Nem törik össze magukat a klubok, ha a rasszizmus visszaszorításáról van szó

Publikálás dátuma
2018.10.12 08:31

Fotó: / Molnár Ádám
A magyar élvonalbeli labdarúgócsapatok csak akkor vesznek részt aktívan rasszizmus elleni kampányban, ha kötelezik őket erre.
Lehangoló a helyzet a magyar futballban a klubok viszonyulásában a rasszizmushoz. A Népszava körkérdése után az derült ki, hogy az élvonalban jelenleg nincs olyan csapat, amely magától, önállóan olyan akciót indítana, mint Németországban a Hertha BSC (tavaly az FTC készített videót egymás kölcsönös elfogadásáról, melyben több szakosztály képviselői szerepeltek). A berlini játékosok közel két hete a Bayern München elleni bajnokijuk előtt „Berlinben minden lehetsz, kivéve rasszista” feliratú felsőben melegítettek. A fővárosi klubot érte kritika az akció miatt, de a berliniek erre úgy reagáltak: politizálni nem akarnak, de a szélsőjobboldali nézetek terjedése, a kirekesztés olyan negatív társadalmi jelenségek, melyek ellen kötelező fellépniük. Ez nem politizálás, hanem társadalmi felelősségvállalás, ami minden jóérzésű embernek kötelessége.
A Puskás Akadémia lapunknak azt írta, hogy ott fiatalokat nevelnek, akik nem vállalnak szerepet semmilyen politikai demonstrációban. Újpesten mindent megtesznek a rasszizmus ellen, hiszen minden mérkőzés előtt levetítik a magyar szövetség „A gyűlölet nem pálya” című kampányfilmjét és a műsorközlő is mindig felhívja a figyelmet a sportszerű szurkolásra. Székesfehérváron elgondolkoznának a részvételen egy ilyen kampányban, ha indulna. Ebből nyilvánvaló, hogy nem a MOL Vidi lesz az első magyar csapat, amely követi a Hertha példáját.
Nem akadt olyan klub, amely úgy reagált volna, hogy a berliniek kezdeményezése példaértékű és szintén tervez hasonlót. A legtöbben azt írták, ha az európai- vagy a magyar szövetség (MLSZ) előír ilyesmit, akkor abban ők is részt vesznek. Annyira azonban már profi a csapatok többsége, hogy leírja, mennyire elkötelezett a rasszizmus elleni harcban. 
Az MLSZ szerint „a szenvedélyes szurkolás a játék része, a diszkrimináció, és a gyűlölet viszont nem.” Ez csodásan hangzik, már csak tartalommal kellene megtölteni. Például, a műsorközlő akkor is szóljon rá a szurkolókra, amikor azok a válogatott mérkőzésein trianonoznak vagy a minden meccsen előkerülő „lesz még Erdély Magyarországé” rigmust kiabálják. Elsőre ez is előrelépés lenne…

