Deportálás, betelepítés: sötét ukrán javaslatokról beszélt Szijjártó

Publikálás dátuma
2018.10.11. 13:09
Szijjártó Péter külügyminiszter moszkvai látogatásakor, 2018. október 3-án
Fotó: kormány.hu/KKM
A külügyminiszter szerint az ukrán kormány diktatúrákhoz illő módszereken gondolkodik, és tervük a kárpátaljai magyarság visszaszorítása.
Megdöbbentő mélységekbe süllyedt az ukrán politika Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint, aki csütörtökön a kérdésről egyeztet a NATO főtitkárhelyettesével és telefonon tájékoztatja az Egyesült Államok külügyminisztériumát.
A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy budapesti sajtóesemény után hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarok továbbra is mindenben számíthatnak az anyaországra. Az ukrán döntéshozók - mint fogalmazott - "a legsötétebb diktatúrákat idéző javaslatokat" emlegetnek, amikor ukránok betelepítésével akarják Beregszász etnikai összetételét megváltoztatni és az ott élő magyarok arányát tovább csökkenteni. 
A leginkább megdöbbentőnek azonban azt nevezte, hogy a szomszédos ország kormánya sem ezt nem ítélte el, sem az ellen nem tiltakozott, hogy az ukrán parlament honlapján közzétett petíció a kárpátaljai magyarok deportálását említi - írja az MTI.
Hogy a migrációs téma se maradjon ki, a miniszter egyúttal elfogadhatatlannak nevezte a menekültek befogadásáról szóló LIBE-javaslatot, amely - szerinte - több tízmillió embert ösztönözhet Európa szomszédságában arra, hogy bármilyen úton bejussanak a kontinensre.
Szijjártó Péter szerdán beszélt először arról, hogy Ukrajnában „halállistát” állítanak össze kárpátaljai magyarokról, Ukrajna pedig belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében. A miniszter ezt azután jelentette ki, hogy bekérette az ukrán nagykövetet a kárpátaljai magyarság listázása miatt.
Szerző

Robbanótestet találtak a Déli pályaudvaron

Publikálás dátuma
2018.10.11. 12:45
Robbanótestek, amelyeket a Déli pályaudvar területén találtak a felújítási munkálatok során 2018. október 11-én
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Lezárások voltak, épületeket ürített ki a rendőrség. Szovjet robbanószerkezetek kerültek elő a föld alól, amiket elszállítottak a tűzszerészek.
A felújítási munkálatok során robbanótestet találtak csütörtökön, 8 óra 50 perc körül Budapest I. kerületében, a Déli pályaudvar területén – írja a police.hu. A hatástalanítás és az elszállítás idejére 11 óra 40 perctől lakosságvédelmi intézkedésre került sor az I. és a XII. kerületben. A rendőrök lezárták a Márvány utcai felüljárót, a Győri út 1-19. szám közötti szakaszt, valamint az Avar utca 1-3. szám közötti szakaszt. Emellett kiürítették az Avar utca 1. szám alatti épületet, továbbá az Avar utca 3. szám, a Győri út 7. és 9. szám alatti épületek pályaudvar felőli lakásait.
Az intézkedés 148 embert érintett.
Elszállították a Déli pályaudvarnál talált világháborús robbanótestet, azt a honvédség központi gyűjtőhelyén semmisítik meg.

Feloldották a környéket érintő korlátozásokat - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje csütörtök délután az MTI-vel. Markovics Zita elmondta: a több mint száz kilogrammos második világháborús szovjet betonromboló gránátból kiszerelték a gyújtószerkezetet, így biztonságosan szállíthatóvá vált. A helyszínen találtak
  • egy 76 milliméter átmérőjű repeszromboló gránátot,
  • három 45 milliméteres repeszlőszert,
  • valamint körülbelül 50 kilogramm fémtárgyat, részben robbanótest- és lőszermaradványokat.
Ezeket ugyancsak a honvédség központi gyűjtőhelyén semmisítik meg. A robbanótesteket csütörtök reggel, a Déli pályaudvar felújítása közben találták. A rendőrség kiürítette a környező lakásokat,
Szerző
Frissítve: 2018.10.11. 17:35

Németh Szilárd elvesztette kormányülés-szüzességét

Publikálás dátuma
2018.10.11. 12:21
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Amiért a honvédelmi államtitkár nem is bírt eléggé hálás lenni: euforikus mosollyal állt kamera elé a miniszterelnökkel.
Magyarország miniszterelnökével az első kormányülésem után - ezzel a képaláírással tett közzé fotót Facebook-oldalán Németh Szilárd. A honvédelmi tárca államtitkára – korábbi Fidesz-alelnök – szerdán ülésezett együtt először kormánytagként Orbán Viktorral, és nem is akarta leplezni boldogságát: a Munkácsy-teremben készített fotón szinte a miniszterelnökhöz simul, arcán egyszerre tükröződik megszeppentség, meglepett öröm, és hála. 
Felettük Munkácsy Mihály Honfoglalás című festménye látható, a mű fókuszpontja pedig szinte vibráló párhuzamot alkot a két kormánytag alakjával: Szvatopluk követe mélyen meghajolva adja át a föld jelképeit – füvet és vizet – a fehér lovon magasodó Árpád vezérnek. A fénykép meghitt ünnepélyessége a kommentelőket is megérintette – persze, nem mindenkit. Egy hozzászóló szerint például 
„Az ilyen rajongó f**kalapok cseszik szét 30 évente ezt az országot ”
Szerző