Palkovicsék máris nekilátnak a kutatóintézetek átszervezéséhez

Publikálás dátuma
2018.10.04. 21:58

Fotó: Tóth Gergő
Magyarország versenyképességének növelésére hivatkoznak az indoklásban.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek egy csütörtök este megjelent kormányhatározat szerint december 1-ig javaslatot kell tennie egy állami fenntartású alkalmazott (tehát nem alapkutatásokkal foglalkozó) kutatóintézet-hálózat létrehozására – vette észre a hvg.hu. Ugyanezen határidővel azzal is megbízták, hogy – egyeztessen a Magyar Tudományos Akadémia elnökével az akadémiai kutatóhálózat struktúrájának áttekintéséről és átalakításáról, – az érintett miniszterek bevonásával vizsgálja meg a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó kutatóintézetek működését, – készítse elő a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács létrehozásához szükséges jogszabály-módosításokat,  – a pénzügyminiszterrel együttműködve alakítsa ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alaptól elkülönülten működő Kutatási Alap létrehozásához szükséges feltételrendszert, – és meg kell vizsgálnia, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát be lehet-e olvasztani a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalba. Mint írják, a hazai kutatási, fejlesztési és innovációs intézményrendszer és finanszírozása átalakításáról január végéig, egy új stratégiáról pedig március végéig kell előterjesztést tennie a miniszternek. A határozat bevezetője szerint erre azért van szükség, mert „a kormány egyetért a hazai kutatási, fejlesztési és innovációs intézményrendszer átalakításának szükségességével Magyarország versenyképességének növelése érdekében.”
Szerző
Frissítve: 2018.10.04. 22:00

Államtitkár-torlódás van a humán tárcával

Publikálás dátuma
2018.10.04. 21:46
Fotó: Németh András Péter
Úgy tűnik, a miniszteriális rendszerben az EMMI-nél a legnagyobb a fluktuáció.
A közlöny szerint új helyettes államtitkára van a humán tárcának, dr. Fábián Károly személyében. Az urológus szakorvos az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért lesz felelős. A kinevezés apró szépséghibája az, hogy a poszt jelenleg be van töltve, Nagy Szilárd fül-orr-gégészt ebből a pozícióból még nem mentették fel. Ő is Kásler Miklós miniszterrel került a tárcához 3,5 hónapja. FRISSÍTÉS: Az Emmi cikkünk megjelenése után kiadott közleménye szerint nem a már betöltött posztra, hanem harmadik helyettes-államtitkárként nevezték ki Fábián Károlyt, aki az egészségügyi fejlesztésekért lesz felelős.
Szerző
Témák
egészségügy
Frissítve: 2018.10.05. 09:04

Két olyan gép is Londonba repült, amin már utazott Orbán. Ja, és Schmidt Mária is ott van

Publikálás dátuma
2018.10.04. 21:38

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
A Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségében lévő repülő az RTL híradója szerint délután háromkor indult Budapestről.
Két olyan magángép is Londonba repült, amelyen korábban már utazott Orbán Viktor – adta hírül az RTL Klub híradója. A csatorna szerint – az egyik az a luxusgép, aminek a fedélzetén nyáron vendégeskedett a miniszterelnök a milliárdos vállalkozó, Garancsi István meghívására, – a másik pedig a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségében lévő repülő, melyen korábban többször is utazott Orbán. Londonban csütörtök este van a MOL-Vidi – Chelsea Európa-liga meccs. Orbán hétfőn a luxusrepülőzését firtató ellenzéki kérdésekre a parlamentben azt mondta
„harminc éve elmegyek minden olyan sporteseményre, ahol magyar csapat érintett, feltéve ha időbeosztásom engedi."

És a jelek szerint ezúttal nem ment egyedül, ahogy azt elsőként a 444.hu is megírta, vele tartott Schmidt Mária is, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.
Szerző
Frissítve: 2018.10.04. 21:51