Előfizetés

A szívsebész cáfolja Káslert, akit Orbán információink szerint magához rendelt

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.10.04. 20:38

Fotó: Kállai Márton
A kardiológiai intézet szerint az elbocsátott szívsebész nem adott tájékoztatást a betegről. Székely László azt mondta a Népszavának: egy levél és több tanú is igazolja ennek ellenkezőjét. Az esetet lapunk tudomása szerint a miniszterelnök sem hagyja szó nélkül.
Újabb súlyos eset mutatott rá az egészségügy vezetésének válságára: csütörtök reggel meghalt Székely László szívsebész egyik betege, aki hiába várt arra, hogy megműtsék. Székely Lászlót, az Országos Kardiológiai Intézet szívsebészét Kásler Miklós miniszter nyomására bocsátották el szeptember közepén azonnali hatállyal, így már arra sem volt módja, hogy a vállalt műtéteket elvégezze, és betegei kezelését befejezze. Utóbb épp ez vált az egyik közvetlen szakítási okká az időközben lemondott egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó és a miniszter között. Nagy Anikó ugyanis még összehozott egy egyezséget arról, hogy a sebész a felmondási ideje alatt elláthatta volna betegeit, és elvégezhette volna azokat az úgynevezett minimálinvazív műtéteket, amelyre az intézetben más nem képes. A miniszter azonban nem engedélyezte ezt az egyezséget. Ezek után a betegnek, egy 55 éves férfinak átszakadt a főverőere. Pedig akár meg is operálhatták volna. Július közepén vizsgálták meg az Országos Kardiológia Intézetben. Kiderült, speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége. Az orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire azok megérkeztek, Székely László elbocsátása már folyamatban volt. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. A tragédia annak ellenére történt, hogy a főorvos fölhívta utódja figyelmét három betegre: köztük volt az a férfi is, aki meghalt. Lapzártánk idején úgy értesültünk: a kormányfő péntek délelőttre berendelte Kásler Miklóst. (Az információ helytálló voltáról megkérdeztük Havasi Bertalant is, amint a miniszterelnök sajtófőnöke válaszol, frissítjük cikkünket.) 
 A halál hírére megmozdult a politika is. Lukács László jobbikos képviselő írásbeli kérdést küldött Kásler Miklós miniszternek. A parlamenti szakbizottság elnöke Korózs Lajos (MSZP), és Szabó Tímea (Párbeszéd) közösen kezdeményezték a miniszter meghallgatását a testület keddi ülésén. A Demokratikus Koalíció (DK) büntető ügyben feljelentést tesz – mondta lapunknak László Imre, a párt képviselője, akinek sikerült a miniszterrel beszélnie. Neki Kásler Miklós azt mondta, hogy az orvos nem adta át, nem hívta fel a figyelmet a betegre, sőt, hogy gyakorlatilag nem is volt kellő mélységű dokumentáció a betegről. Időközben kardiológia intézet főigazgatója, Andréka Péter is küldött egy írásos nyilatkozatot, miszerint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben nem maradt el egyetlen programozott műtét sem. A szóban forgó beteg sajnálatos módon a salgótarjáni kórházban halálozott el – írta. A közlemény szerint a beteg 2018.07.30-án kereste fel az intézményt, ahol diagnózishoz jutott. A beteg korábbi sorsáról a GOKI-nak semmilyen további információja nincs. A főigazgató levele szerint „a beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. A volt kolléga nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni. A betegről emiatt a GOKI-nak nem volt és nem is lehetett tudomása.” Székely László viszont lapunknak nyilatkozva megerősítette, hogy írásban referált három betegről, külön felhívta rájuk a figyelmet. Tény, hogy a szeptember 25-i keltezésű levélen nem ő, hanem Ender Gábor kollégája neve szerepelhetett miután ő, azonnali eltávolítása miatt addigra már nem férhetett hozzá a betegei dokumentációjához. E levél átadásának tanúi is voltak – mondta lapunknak a szívsebész.

