Lovász László szerint az MTA nem cenzúráz

Publikálás dátuma
2018.10.04. 17:16

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A két rendezvény nem marad el, mindkettőt megtartják a Társadalomtudományi Kutatóközpontban – jelentette ki.
Kedden derült ki, hogy két, a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadás megtartását sem engedélyezte az Akadémia, egész pontosan annak főtitkár-helyettese, Barnabás Beáta Mária, a hivatalos indoklás szerint politikai okok miatt. (Az egyik előadás érintette volna a társadalmi nemek tematikáját, a másik a médiával kapcsolatos jogi kérdésekről szólt volna.) Mint megírtuk, Kertész János, Széchenyi-díjas kutató, az MTA rendes tagja, a CEU Hálózat- és Adattudományi Tanszékének vezetője lemondta a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadását, és közölte, hogy elhibázott lépésnek tartja az intézkedést. Most az MTA honlapján megjelent egy interjú, melyet a Magyar Tudományos Akadémia a saját elnökével, Lovász Lászlóval készített. Ebben Lovász leszögezi: az MTA nem cenzúráz, különösen nem tilt, a két rendezvény nem marad el, mindkettőt megtartják a Társadalomtudományi Kutatóközpontban, az MTÜ részeként.
„Az Akadémia nehéz és sorsdöntő tárgyalásban van az Innovációs és Technológiai Minisztériummal az intézethálózat jövőjéről. Ennek kapcsán megalapozatlan vádak is elhangzottak a sajtóban, többek között az, hogy az Akadémia a kutatás helyett politizál. Ebben a helyzetben fokozottan figyelünk arra, hogy ne adjunk alapot ehhez a vádhoz, ez a vitatott döntés is ebből a túlzott óvatosságból fakadt”

– fogalmazott.

Azt mondta, Barnabás Beáta, az Akadémia főtitkárhelyettese a Magyar Tudomány Ünnepének fő szervezőjeként dönt a programról. Hozzátette, hogy szinte minden társadalomtudományi téma érintkezik a politikával, és arra, hogy hol van a szakpolitika és a politika határa, nincs objektív mérce. A szóban forgó rendezvényekkel kapcsolatban úgy látta, hogy politikai tartalmuk, áthallásuk is van, ezért nem tette bele őket a Magyar Tudomány Ünnepe központi programjába. 
„Természetesen lehet vitatkozni azon, hogy van-e politikai tartalma a két tervezett rendezvénynek; talán magam nem így döntöttem volna”

– jelentette ki.

Lovász László szerint sajnálatos, hogy ennek megvitatására nem kerülhetett sor, mert „valaki az érdekeltek közül a főtitkárhelyettes értesítését megkapva, azt néhány órán belül nyilvánosságra hozta ahelyett, hogy megpróbálta volna őt meggyőzni, vagy fellebbezett volna hozzám”.
Szerző

Sok napsütés lesz pénteken, hétvégére tovább melegszik az idő

Publikálás dátuma
2018.10.04. 16:26

Fotó: DANIEL KARMANN / AFP
Többfelé 20 foknál is melegebb lesz az első októberi hétvégén.
Száraz és már enyhébb levegő érkezik térségünk fölé, pénteken kellemes nappal követi a csípős hajnalt. Az első októberi hétvégén sok lesz a napsütés, és kissé melegszik is az idő, napközben többfelé 20 foknál is melegebb lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Pénteken derült, száraz idő várható, elsősorban a Kisalföldön élénkül meg a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +6 fok között valószínű. Az Északi-középhegység völgyeiben, a Nyírségben és az Alföld fagyra érzékeny részein néhol gyenge fagy, talajmenti fagy viszont több helyen is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 21 fok között alakul.
Szombaton túlnyomóan derült, napos idő lesz, csak délután növekszik meg nyugaton erősebben a felhőzet. Estefelé nyugaton zápor is előfordulhat. A délkeleti szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között várható.
Vasárnap szakadozott felhőzetre, hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Elszórtan – legkisebb eséllyel a Tiszántúlon – alakul ki zápor, néhol zivatar. A déli, délkeleti szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között valószínű.
Szerző

Elzárná a pénzcsapot az ÁSZ a Párbeszédnél és a Momentumnál

Publikálás dátuma
2018.10.04. 16:25
Fotó:
Fotó: Népszava
A számvevőszék szerint a két párt nem működött együtt a kampánypénzek elszámolása során, ezért kezdeményezik forrásaik elvonását. A Momentum szerint a beszámolójukkal minden rendben van, a Párbeszéd jelezte, ők időben küldtek el minden kért adatot.
A Magyar Államkincstárhoz fordul az ÁSZ, és kezdeményezi, hogy függesszék fel a Párbeszéd Magyarországért és a Momentum költségvetési támogatásainak kifizetését – jelentette be csütörtökön a Számvevőszék.
A testület azzal indokolta a szankciót, hogy a két párt nem működött együtt velük a kampánypénzek elszámolásakor; míg a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a DK biztosította az ellenőrizhetőség alapfelvételeit, ez Párbeszédnél és a Momentumnál nem történt meg, székhelyükön sem lehetett elérni a szervezeteket - állította az ÁSZ. 
Az biztos, hogy a kampánypénz elszámolásainkkal minden rendben volt; nem tudok róla, hogy az ÁSZ emberei kerestek volna minket, de igyekszünk minél előbb rendezni a helyzetet” - mondta a Népszavának Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, aki szerint jobb híján így próbálnak fogást találni pártjukon. A Párbeszéd Magyarországért a közleményre közleménnyel válaszolt: mint írták, „A Párbeszédnek van hivatalos székhelye és postafiókja. A párt az év elején költözött, de mindig minden adatot időben elküldött a törvényszéknek és az illetékes hatóságoknak, az új székhely bejegyzése folyamatban van. A Párbeszéd eddig és a jövőben is áll az Állami Számvevőszék rendelkezésére és bemutat minden kért adatot.” Az ÁSZ-bejelentés alapján a Kétfarkúaknál is fel kell kötni a nadrágot, az MKKP esetében ugyanis még folyamatban van az adatszolgáltatás értékelése.
Szerző