Fotó: Németh András Péter

Még mindig élénken él a legnagyobb ipari katasztrófa emléke

2010 október 4-én átszakadt az Ajkai Timföldgyár kolontári zagytározójának fala és maró, lúgos vörösiszap öntött el három falut. Tíz ember meghalt és a sérültek száma több mint 150 fő.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.10.05. 16:23
A 400×600 m-es tározóból mintegy egymillió köbméter lúgos iszap szabadult el
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét
Fotó: Kállai Márton
A katasztrófa felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozott a Devecseri kistérségben
Fotó: Kállai Márton
A mentésben résztvevő katonák mossák egymásról a lúgos iszapot
Fotó: Németh András Péter
Összesen 38 milliárd forintba került a károk helyreállítása, ebből 21 a környezeti elemek helyreállítására
Fotó: Németh András Péter
A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke
Fotó: Németh András Péter
A folyadék veszélyes hulladék, a bőrt az égési sérülésekhez hasonlóan kimarja
Fotó: Németh András Péter
Az árhullám néhol két méter magasra csapott, illetve torlódott fel
Fotó: Németh András Péter
A katasztrófavédelem és a Magyar Honvédség segítségével kezdték el a mentést, illetve a károk felmérését
Fotó: Németh András Péter
Az erősen lúgos iszapot enyhe savakkal és gipsszel próbálták semlegesíteni
Fotó: Németh András Péter
Kolontár és Devecser egy részét evakuálták
Fotó: Németh András Péter
Az elöntött házak nagy részét lebontották
Fotó: Kállai Márton
A gátszakadás előtt két héttel a vízügyi hatóság semmilyen rendellenességet nem talált
Fotó: Pörneczi Bálint / AFP
Mementóul meghagyott épület az emlékparkban
Fotó: Németh András Péter
A tározó falán több repedés is kialakult
Fotó: Németh András Péter
A kármentesítésben kicserélték a termőföld felső ötven centijét
Fotó: Németh András Péter
Légifelvétel a szennyezett föld eltávolításáról
Fotó: AFP
Devecseri lakópark, a lebontott családi házak pótlására
Fotó: Németh András Péter

Az ügyészséghez fordult Altus-ügyben az MNB

Publikálás dátuma
2018.10.04. 15:01

Fotó: Kőhalmi Ferenc / AFP
Úgy vélik, a nyomozó hatóság elutasító érvei szakmailag nem megalapozottak.
Az ügyészségen tesz panaszt az MNB, miután a rendőrség elutasította az Altus Portfólió Kft.-vel szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt tett feljelentését. Barnóczki Péter, az MNB igazgatója az MTI-vel közölte: a lépés a jegybank szakmai kötelessége, mivel a nyomozó hatóság elutasító érvei szakmailag nem megalapozottak. Az MNB 2018 augusztusában 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az Altus Portfólió Kft.-re engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt. A jegybank megállapította, hogy a társaság két év alatt, mintegy 400 millió forintnyi pénzkölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, cégeknek. E tevékenység csak az MNB engedélyével végezhető, de ilyen az Altusnak nem volt – emlékeztetett az MNB igazgatója. Barnóczki Péter felidézte, hogy a jegybank ezzel egy időben büntető feljelentést is tett a társaság ellen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ugyanakkor a napokban „bűncselekmény gyanújának hiányában” elutasította, hogy nyomozást kezdjen az ügyben. Az MNB igazgatója szerint azonban a BRFK elutasító döntése nem alapos. A rendőrség egyik érve szerint például a hitelt nyújtó cég által kikötött, és az adós által elfogadott kamat nem tekinthető ellenértéknek, ilyennek csak a regisztrációs díj vagy a kezelési költség minősülne. Ez teljesen ellentétes a közgazdaság alapelveivel, a jogszabályokkal és a hazai bírói gyakorlattal is – hangsúlyozta Barnóczki Péter. Az Altus által végzett jogosulatlan tevékenység nagyságrendjének érzékeltetésére kifejtette, számos, MNB engedéllyel rendelkező, üzletszerű kölcsönnyújtást végző pénzügyi vállalkozás nem éri el az Altus tevékenységének volumenét. Mindezek miatt az MNB a nyomozást felügyelő IX. kerületi ügyészségen panaszt tett a feljelentés elutasítása miatt.
„Ez szakmai kötelességünk, hiszen a jogosulatlan pénzügyi tevékenység ellen nem csak felügyeleti, de büntetőjogi eszközökkel is fel kell lépni”

– fogalmazott az MNB igazgatója.

Szerző
Témák
MNB Altus
Frissítve: 2018.10.04. 15:36

Belebukhat a szóvivő Orbán hiányzó aláírásába

Publikálás dátuma
2018.10.04. 13:49
Fotó: AFP/Michael Fludra/Nur Photo
Fake news terjesztése miatt felajánlotta lemondását Lech Walęsa volt lengyel államfő szóvivője. Miroslaw Szczerba bocsánatot kért azért, amiért azt állította, hogy az uniós vezetők által Walęsa születésnapjára küldött üdvözlőlapon ott volt Orbán Viktor magyar kormányfő aláírását is.
Lech Walesa 75. születésnapja, valamint Béke Nobel-díjának 35. évfordulója alkalmából Gdanskban rendeztek nagyszabású ünnepséget, ezen Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Unió vezetői által aláírt üdvözlőlapot nyújtott át az ünnepeltnek. Tusk az átadáskor kiemelte, hogy a jókívánságokat az EU majdnem minden kormányfője aláírta, csakhogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőé mellett, Orbán Viktor magyar miniszterelnök kézjegye sem szerepel az üdvözleten. Walesa szóvivője viszont azt állította, hogy csak egy aláírás hiányzik, a lengyel kormányfőé. Miroslaw Szczerba szóvivő később a Twitteren – mindenkitől bocsánatot kérve a „fake news terjesztéséért” – benyújtotta lemondását, Lech Walesára bízva, hogy elfogadja-e azt. Mint írta, valótlant állított. „Mindenkitől szeretnék bocsánatot kérni azért a fake news-ért, miszerint a Lech Walesa születésnapjára a Donald Tusk által átnyújtott üdvözlőlapon szerepel Orbán Viktor aláírása is”. Azt írta, „nehéz döntést kellett hoznia, de szavai miatt vállalnia kell a felelősséget”. Mivel a saját tisztessége, és Lech Walesa elnök jó híre a legfontosabb érték, ezért Walesára bízza a döntést a továbbiakról. Arról egyelőre nincs hír, hogy a volt elnök elfogadta volna a lemondást.