Kunhalmi és Hadházy összekapaszkodott: igen az EU-ra, nem a korrupcióra

Z. Á.
Publikálás dátuma
2018.10.04. 18:35

Három ellenzéki párt deklarálta, hogy beszáll az európai ügyészséghez való csatlakozásért folytatott kampányba.
Hivatalosan is támogatja az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum Magyarország az európai ügyészséghez való csatlakozásáról szóló aláírásgyűjtést. Az akciót Hadházy Ákos független képviselő, az LMP volt társelnöke indította, aki egymillió szignóval akar nyomást gyakorolni a Fidesz-kormányra. Csütörtökön a főváros XVIII. kerületében, a lőrinci sportcsarnok előtt Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke hangsúlyozta: azért kell csatlakoznia Magyarországnak az európai ügyészséghez, mert az uniós források nem jutnak el az emberekhez, a pénzt ugyanis Orbán Viktorék ellopják. Konkrét példának a kerület országgyűlési képviselője, a sportcsarnok felújításának ügyét hozta, mert úgy vélte: a beruházás jelentősen drágult az eredeti tervekhez képest. Hadházy Ákos azzal indokolta az aláírásgyűjtés fontosságát, hogy az emberek ezzel a kezdeményezéssel nemet tudnak mondani a korrupcióra és igent az Európai Unióra. Hétfőig több mint 16 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Hadházy külön kiemelte a Momentum segítségét, de azt is jelezte: van olyan parlamenti párt, amely hivatalosan, országosan nem támogatja a gyűjtést, de helyi szervezetei aktívan részt vesznek benne. A független képviselő a Jobbikra gondolt. Ők ugyanis azt válaszolták Hadházy megkeresésére, hogy inkább a parlamenti interpellációkban bíznak. Érdemes megemlíteni, hogy a csütörtöki sajtótájékoztatón az LMP is megjelent egy aláírásgyűjtő standdal. Volt pártja standját tegnap úgy kommentálta, hogy tudomása szerint a párt nemcsak helyben, hanem országosan is támogatja a szignó-gyűjtést. Az LMP-től ugyanakkor nem kaptunk megerősítést. – Ha Magyarország nem csatlakozik az európai ügyészséghez, akkor az „Orbán-rezsim” szétlophatja az országot – Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese indokolta így, pártja miért támogatja Hadházy akcióját. Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja szerint pedig a kormány a független intézményrendszer lebontásával és párkatonák kulcspozícióba ültetésével megnyitja az utat a korrupció előtt, ez ellen pedig minden valódi ellenzéki pártnak kötelessége tenni.

Ezért kellene az EU-s ügyészség

Hadházy Ákos friss példát említett tegnap, miért lenne fontos az európai ügyészséghez csatlakozni. Zomba településen indult egy romákat segítő program a "transznacionális együttműködés fejlesztése" címen, 50 millió forintból. A falu lakosainak 3 százaléka vallotta magát romának, tehát Hadházy szerint fejenként körülbelül 800 ezer forint juthatott volna nekik. Ehelyett azonban az 50 millióból a járulékos költségek levonása után egy tanulmányon kívül semmi nem készült.

Törvényt hoznának Szél Bernadették Orbán reptetése miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.04. 18:29
Szél Bernadett
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A javaslat szerint évekre kizárnák magukat a közbeszerzésekből azok, akik a nyugdíjminimumot meghaladó ajándékot adtak közjogi tisztviselőknek.
Szél Bernadett és Szabó Szabolcs csütörtökön benyújtott egy törvényjavaslatot, melynek egyik legfontosabb része az, hogy 5 évre kizárnák magukat a közbeszerzésekből azok, akik a nyugdíjminimumot (28 500 forintot) meghaladó ajándékot adtak közjogi tisztviselőknek, például a miniszterelnöknek – derül ki a Szél Facebook-oldalán közzétett bejegyzésből. A képviselők nemcsak képviselői, de más közmegbízatási minőségükben sem fogadhatnának el a nyugdíjminimum összegét meghaladó ajándékot.
„Amit a Fidesz ellenzékben még összeférhetetlennek, etikátlannak, sőt korrupciónak tartott, az mára a világ legtermészetesebb dolga lett. Merthogy mi sem természetesebb annál, hogy a miniszterelnök a milliárdos közbeszerzéseket nyerő vállalkozó luxusrepülőjén utazgat a Vidi-meccsekre, hisz ezt csinálja már harminc éve, nincs itt semmi látnivaló”

– fogalmazott Szél Bernadett.

Az „Egyes törvényeknek a közhatalmat gyakorló és a közpénzek felett rendelkező személyeknek nyújtott nagy értékű ingyenes juttatások korlátozásához szükséges módosításáról” című törvényjavaslat szerint a vagyonnyilatkozat-tételi szabályok is szigorodnának: minden, a nyugdíjminimum felét meghaladó, vagyis 14 250 forint feletti ajándékot be kellene írni a vagyonnyilatkozatba. A tervezetben szerepel az is, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok vezető tisztviselői is tegyenek az országgyűlési képviselőkkel azonos tartalmú vagyonnyilatkozatot. Érdekes része a törvényjavaslatnak, hogy az immár független képviselők indoklásában az áll, „az LMP javaslatot tesz a nyilvánvaló összeférhetetlenségi helyzetek szigorításokra”. A hvg.hu ezzel kapcsolatban megkereste Szabó Szabolcsot, aki – mint írták – nevetve döbbent rá, hogy a miniszterelnök magánrepülős útjainak hírére még múlt héten előkészített, és az LMP-frakció szakértői által vasárnap véglegesített tervezetben valóban bent felejtették az LMP-t. A teljes törvényjavaslat itt olvasható.