"Csukasson le, zárasson ki a bizottságból" - kiabálásig fajult a honvédelmi bizottság ülése

Publikálás dátuma
2018.10.10 16:32
Harangozó Tamás
Fotó: NÉPSZAVA/
Elmérgesedett a vita, mikor a honvédelmi és rendészeti bizottság a Sargentini-jelentés elutasításáról tárgyalt. Harangozó Tamás a magyar emberek jogfosztásáról beszélt, mire Kósa Lajos törvénysértéssel vádolta meg őt.
A Sargentini-jelentés egy politikai bosszú - ismételte el ezredszer is Kósa Lajos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a testület szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján, derül ki az MTI beszámolójából. A testület szerdán ülésezett, és hosszas, indulatos vitát folytatott a Sargentini-jelentés elutasító határozati javaslattal kapcsolatban.
Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja azt mondta: az MSZP is úgy véli, az automatikus betelepítési kvóta nem lehet megoldás a migrációs problémára. 
A Sargentini-jelentés viszont nem is erről szól, hanem a magyar emberek kormány által elkövetett jogfosztásáról, valamint a korrupcióról szól
- fejtette ki. Az MSZP-s politikus a bizottsághoz került közbeszerzés alóli mentesítésekről is említést tett. Azt mondta, irányított korrupciós eljárásról van szó.
Válaszul Kósa Lajos azt mondta, Harangozó Tamás megsértette az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit, s akár ki is kéne záratni a bizottságból az MSZP-s képviselőt
"Csukasson le, zárasson ki a bizottságból"
- felelt Harangozó, a tudósítás szerint kiabálva. Sérelmezte: a határvédelemmel és migrációval kapcsolatos kérdéseire nem kap választ. Példaként említette a határvadászok létszámát, s a bevándorlási hivatal átalakításának tervét. Harangozó Tamás állítása szerint viszont
Kósa Lajos, a testület elnöke "megtiltotta", hogy a meghívottak ezekre válaszoljanak.
Kósa erre azt mondta: amit Harangozó állít, az nem igaz. Ahhoz ragaszkodik, hogy azokról az ügyekről tárgyaljanak, amelyről elfogadott napirend van, így például a veronai buszbalesetről, nők elleni erőszakról most nem tárgyalnak. Ám mint ekkor a bizottság LMP-s alelnöke, Demeter Márta aláhúzta:
"fényévente" van olyan alkalom, amikor a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a rendőrség, a bevándorlási hivatal és a szakszolgálatok együtt képviseltetik magukat a bizottság ülésén.
Mivel más módon nem kapnak választ, kénytelenek ilyenkor feltenni valamennyi kérdésüket.
2018.10.10 16:32

MSZP-Párbeszéd: Nagy Imre szabad, oroszoktól független Magyarországot akart

Publikálás dátuma
2018.10.23 15:04

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
Karácsony Gergely és Tóth Bertalan pártvezetők budapesti Vértanúk terén emlékeztek meg '56-ról, kiálltak amellett is, hogy a mártír miniszterelnök szobra a téren maradjon.
Az MSZP és a Párbeszéd szerint Nagy Imre független és szabad Magyarországot akart, az ő szellemiségét meg kell őrizni, ezért a két párt mindent elkövet azért, hogy a mártír miniszterelnök szobra a budapesti Vértanúk terén maradhasson Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden az 1956-os forradalom 62. évfordulója alkalmából koszorút helyezett el az V. kerületi Vértanúk terén lévő Nagy Imre-szobornál. Karácsony a koszorúzás után újságíróknak azt mondta, Nagy Imre visszaadta azt a hitet az embereknek, hogy szabad, egyenlő és az oroszoktól független lehet Magyarország, ahol a kétkezi munkások irányíthatják a gyáraikat, s ahol a szabadság és az egyenlőség összeegyeztethető. 
Tóth Bertalan a társadalmat összetartó közös kapaszkodók, értékek fontosságát hangsúlyozva rámutatott, hogy ilyen közös érték a hazaszeretet, amely szerinte Nagy Imre legfontosabb üzenete is volt. A mártír miniszterelnök múltban vallott hitét a jövő reménységére cserélve a forradalom mellé állt és életét adta a hazáért, a szabadságért - idézi az MSZP-elnök szavait az MTI.
2018.10.23 15:04

