Előfizetés

Nem adják a fideszesek a kórházi VIP-ellátásukat

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.10.09. 19:38
A Honvéd Kórház bejárata
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Fidesz-KDNP képviselői megmentették politikai vezetőik kiváltságát. Míg az ellenzék arra tett kísérletet, hogy megszüntesse az állami vezetők kiemelt egészségügyi ellátását, addig a kormánypártok elutasították az erről szóló MSZP-s javaslatot a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén.
Jelenleg a kiemelt állami vezetők egészségügyi ellátását a Honvédkórházban és a Semmelweis Egyetem klinikáján biztosítják. A kiemelt szolgáltatás a 2010 előtti kormányzati ciklusban megszűnt, az Orbán-kabinet 2011-ben döntött arról, hogy visszaállítja azt.  A parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén Korózs Lajos, a testület szocialista elnöke ismertette azt az indítványt, amellyel több ellenzéki képviselővel együtt javasolták: amíg a Honvédkórházban „hadiállapotok vannak”, illetve a lehetetlen körülmények miatt az ország nagy centrumaiban sorra állnak fel a sürgősségi osztályok vezetői, addig a miniszterek, államtitkárok, miniszteri megbízottak mondjanak le saját VIP-ellátásukról. Az indítvány furcsa vitát gerjesztett. Pesti Imre (Fidesz) azt firtatta, tudja-e az előterjesztő, mekkora a politikusok ellátására fordított összeg a Honvédkórház költségvetésében? (Ezt most sem tudtuk meg.) László Imre (DK), aki korábban hat évig volt a Honvédkórház parancsnoka, az ott dolgozók szakmai felkészültségét dicsérte, mondván: nem ők tehetnek arról, hogy az ellátás nem zökkenőmentes. Molnár Ágnes (Fidesz) a jól bevált kommunikációs panelt húzta elő: kormánya fejlesztett, megállította az orvos- és nővér elvándorlást, míg a szocialista kormányok csak romboltak.  Megjegyezte: szerinte a politikusok VIP ellátását az ellátórendszer általános gondjaival összefüggésbe hozni, nem egyéb, mint demagógia. A szocialista kormányok szerinte egyre csak bővítették a jogosultak körét, és Korózs Lajos négy évnyi államtitkársága alatt nyilván maga is élvezte az állami vezetőknek járó kiemelt ellátást. ( A bizottság elnöke vissza is szólt, hogy ő ugyan soha nem vette azt igénybe).  Rig Lajos (Jobbik) szerint is ideje lenne ha a Honvédkórház dolgozóinak a leterheltségét csökkenteni a VIP-ellátás megszüntetésével. Különösen úgy, ha annyira egyensúlyban van az ellátás, mint azt Molnár Ágnes mondta. Javasolta, hogy a kormánypárti politikusok is például Tapolcán vegyék igénybe a sebészeti osztályt, ahol éppen a Fidesz szüntette meg a városi kórház aktív ellátóosztályait. Vagy ha tényleg olyan jó a humánerőforrás helyzet, ahogyan azt Molnár képviselő sugallta, akkor a politikusok nyugodtan mehetnek Ajkára is, ahonnan éppen a napokban távozik mind az öt intenzíves szakorvos, négy nővérrel együtt. Hozzátette: hinné is Molnár Ágnes szavait, ha nem az ország nyilvánossága előtt kellett volna fölmondania Zacher Gábornak a Honvédkórházban ahhoz, hogy osztálya megkapja a régóta kért, és munkájukhoz nélkülözhetetlen eszközöket.
Kovács Sándor (Fidesz) nem hitte,hogy egy olyan kórházban, ahol több ezer ember dolgozik valóban gondot jelenthet a politikusok VIP-ellátása. Ki is mondta: ami most történik a bizottságban az nem egyéb, mint az ellenzék sajtónak szóló propagandamutatvány. A jobbikos Lukács László úgy vélte: mindenkinek igaza van, aki azt mondja, hogy a politikus a választókörzetében gyógyíttassa magát, de mint mondta: nem kéne képmutatónak lenni, hiszen a társadalom minden tagja, aki csak megbetegszik azonnal protekcióhoz, a kiemelt bánásmódhoz keresi az utat. Szerinte csak arról kellene vitatkozni hol húzzák meg a határt, milyen politikai megbízatáshoz járjon vagy sem ez az ellátás.   Végül a kormánypártok elvetették a szocialisták indítványát, vagyis marad a politikusok VIP ellátása. 

Kinek jár a VIP ellátás?

Kiemelt orvosi felügyeletre a kormány tagjai, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok, a köztársasági elnök, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója és igazgatói, az Országgyűlés elnöke, alelnökei és háznagya, az Országgyűlési Hivatala főigazgatója és igazgatói, a Kúria elnöke és helyettese, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és helyettesei, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság elnöke, főtitkára, tagja, az alapvető jogok biztosa és helyettesei, az autonóm államigazgatási szervek elnökei és helyettesei, a kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok, miniszteri biztosok, kormányhivatalok vezetői, központi hivatalok vezetői, kormánymegbízottak és a miniszteri kabineteket vezető kabinetfőnökök jogosultak. 

