Előfizetés

Mitől retteg a hableány?

Ongjerth Hanna írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.10.11. 20:14

Fotó: Bócsi Krisztián
A háromtagú magyar-német nomerMaids performansz-társulat a napokban a berlini Theaterdiscounterben adta elő Wann hast du das letzte Mal auf der Spitze eines Berges Sex gehabt? (Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején?) című darabját. A produkció megjárta a kölni Theaterszene Europa-fesztivált, novemberben pedig a heidelbergi színi napon mutatják be.
A hableány keze remeg. Háttal áll: az arca nem látszik. Egyedül van. Türkizkék uszonya halványan csillog az alakját megvilágító lámpa fényében. Körötte minden sötét. Reszket, remeg, ráng. Örült ugrálásba kezd, majd megmerevedik. Két világban egyszerre élni: szinte kibírhatatlan. Bizonytalan, hadarja mesterkélten csevegő hangon. Mindent nehéz elkezdeni és befejezni. És azt sem tudja, elég érdekes-e, amit mond. Ahogyan a többiek sem: a színpadra lépő rózsaszín hajú, halványbőrű, tornanadrágos, és a szőke, cowboyruhás nő is folyton kérdeznek. Magukat, egymást, és a közönséget. Két Berlinben élő magyar, Bazsó Adrienn, és Néder Panni, és egy magyar gyökerű német, Charlotte Mednansky gondolkodik együtt a nyugati klímához alkalmazkodni próbáló kelet-európai identitásról. A berlini Theaterdiscounter színpadán ordítanak, táncolnak. Énekelnek, mantráznak, viccelnek. Történeteket mesélnek: a magyar nagyapáról, aki szilvásszekéren döcögött el Németországba; a színműről; idegösszeroppanásról; kerítésről, nemlétező menekültekről; genderszakokról; CEU-ról, plakátokról, április 8-ról; szégyenről, válságról, álmokról. Arról a kétségbeesett dühről, amit az érez, aki úgy dönt, nem próbálkozik tovább. Azokat a kérdéseket feszegetik, amelyekről rég nem beszél senki.
– Mert nektek, ugye, nincs is honvágyatok? – tudakolja a cowboykalapos. Orra alatt rajzolt bajusz sarjad: köztudomású, hogy a női szereplőket jobban tisztelik, ha van rajtuk valami férfias. Das ist eine complicated question, vágják rá, mint ahogyan még több ezer elvándorolt magyar, mielőtt családról, barátokról, illatokról, politikáról, a novemberi hetes buszról, gyűlöletről és cinizmusról bonyolódnának végeláthatatlan fejtegetésekbe. Keverik a nyelvet: egyszerre tizennégyet, könyörtelenül emlékeztetve a kivándorlással járó keserédes traumára: „Tulajdonképpen bármit mondhatok, mert úgysem értik”. A harsány jelmezek alól kikandikál az örökösen fojtogató megfelelni vágyás és a kisebbségi komplexus. – Mi van, ha mégsincs mit mondanom? Ha egy darab szar vagyok? Ha csak egy átlagos, érdektelen, tehetségtelen, kelet-európai nő vagyok? – kérdezi a rózsaszínhajú. Válasz nincs. Három éve írta meg Néder Panni a Wann hast du das letzte Mal auf der Spitze eines Berges Sex gehabt? első változatát, amikor vendégdiákként a berlini Ernst Busch színművészeti főiskolán tanult. A szöveg azóta is folyamatosan változik: hozzásimul a szereplők és a politika alakulásához. Nincsenek kellékek, nincsen díszlet sem. De hát kinek is hiányoznak, amikor egy elszánt tekintetű, sellőuszonyú nő éppen azt tudakolja az embertől, hogy „És te mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején?”. Zavarba ejtő kérdés, pedig sokkal fontosabb, mint a legtöbb dolog, ami foglalkoztat minket, szögezi le Bazsó, Mednansky és Néder. És amilyen profán, úgy rántja le az összes egybegyűltet – színészeket, nézőket, kül- és itthoniakat – az elemi, hétköznapi szorongások mocsarába; a rémek közé, akiket mindenki ismer, akárhol is él. Öntudatlan rettegéseinket öniróniával, nevetve, szívszorítóan csomagolják ki a színpadon. Szól-e valaki, ha ebédkor spenót ragad a fogam közé? Biológiai óra. Előítéletek. Álintellektus. Nem tudom, hogy írják. Szexuális frusztráció. Tiszta szívvel. Szörszál az állon. Ehhez nem kell külföldön élni. Hiszen nem csak a hableányok keze remeg.

