Előfizetés

Első a biztonság, nem repülhetnek a világ legdrágább repülői

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.11. 18:01
Egy F-35-ös katonai repülőgép - illusztráció.
Fotó: YORICK JANSENS / BELGA MAG / BELGA
Lassan megfejtik, mi okozta az F-35-ös repülő két héttel ezelőtti balesetét. Világszerte 340 ilyen repülőben fognak kicserélni egy alkatrészt a következő két napban.
Szeptember végén lezuhant Dél-Karolinában egy F–35-ös vadászbombázó, illetve annak egy a tengerészgyalogság számára készült F-35B típusa. Ez utóbbiak a világ legdrágább és technológiailag legfejlettebb katonai repülői, darabjuk több mint 100 millió dollárba - nagyjából 28 milliárd forintba, az Orbán által használt luxus-jet több mint másfélszeresébe - kerül. Nem számítva a fejlesztés költségeit, ami példátlan a Pentagon történetében.
A hatóságok lassan megfejtik a baleset okát: egy üzemanyagot szállító csővel lehetett probléma - írja a Washington Post. A felfedezés örömére csütörtökön meg is tiltották, hogy a típussal a következő 24-48 órában a világon bárki repüljön.
"Ha a gyanús üzemanyagcsövek vannak felszerelve, az alkatrész cserélésre kerül. Ha az ismerten jó üzemanyagcsövek eleve fel vannak szerelve, a repülőgép visszakerül repülési státuszba"

- fogalmaz a Pentagon közleménye. A következő két napban az összes F-35-öst át tervezik nézi, ami nem kis munka: különböző országokban több mint 340 darabot használnak.

Vihar gyilkolt Franciaországban: autójukban fulladtak meg ketten

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.11. 16:49
Illusztráció
Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto
Legalább két ember életét vesztette az egy napja tomboló viharokban Dél-Franciaországban: holttesteikre csütörtökre virradóra egy, a tenger által elsodort gépkocsiban találtak rá.
A Var megyei prefektúra tájékoztatása szerint a feje tetejére állt autóra 15 méterre a parttól a homokban találtak rá Sainte-Maxime településnél. A utasok, egy férfi és egy nő holttestei a gépkocsiban voltak, személyazonosságuk és életkoruk egyelőre nem ismert. Azt sem közölték a hatóságok, hogy a vihar pontosan hol érte el az autót, mielőtt a tengerbe sodródott. Jean-Luc Videlaine prefektus azt közölte, hogy
miután a heves esőzések miatt a Garonette folyó kilépett a medréből, öt gépkocsit sodort magával a tenger felé.

"Biztos, hogy lesznek emberi veszteségek, de még nem tudjuk pontosan megmondani, hány" - mondta a prefektus. A megyében egész nap folyt a keresés az elsodort gépkocsik megtalálására, amelyben egy helikopteren kívül hajók, búvárok és mintegy 140 tűzoltó is részt vett.
A Garonnette folyó sebessége még csütörtökön is olyan erős volt, hogy a medréből kilépve fákat csavart ki és sodort magával

Vincent Morisse, Sainte-Maxime polgármestere elmondta: a településen jelentősek az anyagi károk, a víz több üzlethelyiséget elárasztott. A megyében egész éjjel heves esések voltak csütörtökre virradóra: a tűzoltókat több mint kétszáz helyre riasztották, 16 embert kellett kimenteniük a vízzel elárasztott épületekből.

Lezuhant egy katonai repülő Besztercebányánál (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.11. 14:34
Egy L39-es repülőgép - illusztráció
Fotó: Georgiy Zimarev / Sputnik
Tudott még katapultálni a szerencsétlenül járt kiképzőrepülő személyzete a becsapódás előtt, de hogylétükről nincs hír.
Lezuhant a légierő egyik kiképző repülőgépe Szlovákiában - írja az Euronews. Az L39 Albatros típusú repülőgép Besztercebánya mellett, a szilácsi légibázis közelében, szerdán kora délután csapódott a földbe.
A kétfős személyzet lakatlan terület fölé irányította a gépet, majd katapultált.

Állapotukról nincs információ. A baleset okát vizsgálják.
Az Albatros típusú repülőgépeket vadászpilóták kiképzésére használják. Ezt a példányt 1989-ben gyártották, azóta két nagyjavításon is átesett.