Híd jelzi évek óta tartalékai folyamatos felélését. Ám az általuk ellátott területen még nem volt szükség a hatósági fellépésre. Az OKF szerint a néhány évvel ezelőtt tapasztalt helyzet, amikor több településen kellett közszolgáltatót kijelölni, fokozatosan rendeződött. Az önkormányzatok ugyanis megkötötték a közszolgáltatói szerződéseket. M. I.

Témák
szemét