Megvillan Andy Vajna sógornője, és lejárt kabarészövegekkel támad a TV2

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2018.10.11. 17:18

Jó is lehetne a TV2 új sorozata, de a szándékoltan antipiszi alkotást a kiváló szereposztás sem teszi élvezettel fogyasztható alkotássá.
Akár még jó sorozat is lehetne a Bogaras szülők, de ennek mintha a TV2 nem adott volna túl sok esélyt. Négyéves kislány megerőszakolása, feleséggyilkosság, halálos baleset, Orbán és Erdogan, migránsok és kerítések, Botka és a szocialisták, Soros, Vona és a Jobbik, harapnak a katicák – a TV2 hírcsárdája, a Tények kedd este is teljesítette a feladatát, közvetítette a kormány fő üzenetét: a világ furcsa és veszélyes hely, de amíg Orbán Viktor hatalmon van, nincs miért félni. A TV2 ekként vezette fel két – némi RTL-es fixációról árulkodó – új műsorát, A legbátrabb párost és a Bogaras szülőket. A legbátrabb páros a Nyerő páros szado-mazo változataként a legextrémebb feladatokkal szórakoztatja máltai turuljait: például ki tudja jobban felgyújtani a másikat. Az örökkévaló kárhozatnak tűnő, majd’ három órás műsortól sokat remélhetnek: a TV2 tulajdonosa, Andy Vajna a sógornőjét, Palácsik Lillát és párját is bedobta Pintér Tiborék közé. Este tízkor rajtolt a Bogaras szülők. A holland licence alapján készült iskolai sorozat sok mindenben különbözik konkurenciájától, A Tanártól. Az alaphelyzet: a Borostyán-telepi kísérleti iskola szoknyabolond igazgatója (Mészáros Máté) és a negédes-undok osztályfőnök (Ónodi Eszter) által uralt világba − az össznépi tetvészkedés közepébe – két új diák érkezik. Egyikük anyukája, Anna (Téby Zita) lesz Tetű mami, hogy megmászhassa a szülői munkaközösség szamárlétráját. A szándékoltan antipíszí humorban utazó sorozat akár jó is lehetne – a szereposztás kiváló −, csak épp a dialógusok időnként lejárt szavatosságú kabarészövegekre emlékeztetnek. Zsuzsiból (Danis Lídia), a roma anyukából kinézik, tud hegedülni, a nagymamából pedig, hogy takarítónő: kétszer elsütni ugyanazt a poént, ami elsőre sem jó, kínos. A másik új diák – egy örökbe fogadott kínai kislány – apukája, Laci (Horváth Sebestyén Sándor) pedig úgy beszél „unokaöccséről”, a másik apukáról, mintha nem is az igazgatónak, hanem valamelyik „melegpropagandára” vadászó kormánylapnak magyarázkodna. Helga (Csákányi Eszter) azonban kiválóan sűrítette fél percbe, milyen is egy életunt tanárnő. Félő, heti fél órában nem sok ilyen jelenet fért bele a Bogaras szülőkbe. 

Valaki ledarálta a saját Banksy-képét, de annak nem duplázódott meg az ára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.10. 22:05

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
40 ezer fontot ért, azaz nagyjából 15 millió forintot. Most egy fontra árazták be a műkereskedők.
Múlthéten a képkeretbe épített papírvágóval félig felszeletelte magát a híres, de rejtőzködő graffitiművész, Banksy egyik alkotása, miután mintegy 1,2 millió euróért (csaknem 400 millió forintért) elkelt egy londoni árverésen. A Lány léggömbbel (Girl With Balloon) című, festékspray-vel készült kép az előzetes becslésekhez képest háromszoros áron kelt el, és a "megsemmisítés" jó eséllyel megduplázta értékét.
Többen kérdezték a MyArtBroker műkereskedelemmel foglalkozó oldalt is: vajon ha ők esnek neki saját, eredeti Banksy-műveiknek, azoknak is emelkedni fog az ára? Hiába mondták, hogy nem.
A műkereskedőket azzal kereste meg valaki, hogy felvágott egy 40 ezer fontot érő Banksy-képet, és most 80 ezret kér érte. Ám azt így egyetlen fontra becsülték.

A szóban forgó kép szintén a Lány léggömbbel egy változata. Bár nem aláírt, de számozott és eredeti - összesen 600 nyomat készült belőle. Kifogástalan állapotban volt, durván 15 millió forintot ért. Az aukciós oldal az esettel kapcsolatban úgy fogalmazott:
"egyszerűen nem tudjuk elhinni ezt az ostobaságot és opportunista rombolást".

A műtárgyát megsemmisítő tulajdonos sajnos nem értette, hogy a műalkotások értékét nem egyszerűen az anyaguk adja. Hanem az, hogy hol, mikor, milyen körülmények között és mihez képest, de főként hogy ki teszi őket olyanná, amilyenek.