Megvillan Andy Vajna sógornője, és lejárt kabarészövegekkel támad a TV2

Publikálás dátuma
2018.10.11 17:18

Fotó: /
Jó is lehetne a TV2 új sorozata, de a szándékoltan antipiszi alkotást a kiváló szereposztás sem teszi élvezettel fogyasztható alkotássá.
Akár még jó sorozat is lehetne a Bogaras szülők, de ennek mintha a TV2 nem adott volna túl sok esélyt. Négyéves kislány megerőszakolása, feleséggyilkosság, halálos baleset, Orbán és Erdogan, migránsok és kerítések, Botka és a szocialisták, Soros, Vona és a Jobbik, harapnak a katicák – a TV2 hírcsárdája, a Tények kedd este is teljesítette a feladatát, közvetítette a kormány fő üzenetét: a világ furcsa és veszélyes hely, de amíg Orbán Viktor hatalmon van, nincs miért félni. A TV2 ekként vezette fel két – némi RTL-es fixációról árulkodó – új műsorát, A legbátrabb párost és a Bogaras szülőket. A legbátrabb páros a Nyerő páros szado-mazo változataként a legextrémebb feladatokkal szórakoztatja máltai turuljait: például ki tudja jobban felgyújtani a másikat. Az örökkévaló kárhozatnak tűnő, majd’ három órás műsortól sokat remélhetnek: a TV2 tulajdonosa, Andy Vajna a sógornőjét, Palácsik Lillát és párját is bedobta Pintér Tiborék közé. Este tízkor rajtolt a Bogaras szülők. A holland licence alapján készült iskolai sorozat sok mindenben különbözik konkurenciájától, A Tanártól. Az alaphelyzet: a Borostyán-telepi kísérleti iskola szoknyabolond igazgatója (Mészáros Máté) és a negédes-undok osztályfőnök (Ónodi Eszter) által uralt világba − az össznépi tetvészkedés közepébe – két új diák érkezik. Egyikük anyukája, Anna (Téby Zita) lesz Tetű mami, hogy megmászhassa a szülői munkaközösség szamárlétráját. A szándékoltan antipíszí humorban utazó sorozat akár jó is lehetne – a szereposztás kiváló −, csak épp a dialógusok időnként lejárt szavatosságú kabarészövegekre emlékeztetnek. Zsuzsiból (Danis Lídia), a roma anyukából kinézik, tud hegedülni, a nagymamából pedig, hogy takarítónő: kétszer elsütni ugyanazt a poént, ami elsőre sem jó, kínos. A másik új diák – egy örökbe fogadott kínai kislány – apukája, Laci (Horváth Sebestyén Sándor) pedig úgy beszél „unokaöccséről”, a másik apukáról, mintha nem is az igazgatónak, hanem valamelyik „melegpropagandára” vadászó kormánylapnak magyarázkodna. Helga (Csákányi Eszter) azonban kiválóan sűrítette fél percbe, milyen is egy életunt tanárnő. Félő, heti fél órában nem sok ilyen jelenet fért bele a Bogaras szülőkbe. 
Témák
sorozat
2018.10.11 17:18

Gálvölgyi: ehhez nekünk semmi közünk!

Publikálás dátuma
2018.10.21 19:25

Fotó: Népszava/
Számos ismert művész nevével él vissza egy álhírgyártó oldal. A közösségi médiában terjesztett szövegek valódi szerzői és szándékaik is a homályban maradnak, miközben olyan színészek nevében szólalnak meg közéleti témákban, mint Hernádi Judit vagy Gálvölgyi János.
A hétvégén jelent meg a Gálvölgyi János sem bírta tovább: „Inkább meghalok, mint hogy hallgassak” című írás, amelynek lényege, hogy ő és jó barátja, Hernádi Judit különféle akciókra buzdítja az embereket a hajléktalanokat ért vegzálások miatt. Gálvölgyi János a Népszavának elmondta, sem ő, sem Hernádi Judit nem nyilatkozott ennek az internetes oldalnak, és egyetlen újságírót sem kértek meg arra, hogy a „gondolataikat” ilyen formában osszák meg bármilyen felületen. 
„Ehhez nekünk semmi közünk. Azt, hogy nekünk mi a véleményünk arról, ami az országban zajlik, ismerhetik a barátaink és azok, akik elolvassák a velünk készült interjúkat"
– mondja Gálvölgyi János.
– Ha mondani akarunk valamit, elmondjuk. A napokban került fel az internetre József Attila: Tél című verse, amelyet civil kezdeményezésre, többed magammal mondtam el” – teszi hozzá a Kossuth-díjas művész. Hernádi Judit sem nem csinált titkot abból, hogy „rettenetesnek tartja” a hajléktalanok kriminalizálásáról szóló törvényt, erről beszélt az ATV-ben és részt vett a Város Mindenkiért tüntetésén is a Kossuth téren.
2018.10.21 19:25