Így reagáltak a klubok és az MLSZ

Újpest FC: „Kötelező előírásként a mérkőzések előtt mindig látható a Fair Play zászló, valamint a stadionokban a csapatzászlók mellett is helyet kap a Fair Play lobogó a találkozók alatt. A Szusza Ferenc Stadionban is kötelezően elhangzik a meccsek előtt a felhívás, hogy tartózkodjanak a szurkolók a rasszista, gyűlöletkeltő megnyilvánulásoktól, valamint az MLSZ-nek van videós kampánya is ez ügyben, a „Gyűlölet nem pálya címmel”. A fentiek tükrében úgy gondoljuk, hogy ebben a kérdésben minden szükséges lépést megtesz és tett a szövetség, és vele együtt a klubok, így az Újpest FC is.” Puskás Akadémia: „A Puskás Akadémia fiatalok nevelésével foglalkozik, akik nem vállalnak szerepet semmilyen politikai demonstrációban.” Haladás: „Nem politizálunk, egyetértünk abban, hogy a politikát nem szabad összekeverni a sporttal, a rasszizmus elleni fellépés nem politikai kérdés, hanem emberi. Klubunknak van egy részletes etikai kódexe is. Az UEFA-nak is van számos hasonló kezdeményezése, amiben a csapatok is részt szoktak venni, így a Haladás is.” DVTK: „A rasszizmus ellenes kampányok a nemzetközi és a hazai szövetség szerint nem minősülnek politikai akciónak. Korábban már több alkalommal volt rá példa, hogy az MLSZ kérésére rasszizmus ellenes pólóban vonultak ki a játékosaink a mérkőzés előtt a pályára. Amennyiben újabb hivatalos kérés érkezik a szövetség részéről, természetesen örömmel fogjuk teljesíteni.” MOL Vidi: „Köszönjük az érdeklődést. Amennyiben lenne hasonló kezdeményezés, végiggondolnánk a lehetőséget.” DVSC: „A DVSC minden olyan rasszizmus elleni kezdeményezéssel egyetért, amivel a stadionokban esetlegesen megnyilvánuló hátrányos megkülönböztetést elítéli. Ugyanúgy, mint az UEFA is teszi a nemzetközi kupákban. Ha úgy érezzük, hogy tennünk kell ez ellen, akkor mi is fellépünk.” MTK: „Azt gondoljuk, teljesen természetes és minden jó érzésű sportbarát, szurkoló számára egyértelmű, hogy a pályán csapattársak és ellenfelek között sem lehet helye semmiféle megkülönböztetésnek. Az UEFA évek óta kampányt folytat a rasszizmus ellen, amely kampányhoz az MLSZ is csatlakozott sok évvel ezelőtt, és magyar labdarúgók szereplésével, hazai klubok szerepvállalásával volt már számos akció ilyen ügyekben, melyben az MTK Budapest is részt vett. Természetes, hogy egy ilyen jellegű kampányban klubunk a jövőben is partner lenne.” MLSZ: „Az MLSZ alapszabályából, és a sportágat szolgáló stratégiai gondolkodásából adódóan politikamentes. A diszkrimináció minden formája elfogadhatatlan. Az MLSZ Fegyelmi Szabályzata a legsúlyosabban éppen a rasszista és gyűlöletkeltő megnyilvánulásokkal szemben lép fel. Az MLSZ évek óta folytatott kampányai, így pl. „A gyűlölet nem pálya” egyértelművé teszi a szövetség és a klubok azon törekvését, hogy a szenvedélyes szurkolás a játék része, a diszkrimináció, és a gyűlölet viszont nem.” Nem válaszolt megkeresésünkre a Honvéd, az FTC, a Kisvárda, a Mezőkövesd és a Paks. 

2018.10.12 08:31
Frissítve: 2018.10.12 08:31

Hamilton nyerte az első szabadedzést

Publikálás dátuma
2018.10.19 21:01

Fotó: DPPI / DPPI Media/
A világbajnoki éllovas Lewis Hamilton (Mercedes) volt a leggyorsabb a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíja pénteki első szabadedzésén, Austinban.
A brit vb-címvédő - aki a hétvégén akár ötödször is világbajnok lehet - a részben esőben rendezett tréningen viszonylag nagy fölénnyel, 1.304 másodperccel bizonyult jobbnak csapattársánál, a másodikként záró finn Valtteri Bottasnál. A harmadik helyen a holland Max Verstappen (Red Bull) végzett. A szintén négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel (Ferrari) ötödikként zárta az első gyakorlást.
Eredmények:
1. szabadedzés:
  • 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:47.502 perc
  • 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:48.806
  • 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:48.847
  • 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:49.326
  • 5. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:49.489
  • 6. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:49.928
A további program:

2. szabadedzés 21.00
szombat:

