Előfizetés

A Michael egy szörnyeteg, már túl késő menekülni - Elérte a hurrikán Floridát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.10. 21:03

Fotó: Brendan Smialowski / AFP
A hurrikán a floridai Panama City városnál érte el a partot. A miami székhelyű Országos Hurrikán Központ (NHC) előrejelzései szerint tovább erősödhet, és a korábbi viharoknál pusztítóbb lehet. A hurrikánt tornádók is kísérhetik, három államban hirdettek rendkívüli állapotot.
Óránkénti 250, a helyi sajtó szerint 280 kilométeres széllökésekkel és özönvízszerű esőzésekkel 4-es fokozatra felerősödve érte el partot szerdán Floridában a Michael hurrikán - írja az MTI.
A Kuba felől érkező viharról Rick Scott floridai kormányzó szerda reggeli sajtótájékoztatóján így fogalmazott:
"a Michael szörnyeteg és elképzelhetetlen pusztítást hozhat".

A kormányzó Florida Mexikói-öböl partján fekvő vidékeire kötelező kiürítést rendelt el, ugyanakkor közölte: aki helyi idő szerint szerda délig nem hagyta el az otthonát, most már ne tegye, a vihar ugyanis túl erős, a hurrikán életveszélyes.
"Már túl késő a meneküléshez"

- hangsúlyozta Scott. Hozzátette, hogy aki úgy döntött, otthon marad, nem biztos, hogy számíthat a mentéssel foglalkozó szakemberek segítségére, hiszen ők is életveszélyben vannak. A vihar ugyanis - mint mondta - részben óriási esőt hoz, részben pedig olyan magasra korbácsolja a tenger hullámait, hogy a házak is teljesen víz alá kerülhetnek, vagy az ár elsodorhatja őket.
A Szövetségi Katasztrófa-elhárítási Hivatal (Fema) igazgatója, Brock Long szintén figyelmeztetett: senki ne gondolja, hogy a vihar holmi látványosság. Mint fogalmazott,
aki kimegy megnézni a hullámokat, "sajnos nem marad életben, hogy elmesélje a látottakat".

A Fema mintegy 3 ezer szakembere már a helyszínen van, hogy segítsen - mondta Long, aki szerint a Michael a "legrosszabb fajta hurrikán".
Trump kihirdette a rendkívüli állapotot Floridára, s ez azt jelenti, hogy a déli állam szövetségi anyagi támogatást kap a természeti katasztrófa elhárításához.
Florida mellett Alabamában és Georgia államban is rendkívüli állapotot hirdettek.

Floridában és Alabamában tornádókra is számítani lehet. A hurrikán várható útvonalában mintegy 20 millió ember él.

Menekültekkel süllyedt el egy hajó Törökországnál - Meghaltak 8-an, 25-en eltűntek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.10. 18:07
Illusztráció
Fotó: Emin Menguarslan / ANADOLU AGENCY
35 ember lehetett a hajón, de nem tudni pontos számot. Jelenleg is folyik a mentőakció; földön, vízen és levegőben is keresik a túlélőket.
Nyolc ember meghalt, és eltűnt legalább 25 a török partiőrség szerint, mikor elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó - írja a Reuters. Nem világos, hogy a jármű honnan hová tartott. Az elmúlt években mindenesetre rengetegen kísérelték már meg a tengeri utat Törökországból Görögország felé. Ankara végül egy nem régi, az EU-val kötött egyezség kapcsán már fellép ez ellen.
A partiőrség azt közölte, a hajó Izmir tartomány közelében merült el: lukas volt, és lassan megtelt vízzel. 35-en lehettek rajta. Helikopterrel, egy repülővel és három hajóval kutatnak a túlélők után, de a partról a csendőrség és a biztonsági erők is besegítenek.

Harmincnyolc év után fogták el az ETA egyik tagját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.10. 17:45
Gépfegyveres madridi rendőr biztosít egy bűnügyi helyszínt. A kép illusztráció
Fotó: Pierre-Philippe Marcou / AFP
A 67 éves férfi évtizedek óta Mexikóban élt, akkor kapták el, amikor valamiért visszatért Madridba.
A Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet közel 38 éve szökésben lévő tagját fogták el a hatóságok a madridi Barajas repülőtéren - közölte a spanyol belügyminisztérium szerdán. Luis Miguel Ipina Dona, aki Torero vagy Tontxu néven is ismert, a kolumbiai Bogotából érkezett a spanyol fővárosba, ahol azonnal őrizetbe vették.
A 67 éves férfi 1980 óta Mexikóban élt, 1987-ben lett a dél-amerikai ország állampolgára.A nemzetközi elfogatóparancsot 2015-ben adták ki ellene – írja az MTI.
A spanyol hatóságok szerint sok áldozattal járó terrortámadásokért felelős. Úgy vélik, hogy szerepe volt a spanyol hadsereg két parancsnokának meggyilkolásában, 1979-ben és 1980-ban, továbbá közreműködött katonák és vállalkozók elleni bombamerényletekben is, mint az ETA-n belül működő Otxobi-kommandó tagja.

Százakat mészároltak le a baszk függetlenségért

A Baszkföld függetlenségéért küzdő, 1959-ben alakult terrorista csoportot több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek. Utolsó merényletét Franciaországban hajtotta végre 2010-ben. Az ETA 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy támadásokkal, idén májusban pedig a terrorszervezet fel is oszlatta magát. Tagjai közül jelenleg mintegy 250-en ülnek börtönben Spanyolországban, körülbelül ötvenen Franciaországban, egy terrorista pedig Portugáliában