Előfizetés

Vádlottak lettek a TV2 legismertebb arcai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.10. 12:46
Marsi Anikó és Gönczi Gábor, a Tények műsorvezetői
Fotó: Facebook/ Tények
Marsi Anikónak, Gönczi Gábornak és Andor Évának is jelenése volt egy pesti bíróságon: az előzetesét töltő Czeglédy Csaba feljelentése miatt lettek vádlottak. Beidézték a TV2 hírigazgatóját is, de nem jött el.
A kormánypárti média nagyágyúival találkozott a hvg.hu tudósítója kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróság folyosóján: Marsi Anikónak, Andor Évának és Gönczi Gábornak és a TV2 két további munkatársának meg kellett jelennie a bíróság előtt egy rágalmazás miatti büntetőperben. A hírigazgató Kökény-Szalai Vivien nem jött el, pedig –  ahogy a portál korábban megírta –, valamennyiük ellen Czeglédy Csaba kezdeményezett magánvádas eljárást a róla készített lejárató riportok miatt.
A baloldali politikus-jogász a Tények riportjai miatt egyrészt sajtópert kezdeményezett, de ezzel párhuzamosan rágalmazás, „hamis és valótlan tartalmú felvétel készítése és nyilvánosságra hozatala miatt” büntetőfeljelentést is tett Kökény-Szalai Vivien és bűntársai ellen. Így kerültek a magánvádas eljárásban a bíróság elé, amely kedden tartotta első meghallgatásukat.
„Marsi Anikót, Andor Évát és Gönczi Gábort a bíróság tájékoztatta a jogaikról, majd feljelentettből valamennyien vádlottak lettek”

– mondta Litresits András, Czeglédy ügyvédje. Védence a keddi meghallgatáson kitartott a magánvád mellett, mint a bíróság kérdésére elmondta, nem kértek tőle bocsánatot, így nincs mit elfogadnia és elállni a folytatástól.
Az előzetes letartóztatásban lévő baloldali politikus megpróbált indulni az április 8-i országgyűlési választáson, az ajánlásokat összegyűjtve képviselő-jelöltként egy napra szabadlábra is került, de újra visszavitték a börtönbe. Czeglédy indulása így meghiúsult, Andy Vajna csatornája viszont több olyan anyagot készített róla a kampányhajrában, amelyek összefüggésbe hozták több ellenzéki párt pénzelésével, Gyurcsány Ferenccel, de még a Jobbikkal is. Ezek közt volt az is, ahol a Tv2 utólag Zuschlag Jánost dobta be tanúként, hogy vele támasszák alá a Czeglédyről készült riportjukat – bár ez eddig inkább visszaütött, mert a börtönviselt exszocialista abba a másik eljárásban véletlenül a portál  tudósítójának jelenlétében jelentett a Tv2 hírigazgatójának. 
Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, és a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg 

