Tudomány;főzés;Antarktisz;

Cyprien Verseux

- Azonnal megfagyó ételfotókat posztol egy kutató az Antarktiszról

A klímaváltozás hatásainak kutatása közben a világ legfagyosabb táján a szabadban főz, majd a szinte azonnal megfagyó ételek fotóival szórakoztatja magát és a közösségi oldalainak követőit Cyprien Verseux kutató.

Azok után, hogy kiderült, sikerült zöldséget termelni az Antarktiszon, most arról ír a Sokszínű Vidék, hogy egy gleccserkutató és asztrobiológus a világ legelszigeteltebb és leghidegebb kutatóbázisán azzal szórakoztatja magát, hogy a szabadidejében a szabadban főz, és fotókkal dokumentálja, hogyan fagynak meg az ételek a dermesztő hidegben.

A Föld leghidegebb helyén van, hogy mínusz 80 Celsius fok alá is süllyed a hőmérséklet, napsütésre akár hónapokat is kell várni, a levegő rendkívül száraz és oxigénben szegény. Ezért és az élettelen táj miatt az ott dolgozó tizenhárom ember úgy érzi, mintha egy másik bolygón lenne. A Concordia Station nevű állomáson még a baktériumok sem képesek túlélni, az ott lévők kilenc hónapon keresztül az autóikat sem tudják használni, mert a járművek sem bírják a fagyos időjárást.

Kis mértékben növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát a nőknél, ha rendszeresen esznek feldolgozott húsfélét, például szalonnát és kolbászt - állapította meg egy új kutatás, amely elemzéséhez több mint egymillió nő adatait használta fel.