A székelyek és a bretonok jogait is védené az EP

Publikálás dátuma
2018.10.12 08:34

Fotó: Európai Parlament/ Benoit BOURGEOIS
Komoly sikert ért el egy szlovákiai magyar képviselő: az EU eddig nem nagyon törődött a nemzeti kisebbségekkel, de most az Európai Parlament szakbizottság úgy döntött, ezen változtatni kell.
A nemzeti kisebbségek ügyét szolgáló közösségi szabályok kidolgozására szólítja fel az Európai Bizottságot szerdán elfogadott jelentésében az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága. Az állásfoglalás szerzője Nagy József szlovákiai magyar néppárti EP-képviselő. Az Európai Unióban jelenleg nincsenek jogszabályba foglalt, kötelező előírások a kisebbségek védelmére. Az EU-alapszerződés 2. cikke kimondja, hogy az Unió az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozók jogainak a tiszteletben tartásán alapul. Erről szólnak a csatlakozás feltételéül szabott, úgynevezett koppenhágai kritériumok is. Ugyanakkor közösségi szinten  hiányoznak e fontos uniós értéknek a tagországokban való betartatására alkalmas eszközök és eljárások. A LIBE-ként emlegetett parlamenti szakbizottságban elfogadott jelentés ezért azt javasolja, hogy az Európai Bizottság - az unió központi javaslattevő és végrehajtó intézménye, egyúttal pedig az uniós előírások tiszteletben tartásának a legfőbb őrzője – készítsen ütemtervet a kisebbségek védelmére vonatkozó minimumszabályok meghatározására. Először hozzon iránymutatásokat a legjobb tagállami gyakorlatok alapján, majd terjesszen elő ajánlásokat, végül tegyen javaslatot kötelező erejű irányelvre. Ez utóbbi fektessen le világos követelményeket, és tartalmazzon szankciós lehetőségeket is – áll a szövegben. Az állampolgári jogi bizottság tagjai az állásfoglalásban emellett ismételten felszólítják az Európai Bizottságot, hogy tegyen előterjesztést olyan jogállamisági ellenőrző mechanizmus létrehozására, amelynek keretében a kisebbségi jogok védelmét is folyamatosan nyomon követnék minden tagállamban. A szakbizottság elengedhetetlennek ítéli a nemzeti kisebbségek nyelvi és kulturális identitásának védelmét, és az anyanyelven történő oktatás elősegítését sürgeti. Mint hangsúlyozza, a 24 hivatalos nyelv mellett az EU-ban körülbelül 40 millióan beszélnek a kisebbségi nyelvek valamelyikén. A parlamenti testület felszólítja az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy hozzanak létre és tartsanak fenn kulturális alapokat a kisebbségek támogatására, valamint nyújtsanak anyagi segítséget a kisebbségi médiának. A jelentést, amelynek a plenáris ülésen történő elfogadása nyomán sem lesz az Európai Bizottságot kötelező jogi ereje, várhatóan novemberben szavazza meg az Európai Parlament. 
2018.10.12 08:34

Felakasztva találtak egy fiatalt a magyar-szlovák határ Ipoly-hídján

Publikálás dátuma
2019.02.16 13:58

Fotó: Shutterstock/
Nagy valószínűséggel öngyilkosságot követett el egy fiatal férfi, akinek holttestét egy hídon felakasztva találták meg a szlovák-magyar határon.
Minderről a parameter.sk hírportál számolt be. Mint írták, a 20 éves Zoltán holttestét csütörtökön találták meg a nagykürtösi járásbeli Busa (Bušince) községnél. A holttest az Ipoly folyó felett átívelő vashídon lógott felakasztva. A helyszínre a szlovák és a magyar rendőröket is riasztották, ugyanis el kellett dönteni, hogy még szlovák vagy már magyar félen találták-e a holttestet. Az illetékesek végül úgy döntöttek, hogy az ügyet a szlovák hatóságok vizsgálják ki. Petra Kováčiková rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint egy helyi fiatal férfiről van szó, a jelek pedig arra mutatnak, hogy öngyilkosságot követett el.
Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!
2019.02.16 13:58

Angela Merkel: Oroszország és Steve Bannon Európa ellenfele

Publikálás dátuma
2019.02.16 11:51

Fotó: AFP/ TOBIAS HASE / DPA / dpa Picture-Alliance
Súlyos bajok gyötrik Európát, harcolni kell érte, és küzdeni kell a multilateralizmusért, a nemzetközi ügyek egyetértésen, többoldalú megállapodásokon alapuló formálási módjának megőrzéséért is - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).
Kiemelte: Európa súlyos nehézségei közé tartozik a gazdasági hiányosságok sora, a "nem megfelelő mértékű innovációs képesség", és az a veszély is, hogy a többoldalú megállapodások helyett megjelenhet a "mindenki mindenki ellen" elve az egymás közti kapcsolatokban. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy Európának "vannak ellenfelei". Így "Oroszország hibrid hadviselése nap mint nap érezhető valamennyi európai országban". Megjelentek mások is, köztük Steve Bannon - Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadója -, akik nem az "európai modell" sikerén munkálkodnak. Tevékenységükkel szemben "közösen védekeznünk kell, és még nem vagyunk eléggé képesek erre" - mondta a német kancellár.
Merkel ugyanakkor azt is mondta, Oroszország minden nehézség ellenére a Nyugat partnere, az elzárkózás következménye pedig csak az lenne, hogy függő helyzetbe kerül Kínával. "Európának nem fűződhet geostratégiai érdeke ahhoz, hogy megszakítsa a kapcsolatokat Oroszországgal" - jelentette ki a német kancellár. Oroszország "politikai alapú, tudatos" kiszorítása az európai földgázpiacról ugyancsak helytelen lenne. Orosz gázt a hidegháború idején is vásároltak nyugat-európai országok, például az egykori Nyugat-Németország, és "nem lehet annyira rossz a helyzet", hogy szakítani kellene ezzel a gyakorlattal - mondta Angela Merkel. Az Északi Áramlat-2 vezetékkel szembeni bírálatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: "egy orosz gázmolekula orosz gázmolekula marad akkor is, ha Ukrajnán keresztül érkezik, és akkor is, ha a Balti-tenger alatt".
A tanácskozáson felszólalt Mike Pence amerikai alelnök is. Arról beszélt, Az Egyesült Államok nem tudja megvédeni a Nyugatot, ha szövetségesei függő viszonyba kerülnek a Kelet hatalmaival. Kiemelte, hogy hazája a "szabadság bajnoka", Donald Trump elnök munkássága révén minden eddiginél erősebb, és az elnök jelszava, az "Amerika az első" nem azt jelenti, hogy "Csak Amerika". Éppen ellenkezőleg, az Egyesült Államok kiáll szövetségesei mellett, és köszönetet mond mindazoknak, akik határozottan az Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel szemben foglaltak állást. "Azt is szeretnénk, hogy mások is így tegyenek" - mondta Mike Pence. Hangsúlyozta: Washington világosan jelezte partnereinek, hogy milyen veszélyt jelent a Huawei és számos további kínai távközlési cég, és "éberségre" szólítja fel őket. Washington azt is elvárja európai szövetségeseitől, hogy mondják fel az iráni atomprogramról kötött szerződést - sürgette Mike Pence, kiemelve, hogy Teherán egy "új holokausztra készül", és az iszlamista terrorizmus első számú finanszírozója.
Szerző
2019.02.16 11:51
Frissítve: 2019.02.16 13:48