Nemzeti nyitás: határon túli magyarokkal tárgyalna az MSZP

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.10. 11:36

Fotó: Molnár Ádám
Új összefogás kell a Kárpát-medencében, amit nem az Orbán-kabinet érdekei határoznak meg - állítják a szocialisták. Az MSZP megkeresi a határon túli szervezeteket, és megoldást keres az elvándorlás problémájára.
Fidesz-befolyástól mentes építkezésre van szükség a Kárpát medencében, olyan közös munkára,  ami képes megállítani a magyarság szétszóródását – jelentette be szerdán az MSZP, a párt pedig ismertette napokban elfogadott nemzetpolitikai állásfoglalását is.  Az egyelőre inkább tervnek, mint konkrét intézkedési csomagnak tűnő programot Tóth Bertalan pártelnök és Molnár Zsolt, a Nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke vázolta fel közös sajtótájékoztatójukon. Tóth szerint a szocialista progrtam fő jellemzője, hogy a Fidesz-KDNP politikájával szemben nem az elszakításra, a nemzeti izolációra épít – enyhítené a Trianon okozta, máig élő sebeket is, de nem területi igények hangoztatásával, hanem azzal, hogy támogatja a kulturális autonómiát.  A Molnár Zsolt által ismertetett csomag legfontosabb elemei:
 • Az RMDSZ-szel és más, Kárpát-medencei magyar pártokkal tárgyalnak az elfogadható autonómiatervekről
 • Újra kell szervezni a Bethlen Gábor Alap támogatási formáját, a 95 százalékban „felcímkézett”, nem transzparens források helyett 95 százalékban nyílt pályázatok kellenek
 • A határon túli személyek is vehessenek részt a pályázatok elbírálásából,hiszen a Bethlen-alap kollégiumában magyarországi lakcím nélküli személyek nem kapnak helyet
 • Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési stratégia kell, ami nem azonos a kormány által nyújtott eseti támogatásokkal – viszont alkalmas arra, hogy fékezze a térségben élő magyarok elvándorlását
 • Magyar parlamenti képviselet kell a határon túli szavazóknak is – elfogadhatatlan, hogy jelenleg csak országos pártlistára szavazhatnak
 • Egységesíteni kell a levélszavazást is, nem tisztességes, hogy másként voksol a külföldön dolgozó, de hazai lakcímmel rendelkező magyar, mint hazai lakcím nélküli, határon túli társa
 • Újra kell gondolni a Kárpát-medencei tankönyvtámogatási programot, aminek eredményessége kétséges az MSZP szerint
Tóth Bertalan hangsúlyozta, programjukat az uniós alapelvekkel harmóniában, a határon túliakkal egyeztetve valósítanák meg, javaslataikkal pedig megkeresik a magyar pártokat is. A kisebbségi jogokat az EU-n belül, nem annak szétzilálásával kell képviselni, Orbán viszont az ellenkezőjét teszi, olyan vezetőkkel barátkozik, mint Erdogan, akik semmibe veszik a kisebbségeket- vágott oda nyilatkozatában a miniszterelnöknek.

Népszavazással venné el Orbán kormányától a VIP-ellátást az MSZP

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.10. 10:43

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A szocialisták szerint akik lepusztították az egészségügyet, azoknak ne lehessenek gyógyulási kiváltságai – amit az adófizetők finanszíroznak.
Egészen elképesztő indokkal, demagógiára hivatkozva söpörték le a Fidesz képviselői az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában az MSZP azon javaslatát, miszerint a jövőben ne járjon a VIP-ellátás a kormánytagoknak, mondta Tóth Bertalan. Az MSZP frakcióvezetője szerint demagógiáról szó sincs, annál inkább egy szimbolikus ügyről. Ugyanis amíg a hatalom embereinek luxusellátás jár, addig az átlagbeteg hosszú hónapokig vár a kezelésre, ha meg is kapja, akkor is lepusztult intézményekben gyógyítják, és okkal félhet egy kórházi fertőzéstől. Gyógyulása pedig nem garantált. Úgyhogy Tóth Bertalan szerint az a kívánatos, hogy a jövőben ne lehessen különbséget tenni magyar és magyar között. Ennek érdekében az MSZP népszavazást kezdeményez, hogy az emberek döntsék el: járjon-e a VIP-ellátás a hatalom embereinek. 
Emlékeztetőül: a hatályos szabályozás szerint a miniszterelnök jogosult valamennyi egészségügyi ellátás igénybevételére. Ennek kapcsán a szocialista Bangóné Borbély Ildikó irásbeli kérdésben arra volt kíváncsi:  
 • mit tartalmaznak a miniszterelnök ellátásáról szóló szerződések
 • melyik intézménnyel kötöttek ilyen kontraktust
 • hány alkalommal vette igénybe az ellátást a kormányfő
 • mindez mennyibe került
A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerint a Miniszterelnökség ilyen szerződéseket nem kötött, így nem is fizetett semmit. (Annyi biztos, hogy 2018 júniusában Orbán Viktor egy kórház szakrendelőjében a sort beelőzve szerzett egy receptet. A miniszterelnök szíves közlése szerint a betegek engedték előre.)
A szocialista politikus azon kérdésére, hogy az állami vezetők ellátása mennyit kóstál, már számszerűbb választ adott Gulyás Gergely. Eszerint 2011-től a Honvéd kórháznak és a Semmelweis Egyetemnek évi 10-10 millió forint jár (összesen 160 millió). 
Hogy a szerződés mit foglal magában (például ez egy rendelkezésre állási díj csak, ami nő, ha konkrét ellátást kell nyújtani; esetleg ugyanekkora a summa, ha egy államtitkár betegeskedik egy évben, vagy az egész kormány; és általában milyen szolgáltatások járnak ezért a pénzért) arról a kormány nem hajlandó információt adni, magyarázta Tóth Bertalan. Így az MSZP adatigényléssel próbál utánajárni a tényeknek.