3. szabadedzés 20.00 időmérő edzés 23.00
vasárnap:

futam 20.10
Szerző
2018.10.19 21:01

Erdei: nem túlköltés, sportdiplomácia miatt van 348 milliós hiány

Publikálás dátuma
2018.10.19 20:26
Erdei Zsolt a kivételek közé tartozik, ő bokszolóból lett elnök
Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Hosszútávú befektetés volt a félmilliárdos tervnél is 348 millióval drágábbra sikerült ifjúsági vb, na meg arra is költeni kellett, hogy a bírók a megfelelő gombokat nyomják egy-egy szorosabb mérkőzésnél.
"Szeretjük a kihívásokat" - válaszolta Erdei Zsolt, az ökölvívó-szövetség (MÖSZ) elnöke, mikor a 24.hu a Duna Aréna medenceterében megrendezett augusztusi ifjúsági világbajnokságról kérdezte, ami gyakorlatilag csődbe vitte a magyar ökölvívást.
"Az, hogy ez pénzbe kerül, teljesen normális" - fogalmazott Erdei. Azt pedig, hogy a 2017-es 50 milliós mínusz után idén már 348 milliós hiánynál tart a Magyar Ökölvívó Szövetség, úgy kommentálta: "meg fogjuk oldani". Az alapszabály szerint
ha két egymást követő évben is veszteséges a szövetség, "a bíróság hat hónapra felfüggesztheti a Szakszövetség Elnökségének és Főtitkárának tevékenységét és a Szakszövetség élére felügyelő biztost rendelhet ki".
"Állok elébe" - jelentette ki ezzel kapcsolatban Erdei. Az interjúban elmondta, az október eleji elnökségi ülésen is azt hangoztatta, ha bárki visszaélésre gyanakszik, azonnal kérjék az ügyészi vizsgálatot. "Egyelőre a felállított vizsgálóbizottsággal abban maradtunk, hogy előbb ők tesznek jelentést, aztán meglátjuk" - tette hozzá. A belső ellenőrzésnek október 24-én lesz eredménye.
"A vizsgálóbizottság a helyzetre hivatkozva blokkolt mindenféle verseny- és egyéb nagyobb kiadást. Ebbe beletartozik a női vb, amelyre hat nevezést adtunk le"
- nyilatkozta az elnök a pénzhiány gyakorlati következményeiről. Abban bízik, hogy az elnökségi tagok végül szponzorációval megsegítik a női ökölvívókat, hogy mégis kijuthassanak a világbajnokságra. Hogy a "térképre visszakerülésen" túl, mégis hogy lehet, hogy 2010-ben 50 milliós költségvetéssel minden versenyre elutaztak a magyar válogatottak, idén pedig közel 1 milliárdból sem jön ez össze, Erdei azt mondta:
"az eredményesség függ attól is, a pontozó mikor, mit nyom, vagy éppen nem nyom. Diplomáciai szempontból ezért volt fontos, ahogyan az AIBA tisztségviselőit, bíróit elhelyeztük, kiszolgáltuk. Olyan ellátást kellett biztosítsunk nekik, ami maradandó emlékeket ébreszt majd bennük akkor, amikor arra szükség van. Amikor például akad egy szoros mérkőzésünk".
Azzal kapcsolatban, hogy mi került például 38 millióba a helyszín vizes vb-hez megfelelő fénytechnikájának ökölvívás-kompatibilissé tételén, az elnök az AIBA-szabványokra hivatkozott. Arról, hogy miért nem Győr lett a vb-helyszín, ahol - mint azt a polgármester nyilatkozta a 24.hu-nak - ingyen kaptak volna csarnokot, és az ellátás is sokkal olcsóbb, Erdei azt mondta: "mosom kezeimet". Fél évvel a bajnokság előtt még nem kapott hivatalos választ a MÖSZ Győrtől. Ekkor az egyik elnökségi tag azzal jelentkezett, "csináljuk meg a Duna Arénában a versenyt".
A helyszínt javasoló elnökségi tag egyébként Balogh Sándor, a Duna Aréna fenntartásáért felelő Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója.
Azzal kapcsolatban, hogy miért maradt el a szervezés közben az elnökségi ülések kéthavonta esedékes kötelező összehívása, illetve a költésekről miért nem kérdezte meg a tagságot Erdei, az elnök így válaszolt: "oké, de én másfél éve még a ringben voltam".
2018.10.19 20:26
Frissítve: 2018.10.19 20:31