Orbán kedvelt magángépe London felé tart

Publikálás dátuma
2018.10.04. 12:33
Illusztráció
Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Aligha véletlen a 17 milliárdos OE-LEM úti célja: a Videoton ma este játszik a brit fővárosban a Chelsea-vel.
London felé tart a magánrepülő, amin Orbán Viktor is vendégeskedni szokott - szúrta ki a 444.hu. Mint írják, ma este játszik focimeccset a városban a magyar Videoton a brit Chelsea-vel, valószínűleg ezért tart arra az OE-LEM lajtstroszámú magánrepülőgép.
"Harminc éve mindig így mentem, jövő héten is így fogok menni és azután is így fogok menni"

- mondta el a miniszterelnök a hét elején a Parlamentben, miután kiderült: ezzel a 17 milliárd forintos magánrepülővel szokta őt meccsekre utaztatni Garancsi István milliárdos vállalkozó.
A portál kereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök személyes szóvivőjét, hogy Orbán Viktor ezúttal felfért-e a magángépre, de egyelőre nem kaptak választ.
Szerző

Paks új biztonsági központját is Mészárosék építhetik meg

Publikálás dátuma
2018.10.04. 12:03
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ha nukleáris vészhelyzet adódna, a paksi erőmű mérnökei a Mészáros-féle vezetési pontról menthetnék a menthetőt.
Több mint 3,6 milliárdért épül új tartalék vezetési pont Pakson az MVM Paksi Atomerőmű Zrt megrendelésére, a munkára kiírt pályázatot pedig – nincs meglepetés – kormányközeli nagyvállalkozók húzták be. A Mészáros Lőrinc -féle Mészáros és Mészáros Kft. valamint, Paár Attila vállalkozása a West Hungária Bau vállalta a munkát – vette észre a 24.hu a Közbeszerzési Értesítőben.
A Tartalék Vezetési Pont a hirdetmény szerint a Paksi Atomerőműben kialakuló nukleáris és hagyományos veszélyhelyzetek kezelésére kialakított, tartalék értékelői és irányítói létesítmény, mely az erőmű területén található Védett Vezetési Pont (VVP) használhatatlansága esetén, a helyszíntől földrajzilag elkülönített helyen biztosítja a hatékony beavatkozást és funkcióját tekintve egyenértékű a VVP-vel. Az operatív szint hasznos alapterülete 1104,8 négyzetméter, a  vészhelyzeti szint hasznos alapterülete 1400,7 négyzetméter lesz.
Szerző

A miniszterelnökség szerint nem közérdekű a microsoftos kormányzati beszerzés

Publikálás dátuma
2018.10.04. 11:50

Fotó: Soós Lajos / MTI
Sajátos érveléssel bújt ki Hadházy Ákos független képviselő kérdéseinek megválaszolása alól a Gulyás Gergely hivatala a hónapok óta borzolódó Microsoft-ügyben. A miniszterelnökség szerint „nem értelmezhetőek közérdekűnek” azok a kérdések, amelyek az amerikai hatóságok botrány részleteit érintő kérdései.
Mint arról többször írtunk, amerikai nyomozószervek is vizsgálódnak a számítástechnikai óriás és magyar kormányközeli személyek korrupciógyanús ügyletei miatt. Az ügy lényege: a Microsoft a magyar közigazgatásnak szánt szoftvereket kormányközeli vállalkozókhoz kötődő viszonteladó cégeken keresztül értékesítette, a közbeiktatott szereplők pedig busás hasznot realizáltak. Időközben a Microsoft egyik vezetője, David Howard a Wall Street Journalnak elismerte, hogy a cég „valószínűleg hibázott” Magyarországon, az amerikai igazságügy és a tőzsdefelügyelet is vizsgálja a cég magyarországi ügyleteit, a Microsoft pedig együttműködik az amerikai szervekkel. Az informatikai óriás leszögezte: házon belül már kivizsgálták a magyar ügyeket és ennek folyományaként kirúgtak több itteni vezetőt, köztük Papp István Microsoft országigazgatót, illetve a cég több itteni viszonteladójával szerződést bontott. Kormányzati oldalról a hazai közigazgatási szervek felé eladott szoftverek ügyében a Miniszterelnökség gyakorolt felügyeletet.
Érdemes megemlíteni: a Microsoft nemcsak Magyarországon, hanem Romániában is hasonló „trükkökkel” érvényesült. A különbség csak annyi, hogy Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016-ra sikerrel nyomozott az ügyben: kilenc volt miniszter került bíróság elé, többeket letöltendő börtönre és súlyos pénzbüntetésre ítéltek, amiért a román közigazgatás számára (jelentősen túlárazva) értékesített szoftvereladások kapcsán jelentős kenőpénzeket fogadtak el.
Hadházy Ákos többek között arra volt kíváncsi, mit tud az ügyletről a kormány, illetve a kormányzati hivatalok érintettsége miatt indult-e bármilyen vizsgálat? A képviselő megkérdezte azt is, szándékszik-e valamilyen kormányzati szereplő büntetőfeljelentést tenni az ügyben, illetve tud-e arról, hogy a HCS Experts Kft. szerepelt-e alvállalkozóként a szoftverügyletben? (A cégről korábban megírtuk: piaci hírek szerint volt köze a Microsoft-szoftvereladásokhoz. A cég Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődik.) Hadházy azt is firtatta, hogy a Miniszterelnökség miért és mikor szüntette meg a volt Microsoft vezető Sagyibó Viktor miniszteri biztosi kinevezését? (Sagyibó a kirúgások idején távozott a cégtől - ráadásul személyében éppen a kormányzati szoftvereladásokért volt felelős. A szakembert később az időközben Mészáros -érdekeltséggé vált 4iG élére nevezték ki, ám egyes hírek szerint onnan a Microsoft nyomása miatt távoznia kellett, végül a Lázár vezette miniszterelnökségen kapott munkát, mint miniszteri biztos aki az uniós finanszírozású projektek végrehajtását felügyeli.) A Miniszterelnökség szerint Sagyibót határozott időre, 2018 áprilisáig nevezte ki Lázár, aki még regnáló miniszterként meghosszabbította ezt a megbízást. A miniszterelnökség levele leszögezi: Sagyibót kinevező miniszter – ez volt Lázár János - hatásköre megszűnésével május 17.-én Sagyibó megbízása is megszűnt.