Még mindig élénken él a legnagyobb ipari katasztrófa emléke

2010 október 4-én átszakadt az Ajkai Timföldgyár kolontári zagytározójának fala és maró, lúgos vörösiszap öntött el három falut. Tíz ember meghalt és a sérültek száma több mint 150 fő.

Szerző

Megosztás
2018.10.04 15:10
Frissítve: 2018.10.05 16:23
A 400×600 m-es tározóból mintegy egymillió köbméter lúgos iszap szabadult elAFP/ Kisbenedek Attila
Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét/ Kállai Márton
A katasztrófa felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozott a Devecseri kistérségben/ Kállai Márton
A mentésben résztvevő katonák mossák egymásról a lúgos iszapot/ Németh András Péter
Összesen 38 milliárd forintba került a károk helyreállítása, ebből 21 a környezeti elemek helyreállítására/ Németh András Péter
A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke/ Németh András Péter
A folyadék veszélyes hulladék, a bőrt az égési sérülésekhez hasonlóan kimarja/ Németh András Péter
Az árhullám néhol két méter magasra csapott, illetve torlódott fel/ Németh András Péter
A katasztrófavédelem és a Magyar Honvédség segítségével kezdték el a mentést, illetve a károk felmérését/ Németh András Péter
Az erősen lúgos iszapot enyhe savakkal és gipsszel próbálták semlegesíteni/ Németh András Péter
Kolontár és Devecser egy részét evakuálták/ Németh András Péter
Az elöntött házak nagy részét lebontották/ Kállai Márton
A gátszakadás előtt két héttel a vízügyi hatóság semmilyen rendellenességet nem találtAFP/ Pörneczi Bálint
Mementóul meghagyott épület az emlékparkban/ Németh András Péter
A tározó falán több repedés is kialakult/ Németh András Péter
A kármentesítésben kicserélték a termőföld felső ötven centijét/ Németh András Péter
Légifelvétel a szennyezett föld eltávolításárólAFP/
Devecseri lakópark, a lebontott családi házak pótlására/ Németh András Péter

Az emberek 51 százaléka támogatja a tiltakozásokat

Publikálás dátuma
2019.01.18 06:00

Fotó: / Draskovics Ádám
A megkérdezettek 60 százaléka alulról szerveződő folyamatként látja a tüntetéseket.
Mintegy 1,4 millió ember – a választók 17 százaléka – hajlandó valamilyen formában (sztrájk, tüntetés stb.) tiltakozni a rabszolgatörvény ellen, illetve 34 százalék (2,8 millió fő) egyetért a jogszabály eltörlésével, szolidáris a protestálókkal – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Publicus Intézet készített a Népszava Visszhang mellékletének megbízásából. (A melléklet szombaton közöl részletes elemzést a sztrájkhajlandóságról és a szakszervezetekről). Mindezek alapján az emberek 51 százaléka támogatja a tiltakozásokat, és harmaduk hajlandó is tenni érte. (Továbbá akad 8 százalék, amely szintén azt akarja, hogy a kormány semmisítse meg a rabszolgatörvényt, de a demonstrációt és a munkabeszüntetést nem tartja hatékony eszköznek.) Arról, hogy a túlóratörvény elleni demonstrációkban kik játszanak fontos szerepet, szórnak a vélemények. A válaszadók majdnem 60 százaléka alulról szerveződő folyamatként látja a tüntetéseket – így az elégedetlen embereket jelölte meg „főszervezőként”. A második helyen a pártok végeztek, az emberek ötöde gondolja, hogy a politikai formációk csatornázzák be a kiábrándultságot – a szakszervezetekről, noha az egész tüntetéshullám az érdekvédők akciójaként indult, valamint a civilekről körülbelül 10 százalék gondolja ugyanezt. Miközben a szervezetek közül a pártokat nevezik meg legtöbben, a Publicus Intézet érdekes eredményre jutott, amikor megpróbálta „szétszálazni” a pártok teljesítményét. 
Az emberek 9 százaléka az MSZP-t nevezte meg a leghatékonyabb demonstrációs pártként, de a Jobbik és a DK is mindössze 1 százalékkal maradt le a szocialistáktól.
Ám üzenetértéke annak van igazán, hogy az emberek 78 százaléka nem tud vagy akar különbséget tenni a pártok között. Ennek három oka van. Az első a „társadalmi psziché”, ami közös fellépést vár a pártoktól. A második, hogy a nyilvánosságban valóban nem könnyű elkülöníteni az együtt mozduló formációk cselekedeteit. A harmadik, hogy az utóbbi nyolc évben a pártok „ki voltak tiltva” a tüntetési térből, minden civil szervezet politikai erőktől mentes demonstrációt hirdetett, így egyelőre az emberek nem tudják értelmezni a pártok mozgását ebben a térben.
2019.01.18 06:00
Frissítve: 2019.01.18 06:00

Ónos eső miatt adtak ki riasztást több járásra

Publikálás dátuma
2019.01.17 21:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelezte, északról csapadékzóna érte el Magyarországot, néhány helyen ónos eső hullik.
Elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az északi határ több járására. Borsod-Abaúj-Zemplén megye Miskolctól északkeletre fekvő részein, Edelénytől Sátoraljaújhelyen át Cigándig esik az ónos eső, és az Északi-középhegység északi előterében az éjszaka, esetleg a korai hajnali órákban is kialakulhat átmeneti ónos eső - adta hírül az OMSZ honlapja.

Csütörtök este csapadékzóna éri el az országot, jellemzően eső fog esni, de a péntek hajnali óráktól és péntek napközben egyre többfelé havas eső váltja fel az esőt. Az Északi-középhegységben, a Dunántúli-középhegységben és a Mecsekben havazni is fog, amelyből legfeljebb 2 cm hóréteg alakulhat ki, a dunántúli régióban ez nagyrészt tapadó hó lesz. Péntek délutántól északnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék, és este már csak északkeleten lehet még némi havazás, havas eső.
2019.01.17 21:20