Kiderült, hány arcot tud megjegyezni az agyunk

Publikálás dátuma
2018.10.11 09:10
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Átlagosan 5 ezer arcot jegyez meg az ember - állapították meg a Yorki Egyetem kutatói. Ezen belül azonban nagyok a különbségek: az értékek ezer és tízezer között mozognak - írta az MTI.
Régóta ismert, hogy jelentős különbségek vannak az ismerős és az ismeretlen arcok észlelése között. Azt azonban eddig nem tudták, hány arcot ismerhet az ember. Rob Jenkins, az angliai egyetem kutatója és munkatársai a Proceedings B című lapban megjelent tanulmány elkészítéséhez több lépcsős vizsgálatot végeztek. 
Először 18-61 év között lévő 15 nőnek és 10 férfinak mutatták a környezetükben élő emberek arcképeit - rokonokét, barátokét, kollégákét, iskolatársakét és más ismerősökét. A résztvevők egy óra alatt átlagosan 362 arcot azonosítottak (az értékek 167 és 524 között mozogtak). Meg kellett mondani az illető nevét és egyértelműen leírni, ki ő. Ugyanezt kellett tenniük a művészvilágból, a filmekből és televízióból, politikai életből, a sport vagy gazdaság területéről ismert személyek portréival. Itt alacsonyabb volt az azonosítási arány: átlagosan 290 arcot ismertek fel. Mindkét esetben csökkent a felismerés gyorsasága: az első kísérletben a résztvevők az első öt percben 40 arcot, az utolsó öt percben 21 arcot ismertek fel.
A következő feladatnál azt vizsgálták, milyen sok ember arcát nevezik "ismerősnek" anélkül, hogy ahhoz nevet és funkciót társítanának. Ismét közemberek arcait mutatták, ezúttal időkorlát nélkül válaszolhattak a résztvevők. A kutatók összehasonlították az egyes résztvevőknél az azonosított arcok számát az "ismerősnek" nevezett arcok számával, így az 1 a 4,62-höz arányszámot kapták. 
A kutatás részeinek kombinálásával kapták az ötezres számot. Bár a szám magasnak tűnhet, tekintve, hogy az emberek kisebb csoportokat alakítanak, a barátok és ellenségek felismerésének társadalmi fontosságát is tükrözheti.
"Tekintve őseink társas életét, több ezer egyén felismerésének képessége túlzásnak tűnhet. De számtalan példa van a természetben a túlzásra. Néhány pók mérge egy lovat is képes megölni, holott a póknak valószínűleg nem célja, hogy megegyen egy lovat"
- mondta Rob Jenkins.
 Mike Burton kutató szerint vizsgálatuk segíthet az automatikus arcfelismerő technológiák fejlesztésében. A mai legjobb rendszerek alkalmasak idegenek kiszűrésére, de nem múlják felül az emberi képességet az ismerős ember felismerésében.
"A következő lépés megtételéhez ezt kell lemásolnunk"
- idézte a tudóst honlapján a The Guardian című brit napilap.
2018.10.11 09:10
Frissítve: 2018.10.11 09:11

Sokak álma valósulhat meg: megtalálhatták az elhízásért felelős gént

Publikálás dátuma
2018.12.17 10:45
Illusztráció
Fotó: AFP/ Roos Koole
Amerikai és ausztrál kutatók találtak és blokkoltak egy olyan gént, amelyet ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem hízunk. Gyógyszert azonban egyelőre nem sikerült belőle készíteni, sőt a mellékhatások sem ismertek.
Aki már próbált fogyni, tudja: csodaszer nincs, semmilyen készítmény nem tud azonnal/hamar sok súlytól megszabadítani, de megakadályozni sem, hogy meghízzunk, bármennyit is eszünk. Szakemberek szerint a lassabb, "melós" megoldás a célravezető: egészséges étrenddel és rendszeres mozgással több kalóriát égessük el, mint amennyit megeszünk. A neheze viszont még csak ezután jön: hasonló módszerrel el kell érni, hogy a leadott súly ne is jöjjön vissza. Megérkezett azonban minden súlyával küzdő ember álmáról szóló hír: az amerikai Texasi Egyetem, valamint az ausztrál Flinders Egyetem kutatói azt állítják, találtak és sikerült blokkolniuk egy olyan gént, amelyet ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem hízunk. 
A kutatók, amikor egerekben kikapcsolták az RCAN1 nevű gént, azt találták, hogy a felpörgetett anyagcsere miatt az állatok nem híztak, bármennyit is ettek - írta a hvg.hu az IFLScience beszámolója alapján. A dolog szépséghibája, hogy a kísérletet egyelőre csak egereken végezték, valamint egyelőre nem ismertek a mellékhatások sem. 
A szakemberek szerint viszont az eredményeiknek megfelelően kifejlesztett gyógyszer segíthet az elhízás és az anyagcsere-problémák elleni küzdelemben. A kutatók szerint az RCAN1 blokkolása segítene a minden szervezetben létező fehér zsírszövetet a jelenleg főleg csak gyerekekben található barnává alakítani, így pihenés közben is éghetne a zsír. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha elkészül a csodaszer, ne kellene tudatosan és egészségesen táplálkozni, hiszen azzal számos betegség elkerülhető, de az elhízás következményeinek csökkentéséhez is jelentősen hozzájárulhatna a készítmény.
2018.12.17 10:45

Tudta? Szívbetegség ellen védhet az étcsokoládé

Publikálás dátuma
2018.12.15 09:10
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Havi három tábla csokoládé csökkenti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát – derült ki egy amerikai kutatásból.
A New York-i Mount Sinai kórház orvosai által végzett vizsgálat szerint a csokoládéban lévő természetes flavonoidok, mint gyulladáscsökkentők, jótékonyan hatnak az erek egészségére, és növelik a jó koleszterin szintjét. 

Mértékkel

Három tábla havonta akár 13 százalékkal csökkenti a szívelégtelenség kialakulásának esélyét, de a napi szintű csokievés, a cukor- és telített zsírtartalma miatt 17 százalékkal növeli. Korábbi tanulmányok szerint a rendszeresen csokoládét fogyasztók között 11 százalékkal alacsonyabb a szívroham, a stroke és más szív-, érrendszeri probléma kialakulása – írta a Daily Mail.
A kutatás vezetője úgy véli a magas kakaótartalmú étcsokoládé több flavonoidot és kevesebb cukrot tartalmaz, de ennek igazolására további vizsgálatokra van szükség.
Az öt, 575 ezer ember részvételével készült felmérés eredményeit összegző kutatást az Európai Kardiológiai Társaság müncheni konferenciáján ismertették.
2018.12.15 09:10
Frissítve: 2018.12.15 09:10