Tartalékos katonákat csinálnának a kirúgott minisztériumi tisztviselőkből

Publikálás dátuma
2018.10.12 09:01
Illusztráció
Fotó: / NÉMETH ANDRÁS PÉTER
A 24.hu úgy tudja, a szolgálatvállalási kényszer alól a nők számára sem lesz kibúvó.
Nagy trükköt talált ki a kormányzat, amely egy időben tervezi csökkenteni a minisztériumi tisztviselők és növelni a hivatásos katonák, illetve a tartalékosok létszámát: a 24.hu úgy tudja,
lényegében rákényszerítik a várhatóan 9-10 ezer kirúgott tisztviselő jelentős részét, hogy lépjen be a Magyar Honvédség tartalékos katonái közé.
A portál információi szerint a szolgálatvállalási kényszer alól a nők számára sem lesz kibúvó. A 24.hu minisztériumi forrásai szerint a napokban tartott állományi tájékoztatókon közölték a kirúgási listák véglegesítésére váró hivatalnokokkal, hogy csak szolgálatvállalás fejében kínálnak majd más munkát annak, aki az állami szektor más részében szeretne elhelyezkedni. Azt írják, felmentés nincs, mert a katasztrófavédelmi törvény alapján az ott felsorolt kevés kivételtől eltekintve szinte mindenkire kiterjeszthető a polgári védelemben való részvétel kötelezettsége.
„Úgy tűnik, sokaknak kínálnak majd lehetőséget, azok közül, akik elveszítik munkájukat, de leginkább az ötven év alattiaknak, és csak akkor, ha vállalják a tartalékos katonai vagy a katasztrófavédelmi szolgálatot”
– mondta a portálnak egy minisztériumi alkalmazott.
Hozzátette, hogy a munkaügyi válogatáshoz a HR-osztályoknak már le kellett adni a bizonyítványokat és a jogosítványok másolatát. A hírek szerint egy orvoscsoport is megvizsgálja a hivatalnokokat, ennek eredménye pedig szintén befolyásolhatja, hogy ki milyen ajánlatot kap majd. Akik nem tudnak elhelyezkedni a versenyszférában, azok valószínűleg kénytelenek lesznek beletörődni, hogy az állami fenntartású területek hiányszakmáiba irányítják őket.
A portál kiemeli, hogy a kormányzati tervek szerint az egészségügy és a szociális ágazat emberhiánnyal küzdő, és persze sokkal kevésbé megfizetett területeire csoportosítanák át az embereket. Budapesten és Pest megyében van az országban a legnagyobb kereslet kórházi ápolóra, műtőssegédre, valamint gyermekgondozókra. Az ehhez szükséges átképzéseket a költségvetés finanszírozza, de csak abban az esetben, ha az érintett aláírta a tartalékos katonai szerződését is a honvédséggel.

Önkéntes tartalékosi rendszer

A 24.hu felidézi, hogy a honvédség tavaly alakította át az önkéntes tartalékosi rendszert. Létrehozták a területvédelmi tartalékos szolgálati formát azzal a céllal, hogy minden járásban önkéntes századok álljanak fel, amelyek katasztrófahelyzetekben vagy szükség esetén ünnepségek, koszorúzások biztosításánál is bevethetők. A tartalékosokat a kötelező kiképzési időszak után évente 20 napra bármikor – hétvégén is – behívhatják. A bruttó 130 ezer forintos éves rendelkezésre állási díj azonban nem volt elég vonzó, a honvédség az eddigi 8 ezres létszámkeretét sem tudta feltölteni.

Megemelnék a hadsereg létszámát

Egy, a honvédelmi miniszter által kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslat jelentősen megemelné a Magyar Honvédség létszámát – vette észre a hvg.hu. A parlament.hu-n olvasható határozattervezet csaknem minden állománycsoportban magasabb létszámkeretet engedélyez az eddig hatályban lévőnél, összesen pedig 7950 fővel emelné meg a honvédség létszámát, az eddigi 29 700-ról 37 650 főre. A tisztek létszáma 5 690-ről 6 600-ra, az altisztek száma 8 845-ről 10 200-ra, a legénységi állomány 7 895-ről 13 200-ra emelkedne, míg a honvéd tisztjelöltek száma 500-ról 800-ra, az altiszt-jelölteké 100-ról 250-re nőne. A Magyar Honvédség állományában egyedül a kormánytisztviselők és közalkalmazottak keretszáma csökkenne, az eddigi 6 670-ről 6 600-ra, eszerint a honvédség kötelékében dolgozók közül mindössze 70 főt érint az államigazgatásban tervezett nagy leépítés. A határozat az önkéntes tartalékosok létszámát is megemelné, 8 ezerről 20 ezerre.

