Corvinus Egyetem;Palkovics László;

Palkovics: A kormány a felsőoktatás egészére kiterjesztené a Corvinus-modellt

Az intézményben megkezdett munkát felgyorsítanák, a miniszter a versenyképesebb környezet megteremtésére hivatkozott.

A magyar felsőoktatás egészére kiterjesztené a kormány a Corvinus-modellt – mondta a Szabad Pécs cikke szerint Palkovics László Pécsen, szombaton a HOÖK országos közgyűlésén. Mint írják, a miniszter szavaira ráerősített beszédében Bódis József oktatási államtitkár, a PTE volt rektora is.

A portál szerint azt egyikük sem részletezte, hogy a Corvinusszal kapcsolatban hallható hírek és változások egészére gondoltak-e.

Palkovics úgy fogalmazott, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen megkezdett munkát felgyorsítanák és kiterjesztenék azt a magyar felsőoktatás egészére, hogy versenyképesebb környezetet teremtsenek. A cél az, hogy a magyar egyetemek hatékonyabban, versenyképesebben és egyszerűbben tudjanak működni a jelenleginél, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy egyetem a környező országokban, avagy egy magyarországi magánegyetem.

Mint megírtuk, jelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát a Budapesti Corvinus Egyetemen. Hamarosan egy új képzési program is indulhat, szemeszterenként roppant borsos, és 2020-tól nem hirdetnek állami férőhelyet. Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, ám a cél az, hogy a fizetős hallgatók nagyobb arányban, legalább 60 százalékban legyenek jelen az egyetemen.

Augusztus végén a 168 Óra írta meg: a BCE nagy változás előtt áll, kikerülne ugyanis a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, és egy, az állam által létrehozott közhasznú alapítvány működtetné tovább. A terv az egyetem dolgozóit is meglepte, hiszen előzetes egyeztetések nélkül jelentették be még szeptember elején.