A székelyek és a bretonok jogait is védené az EP

Publikálás dátuma
2018.10.12 08:34

Fotó: Európai Parlament/ Benoit BOURGEOIS
Komoly sikert ért el egy szlovákiai magyar képviselő: az EU eddig nem nagyon törődött a nemzeti kisebbségekkel, de most az Európai Parlament szakbizottság úgy döntött, ezen változtatni kell.
A nemzeti kisebbségek ügyét szolgáló közösségi szabályok kidolgozására szólítja fel az Európai Bizottságot szerdán elfogadott jelentésében az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága. Az állásfoglalás szerzője Nagy József szlovákiai magyar néppárti EP-képviselő. Az Európai Unióban jelenleg nincsenek jogszabályba foglalt, kötelező előírások a kisebbségek védelmére. Az EU-alapszerződés 2. cikke kimondja, hogy az Unió az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozók jogainak a tiszteletben tartásán alapul. Erről szólnak a csatlakozás feltételéül szabott, úgynevezett koppenhágai kritériumok is. Ugyanakkor közösségi szinten  hiányoznak e fontos uniós értéknek a tagországokban való betartatására alkalmas eszközök és eljárások. A LIBE-ként emlegetett parlamenti szakbizottságban elfogadott jelentés ezért azt javasolja, hogy az Európai Bizottság - az unió központi javaslattevő és végrehajtó intézménye, egyúttal pedig az uniós előírások tiszteletben tartásának a legfőbb őrzője – készítsen ütemtervet a kisebbségek védelmére vonatkozó minimumszabályok meghatározására. Először hozzon iránymutatásokat a legjobb tagállami gyakorlatok alapján, majd terjesszen elő ajánlásokat, végül tegyen javaslatot kötelező erejű irányelvre. Ez utóbbi fektessen le világos követelményeket, és tartalmazzon szankciós lehetőségeket is – áll a szövegben. Az állampolgári jogi bizottság tagjai az állásfoglalásban emellett ismételten felszólítják az Európai Bizottságot, hogy tegyen előterjesztést olyan jogállamisági ellenőrző mechanizmus létrehozására, amelynek keretében a kisebbségi jogok védelmét is folyamatosan nyomon követnék minden tagállamban. A szakbizottság elengedhetetlennek ítéli a nemzeti kisebbségek nyelvi és kulturális identitásának védelmét, és az anyanyelven történő oktatás elősegítését sürgeti. Mint hangsúlyozza, a 24 hivatalos nyelv mellett az EU-ban körülbelül 40 millióan beszélnek a kisebbségi nyelvek valamelyikén. A parlamenti testület felszólítja az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy hozzanak létre és tartsanak fenn kulturális alapokat a kisebbségek támogatására, valamint nyújtsanak anyagi segítséget a kisebbségi médiának. A jelentést, amelynek a plenáris ülésen történő elfogadása nyomán sem lesz az Európai Bizottságot kötelező jogi ereje, várhatóan novemberben szavazza meg az Európai Parlament. 
2018.10.12 08:34

Húsz éve halott, de olyan jól van, hogy akár haza is mehetne

Publikálás dátuma
2018.10.22 19:56
A kép illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
Abszurd történetre derült fény Romániában: halottnak nyilvánítottak egy férfit, aki közben egy pszichiátrián él. Most viszont személyi igazolványra lenne szüksége, és itt kezdődnek a bajok.
Egy közel húsz éve halottnak nyilvánított, de még élő páciens számára próbálnak személyi igazolványt készíttetni a romániai Iaşi pszichiátriai intézetének vezetői az Agerpres alapján a Transindex.ro. Marilena Caraba, a Socola Pszichiátriai Intézet orvosa szerint az 58 éves férfit 1991-ben családja eltűntnek nyilvánította, majd 1999-ben halotti bizonyítványt állítottak ki a nevére. Csakhogy közben a férfi az intézmény betege volt. Caraba azt mondta: jelenleg az intézmény illetékesei azon dolgoznak, hogy semmisnek nyilváníttassák a páciens halotti bizonyítványát és megállapítsák személyazonosságát. A személyazonossági igazolvány szükséges ugyanis az egészségügyi kártya kiállításához, és az egészségbizosítási pénztár csak ennek alapján térítheti meg a pszichiátriai intézetnek az ellátási és ápolási költségeket, amelyek havi 4 000 (276 ezer forintot) lejt tesznek ki. Carmen Mucenica, az intézet egyik kihelyezett részlegének vezetője szerint csak 2011-ben derült ki, hogy a betegnek nincs érvényes irata. A nyomok egy galaci, halottnak nyilvánított személyhez vezettek, akiről kiderült, hogy ugyanaz a férfi, aki az intézet igazolvány nélküli betege. Ezért a Socola jogászai perbe fogták Galac polgármesteri hivatalát, kérve a halotti bizonyítvány semmissé nyilvánítását. Ez a folyamat öt éven át, 2016-ig tartott, de még mindig nincs eredménye. A páciens egyébként nem agresszív, és stabil időszakaiban akár haza is mehetne. 
Témák
Románia
2018.10.22 19:56

Trump a segélyek megvonásával fenyíti a közép-amerikai országokat

Publikálás dátuma
2018.10.22 19:31

Fotó: AFP / SAUL LOEB/
Guatemalából tömegek törtek át Mexikóba, hogy az Egyesült Államokba jussanak. Az amerikai elnök szerint az államoknak kellett volna ezt megakadályozni.
Az Egyesült Államok „lényegesen” csökkenti a három közép-amerikai államnak, Hondurasnak, Salvadornak és Guatemalának szánt támogatások összegét – jelentette be Donald Trump amerikai elnök hétfőn egy Twitter-bejegyzésben. Az elnök azzal indokolta döntését, hogy az említett közép-amerikai országok nem tudták megakadályozni polgáraikat abban, hogy elhagyják országukat és „illegálisan az Egyesült Államokba menjenek”.  Az amerikai elnök nehezményezte azt is, hogy szerinte a mexikói rendőrség és hadsereg képtelen volt megállítani az Egyesült Államok déli határa irányába haladó migránskaravánt, amelybe „bűnözők és ismeretlen közel-keletiek” vegyültek. Trump azt is írta, hogy riasztotta az amerikai határőrséget és a hadsereget a karaván miatt, közben pedig a demokratákat okolta azért, hogy nem tudnak változtatni az amerikai bevándorlási törvényeken. Az elnök a múlt héten kilátásba helyezte, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát, és a határhoz vezényli a katonaságot, ha Mexikó nem állítja meg a guatemalai, hondurasi és salvadori migránsokat. Az észak-hondurasi San Pedro Sula városból több mint egy hete elindult, mintegy 3000 emberből álló csoport egy része pénteken behatolt mexikói területére. Mexikó később megnyitotta Guatemalával közös határát a karavánban lévő nők és gyerekek előtt, és lehetőséget biztosított az országba történő legális belépésre. Vasárnapra virradóra tovább vonult az észak-amerikai ország területén a jelentések szerint immár 5000 fősre duzzadt menet. 

Ettől a jelenettől lett ideges Trump:

2018.10.22 19:31