2018.10.12 09:01
Frissítve: 2018.10.12 09:48

Lakástakarék-szerződést hirdetett a pécsi KDNP-s képviselő

Publikálás dátuma
2018.10.16 14:28

Fotó: Népszava/
Nála még lehet kötni ilyen megtakarítási formát – írta Grób Gábor a Facebookon. Közben párttársai lényegében megszüntették a támogatott konstrukciót.
Miután Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő törvényjavaslata nyomán gyorsított eljárásban végzi ki az Országgyűlés a lakástakarékpénztárak állami támogatását, Grób Gábor még last minute-ban, a Facebookon hirdette, hogy nála még lehet kötni ilyen megtakarítási formát – vette észre a Pécsi Stop. Az Országgyűlés kedden fogadta el a lakástakarék-pénztárakról szóló törvény módosítását. A népszerű megtakarítási konstrukció állami támogatásának megszüntetésével lényegében el is lehetetlenítik a pénztárak működését. Miközben a bankfiókokban sorban álltak az emberek, hogy az utolsó napon még éljenek a lehetőséggel, a döntés a 2010 óta sokszor látott tempóban született meg: a parlamenti dokumentumkezelő rendszer adatai szerint a törvényjavaslatot hétfőn 10:55-kor nyújtották be, majd kivételes eljárásban kedden megtárgyalták és 12:34-kor el is fogadták. Grób Gábor, a KDNP pécsi közgyűlési képviselője, a párt országos elnökségének tagja ebben a hangulatban nagyot gurított. Mint a portál felhívja a figyelmet, a lakástakarékbizniszben utazó politikus, felismerve a felszökő igényeket, hétfő délután azt írta ki a Facebookra: 
„Aki kötne még Lakástakarék szerződést, ma este+holnap de. (utoljára) nálam még megteheti.”
Három órával később ismét felhívta a figyelmet a közösségi oldalon arra:
„Aki szeretné még a 720.000 Ft (CSALÁDTAGONKÉNT ENNYI!) állami támogatást, holnap még utolsó napon is meg tudja kötni...hívjatok”
A Pécsi Stop azt írja, Grób Gábor kedd késő délelőtt már rettenetesen be volt táblázva – a portál úgy tudja, annyian keresték, hogy már csak azokkal tud foglalkozni, akiket ismer.
2018.10.16 14:28

Microsoft-botrány? Polt Péter szerint nincs itt semmi látnivaló

Publikálás dátuma
2018.10.16 14:20

Fotó: Népszava/
Hiába érkezett feljelentés az ügyészségre a túlárazott licencszerződések miatt, a legfőbb ügyész szerint nem történt bűncselekmény. Az amerikai igazságügyi minisztérium ezt másként látja.
Nem közügy, és amúgy sem történt igazából semmi: még az ellenzéki politikusok is ilyen lerázó válaszokat kapnak a magyar kormánytól és a hatóságoktól a korrupciógyanús Microsoft-licenszek ügyében. Most például Mesterházy Attila szocialista képviselő ütközött falakba: Polt Péterhez címzett levelében arra kérdezett rá, hogy indult-e vizsgálat a Microsoft-szoftvererek hazai kormányzati beszerzése miatt.
Emlékeztetett, hogy a Microsoft magyarországi leánya és a minisztériumok között közvetítő viszonteladók elképesztő pfitot csinálnak a bizniszen: gyakran 30, alkalmanként akár 50-60 százalékkal drágábban adták el a szoftvert az államnak, mint amennyiért a Microsofttól kapták. „Mivel az érintett cégek a vizsgálat által érintett időszakban, 2013-2014-ben nagyjából 8 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek, a kár milliárdos nagyságrendű lehet” - írta a politikus, aki azt is hozzátette, hogy a Microsoft az ügyben komoly nagytakarítást tartott a magyarországi leánynál, és négy magas rangú vezetőt is kirúgott, akik aztán a Miniszterelnökségen landoltak. Polt Péter ehhez annyit tudott hozzáfűzni, hogy 
„az ügyészségre a kérdés tárgyát érintően egy feljelentés érkezett, amely 2018. április 24. napján bűncselekmény gyanújának hiányában elutasításra került”
Hogy pontosan mikor, milyen témában érkezett a feljelentés, hogy Polt hivatala miért nem talált itt semmi gyanúsat, arról nem szól a legfőbb ügyész válaszlevele. Az ügyészségnek valószínűleg ismételnie kell majd magát, hiszen nem rég az LMP is feljelentést tett a korrupciógyanús ügyben – igaz, Vágó Gáborék hozzátették, hogy eleve nem várnak sokat a Polt vezette intézménytől. Az LMP-től függetlenedő Hadházy Ákos pedig a Miniszterelnökségtől próbálta megtudni, hogy náluk zajlik-e belső vizsgálat az ügyben; Gulyás Gergely tárcája azzal hárította az érdeklődést, hogy a téma nem közérdekű.
Az amerikai igazságügyi minisztérium a jelek szerint ennél komolyabban veszi az ügyet, hiszen a helyi tőzsdefelügyelettel karöltve (SEC) vizsgálják, hogy történt-e 2013-2014 között visszaélés a mamutvállalat magyarországi szervezeténél.
2018.10.16 14:20
Frissítve: 2018.10.16 14:29