Kővel dobták be Jávor Benedek irodájának ablakát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.09. 19:33
A fenyegető üzenetek és a fekália után az ablakbetörés következett. Kérdés, mi jön legközelebb
Fotó: Facebook/Jávor Benedek
Korábban ürüléket is kentek a Párbeszéd politikusának irodai ablakára, de most lett elege: feljelentést tesz a rendőrségen.
Kőrab landolt landolt kedd reggel Jávor Benedek irodájában. A politikus kifakadt, Facebookon üzent az arcukat nem vállaló provokátoroknak és támadóknak:
Szóval akkor most elég volt. Orbán és üzletfelei tényleg nem értik, hogy a gyűlöletkeltő, a poltikai haszon érdekében minden gátlást levetkőző politika, amit a tevékenységük fősodrává tettek, merre viszi a magyar társadalmat. 2 éve még csak "Mocskos hazaáruló!", "Megölünk, szemét!" cetliket dobáltak a postaládámba, otthon - igyekeztem nem mutogatni őket a gyerekeimnek - és az irodámban is. Idén tavasszal kezdődött komolyabbra fordulni a dolog. Először az iroda utcáról elérhető postaládájába pakoltak emberi ürüléket. Az elmúlt egy hónapban aztán kétszer már bemásztak az épület kertjébe, és az iroda ablakát kenték be szarral (gratulálok azoknak, akik ezzel foglalják el magukat szabadidejükben - vagy ez a munkájuk?). (…) Ma reggelre pedig még egy lépést tettek előre: kővel dobták be az iroda ablakát 
 – írja bejegyzésében Jávor. Az ellenzéki képviselő rendőrségi feljelentést tesz a károkozás miatt, bár a nyomozástól sem vár különösebb eredményt. Hozzáteszi, hogy az ügy messze nem csak róla szól, ennél sokkal nagyobb a baj szerinte, hiszen szaporodnak a politikai alapú gyűlöletakciók. Majd a kormány tagjaihoz fordul: 
„Kedves Orbán Viktor, és a többiek! Mit szeretnétek, mit, vagy kit dobjanak meg legközelebb? Mit, vagy kit akasszanak a jövő héten? Mekkora tömeg nyomuljon be képviselők családi házába? És ott meddig menjenek? A kertig? Az előszobáig? Vagy a gyerekszobát is keressék fel? Ott esetleg kombinálják is a kődobálós, szarkenegetős performanszokkal a benyomulást, ha már ott vannak? Mi az a határ, ameddig elégedetten hátradőltök, és olvassátok Török Gábor elemzéseit, hogy milyen jól sikerült tematizálni a közgondolkodást? 
„Milyen Magyarországot építetek?”

teszi fel végül  a megválaszolatlanul maradó kérdést Jávor Benedek.

Szent életű dervisnek nevezte Orbán a Budát ostromló Gül babát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.09. 18:51
Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök (középen b) és Orbán Viktor miniszterelnök (középen j) Gül Baba felújított türbéjé
Fotó: oszticsák Szilárd / MTI
Nemzetünk történelmei keresztezték egymást – mondta a 150 éves török megszállásról a Orbán Viktor. A miniszterelnök – aki pár hónapja még távol tartott volna minden európai államot az iszlámtól – most szentnek nevezte a janicsárképző, iszlám vallási központokat alapító dervist.
Magyarország török hódoltságát szinte nosztalgiával emlegette Orbán Viktor, amikor Recep Tayyip Erdogan török elnök társaságában felavatta az Adnan Polat támogatásával felújított rózsadombi Gül Baba türbét.
ma annak a nemzetnek a vezetőjét köszönthetem, amelynek történelme számos alkalommal keresztezte nemzetünk történelmét

fogalmazott a hirado.hu szerint miniszterelnök. Orbán Viktor ezzel alaposan megszépítette a 150 éves török uralom időszakát, és ez még csak egy volt a szóvirágok közül. Orbán ugyanis szent életű, a magyarok emlékezetében élő dervisnek nevezte Gül Babát, aki a multkor.hu történelmi portéja szerint
  • részt vett Buda elfoglalásában 1541-ben
  • janicsárokat képzett az oszmán hadsereg által elrabolt „hitetlen”, azaz keresztény gyerekekből
  • bektasi, vagyis harcos dervisként egyik magyarországi küldetése lett volna, hogy iszlám vallási központot létesítsen Buda közelében
  • ostrom közben vagy később, a vár bevételének alkalmából rendezett hálaadó ünnepen halt meg - utóbbi verzió szerint 1541. szeptember 2-án, a dzsámivá átalakított Nagyboldogasszony (Mátyás) templomban.
Orbán szerint Törökország büszke határon túli épített örökségére, és büszke, magabiztos nemzetként meg is őrzi ezeket a műemlékeket, akárcsak Magyarország teszi. „Nincs abban semmi meglepő, hogy ezt a türbét, sírkápolnát, amelyet mindkét nemzet magáénak érez, együtt újítottuk fel és együtt adjuk át” – húzta alá a kormányfő.
Ha Orbánnak csak ezt a beszédét ismernénk, ebben nem tényleg nem lenne semmi meglepő: csakhogy a magyar miniszterelnök pár hónappal ezelőtt még teljesen más dolgokat mondott a török hódoltságra utalva az iszlámról. Helmut Kohl kancellár temetésének egy éves évfordulóján tartott beszédében így fogalmazott:
„Egy tanácsot kéretlenül is adunk, mert van benne történelmi tapasztalatunk. Azt tanácsoljuk, mindenki bánjon csínján azzal, hogy az iszlám bármely európai ország része lenne”

A türbe avatásán Recep Tayyip Erdogan török államfő is felszólalt, hangsúlyozva: Gül Baba ihletésére nemcsak a kultúra, hanem a gazdaság területén is a magyar-török barátságot erősítő lépéseket tesznek.