Ausztria csak azért is elvenné a külföldi gyerekek pótlékát

Publikálás dátuma
2018.10.10 08:30
Az osztrák parlament
Fotó: AFP/ JOE KLAMAR
Hiába uniós polgár egy szlovák, lengyel vagy magyar munkás, az osztrák kormány más elbírálás alá venné őket. A családtámogatással kezdik.
Uniós elnökség ide, kelet-európai felhorkanás oda, az osztrák kormány eldöntötte, hogy januártól életbe lépteti az Ausztriában dolgozó uniós állampolgárok otthon hagyott gyerekei után járó családi pótlék csökkentését. Kedden összeült a bécsi parlament családügyi bizottsága, áldását adta a kezdeményezésre. Így nem is kétséges, hogy ugyanez történik majd október 24-én, amikor a képviselőház teljes plénumán bocsátják szavazásra az indexelésnek nevezett törvényjavaslatot. A jelenlegi szabályok szerint 0 némileg leegyszerűsítve –az osztrák állam kifizeti az uniós vendégmunkásoknak a hazai és az osztrák családi pótlék közti különbözetet. A bécsi kormány azzal érvel ez ellen, hogy az otthon hagyott gyermek pótlékát nem az osztrák, hanem az anyaország által osztott pótlékhoz kell igazítani, elvégre a költségek is odahaza keletkeznek. Szívesen hozzák fel Szlovákia példáját, ahol 24 euró az egy gyermekre jutó havi ellátmány, míg Ausztria – a gyermek életkorától függően – 114-165 eurót fizet. A csökkentés osztrák ellenzői viszont azzal érvelnek, hogy például az otthoni idősellátás, amire az osztrák családok egyre inkább törekednek, elsősorban (70-80 százalékban) a szlovák segítőkön múlik, ők hajlandók – leginkább párban – 24 órás szolgálatot vállalni. Félő, ha a családi pótlék csökken, akkor inkább a Szlovákiában bővülő munkalehetőségek felé fordulnak. Gazdasági haszna sincs nagyon a szigorúságnak, Ausztria évente 4,7 milliárd eurót fordít családi pótlékra, az összegből 273 millió jut külföldre. Azaz mindössze 114 millió eurót takarít meg, aminek inkább belpolitikai haszna van, táplálja a lakosság külföldi ellenes érzelmeit. Az Európai Unió a kelet-európai érintettek oldalán áll, és az egyenlő elbánás elvére hivatkozik. Nevezetesen arra, hogy az érintett vendégmunkások Ausztriában ugyanúgy adóznak, fizetik az illetékeket, mint osztrák kollégáik, ugyanúgy jár nekik ezért a belföldiekével egyenlő juttatás is.
2018.10.10 08:30
Frissítve: 2018.10.10 08:30

Újabb gátkatasztrófáktól tartanak: ismét százakat evakuáltak Brazíliában

Publikálás dátuma
2019.02.17 09:34

Fotó: AFP/ DOUGLAS MAGNO
Most nagyjából 200 ember kimenekítéséről döntött a Vale SA bányászati vállalat.
Körülbelül 200 embert evakuált egy újabb zagytározó térségéből Brazíliában a Vale SA bányászati vállalat – írja a Bloomberg. Az óvintézkedést Minas Gerais állam egyik gátja közelében hajtották végre. Január végén átszakadt a brazíliai Corrego do Feijao bánya gátja, az iszap pedig elöntötte a környező lakott területet, közte a közeli Brumadinho települést. Mintegy 12 millió köbméter iszap ömlött ki, a katasztrófában több mint 140 ember vesztette életét. Később a Vale SA több munkatársát is letartóztatták. Azóta két másik zagytározó környékén is több száz embert evakuáltak. 2015-ben egy hasonló, gátszakadás miatti szintén mérgező iszapár söpört végig a környéken, egy olyan bányánál, ami fele részben szintén a Vale SA tulajdonában állt.
2019.02.17 09:34

Az amerikai kormány kérésére jelölték Trumpot Nobel-békedíjra

Publikálás dátuma
2019.02.17 09:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
A japán lap értesülését eddig sem a Fehér Ház, sem a tokiói külügyminisztérium nem kommentálta.
Abe Sindzó japán miniszterelnök tavaly ősszel az amerikai kormány kérésére jelölte Nobel-békedíjra Donald Trump amerikai elnököt – írja a Reuters az Aszahi Sinbun című japán lap beszámolója alapján. Trump korábban arról beszélt, hogy a kitüntetésre az Észak-Koreával való feszültségek enyhítése és a tárgyalások megkezdése miatt terjesztették fel. Az amerikai elnök szerint Abe Sindzó az ötoldalas jelölési levél „legszebb példányát” adta neki. A lap egy japán kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai kormány tavaly júniusban kérte a japán miniszterelnököt a jelölésre, miután Trump Szingapúrban találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.
2019.02.17 09:01