Hofit csak saját magához lehet hasonlítani

Publikálás dátuma
2018.10.21 12:23

Fotó: Népszava/ Vajda József
Jézus is csak beszélt, meg Lao Ce is, ideje volt leírni Hofi szövegeit is - dobta fel a labdát Bödőcs Tibor a Hofi megmondja című kötet bemutatójának kezdetén. A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretében megrendezett beszélgetésen Winkler Nóra kérdezte a humoristát, Malek Miklós zeneszerzőt, valamint a jól ismert nevettető idézeteit, poénjait felsorakoztató kötet szerkesztőjét, Király Leventét. A résztvevők a beszélgetés során végig hangsúlyozták, Hofi színészi készségei és abszolút hallása is kiemelkedő volt, az azonban egészen egyedülálló, hogy bármiről tudott beszélni, s egyszemélyben bárkit el tudott játszani. Szolidaritással és toleranciával fordult a néphez, s emiatt szinte mindenki szerette; a kétezres évek elejére több mint ötmillió hanghordozót adtak el felvételeiből. Hofi egészen kivételes memóriával rendelkezett: egyszerre öt dologról tudott beszélni, s amikor már mindenki azt hitte, elfelejtette az előző gondolatmeneteket, szépen lezárta azokat – hangsúlyozta Malek Miklós, aki Hofi jó barátja is volt –, s olyankor a tomboló közönség már szinte könyörgött: “Géza, hadd pihenjünk!” Kérdés azonban sokak számára, hogy a Kádár-korszakban, miként maradhatott fenn rendszert kritizáló és karikírozó előadásaival – emelte ki Winkler Nóra. Malek szerint, Hofi mindig tudta, meddig mehet el, s hogy kik ülnek épp a közönség soraiban, vagy fent a lelátón. Mindig megtalálta azt a pontot, amit csak egy milliméter választott el attól, amit már nem volt szabad – tette hozzá a zeneszerző. Nekem azt mondta a Sándor Gyuri, 42,5 évente születik ekkora tehetség, mint ő meg én – szúrta közbe frappánsan Bödőcs. Majd Király Levente is hozzáfűzte: ő volt a huszadik század humoristája. A szerkesztő felidézte Nádas György szavait: úgy néztem rá, mint olyan valakire, akiről tudtam, hogy csak egy születik egy évszázadban. Színészileg a nemzetközi porondon is nagyon kiemelkedő – hangsúlyozta továbbá Bödőcs, hozzátéve: komplex tehetség volt, nem csak jót mondott, jól is mondta, jó volt nézni, jó olvasni. 
Malek Miklós szerint Hofit csak saját magához lehet hasonlítani. - Ezt kitermelte magából Kőbányától elindulva Debrecenig, sok rúgáson, csapáson keresztül. Meg lehetett tőle tanulni, hogy ki lehet mászni a gödörből; hiába rúgtak belém hármat, menni kell előre - részletezte a zeneszerző. Bödőcs sajnálatának is hangot adott, amiért Hofi Németh Szilárdot és Lőrincet már nem érte meg. A humorista hangsúlyozta gyakran ma is előkerül az előadó neve, s az életmű lényege, hogy nem csak lemezeken vagy CD-ken van igazán, hanem az emberek között – nem telik el kocsmai eszmecsere egy Hofi-poén nélkül. A beszélgetés végére mindennél világosabban értették meg a jelenlévő húszévesek is (akik valószínűleg csak felvételekről ismerhetik a humoristát), hogy ki is volt Hofi igazán, amikor Malek Miklós kérésére a közönség együtt kezdte el – előbb óvatosan, halkan, majd közös hangon, bátran – énekelni: lazítani, próbálj meg lazítani, nem győzlek tanítani, hogyan csináld. Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek, és aztán megint mehet, minden tovább.

Infó: Hofi megmondja (szerk. Király Levente), Corvina Kiadó, 2018

2018.10.21 12:23
Frissítve: 2018.10.21 12:45