Itt tüntethet a régi és új kommunisták ellen Budapesten

Publikálás dátuma
2018.10.23 13:48

Fotó: MTI/ Mónus Márton
Több fővárosi demonstrációt is bejelentettek október 23-ára, Orbán Viktor a Terror Házánál mond beszédet, az ellenzéki összefogás a Bem József téren demonstrál majd - aztán fáklyákkal vonul a Corvinus elé.
Idén is egymást érik a nemzeti ünnep apropóján szervezett budapesti megmozdulások és állami programok: az Egymillióan Orbán Viktor mellett nevű Facebook-csapat például rejtélyes tüntetést szervez 13 órától -nem meglepő módon – Orbán Viktor mellett, de helyszínt nem adtak meg a közösségi oldalon meghirdetett eseményhez.
A 15 óra túlterhelt időpontnak számít: ekkor Orbán Viktor beszédet mond a Terror Háza múzeumnál, de ugyanekkor indítja aláírásgyűjtéssel megspékelt ellenzéki demonstrációját a Momentum is – a II. kerületi Gyóni Géza téren, tisztes távolságra a miniszterelnöki eseménytől. A Mi Hazánk Mozgalom Jobbikból kilépő csoportja szintén 15 órától kezdi megemlékezését a Corvin közben, az ünnepségen egy 56-ban is használt ágyúból adnak le díszlövéseket, és más korabeli fegyvereket is bemutatnak az eseményen. 
A Jobbik 15:30-kor kezdi kommunistaellenes demonstrációját a józsefvárosi Bródy Sándor utcában: egészen pontosan a „a korrupt, urizáló és bolsevik módszerekkel kormányzó Fidesz” ellen tüntetnek majd, az eseményen pedig többek között beszédet mond Sneider Tamás Jobbik-elnök és Murányi Levente, '56-os szabadságharcos is.
Az idei ünnep várható legnagyobb ellenzéki megmozdulása viszont a 15:45-kor kezdődő, Közös Ellenzéki Tüntetés lesz, a Bem József téren. „Magyarország történelme elbukott szabadságharcok sorozata. Ennek kell most véget vetnünk, és kimenni az utcára. Meg kell mutatnunk a világnak, és a dölyfös nagyuraknak, hogy nem hagyjuk Magyarországot újra a diktatúrába vezetni. Meg kell mutatnunk, hogy Magyarország Európa, és az is marad” - olvasható a demonstráció ajánlójában. 
A tüntetésen – ami iránt eddig tízezer ember jelezte érdeklődését a Facebook-on – felszólal:  Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, Harangozó Tamás országgyűlési képviselő (MSZP), Jávor Benedek európa parlamenti képviselő (Párbeszéd) Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő (Demokratikus Koalíció) Donáth Anna Júlia alelnök (Momentum Mozgalom), Dr. Lengyel Róbert ,Siófok polgármestere Tarnay Kristóf Ábel (Szegedi Civil Háló), Lukácsi Katalin volt KDNP-s politikus. Megemlékező beszédet tart: Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter. A rendezvényt a KELLESZ Korrupcióellenes Szövetség nevében Horváth András szervezi 
A kormányellenes demonstráció aztán a STOP Tandíj! - Fáklyás felvonulás a jövőért című felvonulásba torkollik: 17:30-ra a Szent Gellért térre várják az ellenzéki tüntetőket, ahonnan 18 órára a Corvinus elé vonulnak. Az egyetem előtt várhatóan gyújtó hangvételű beszédet mond Puzsér Róbert, közíró és főpolgármester-jelölt, valamint Pitz Dániel a Lehet Más a Jövő elnöke. „Szembesítsük együtt a Fideszt Orbán Viktor legsúlyosabb hazugságával: 10 évvel ezelőtt még tandíjmentes országot ígért, kormányon viszont elveszi a fiataloktól a tanulás lehetőségét!” - üzenik a szervezők.
2018.10.23 13:48
Frissítve: 2018.10.23 14:03