Kiderült, mi okozhatta a Szojuz balesetét

Publikálás dátuma
2018.10.12 12:22

Fotó: AFP/
A két pilótát csütörtökön Moszkvába szállították, ahol kétnapos kivizsgálás vár rájuk.
A Szojuz-FG hordozórakéta első fokozata egyik oldalelemének ütközése okozta a fellövéskor történt balesetet a vizsgálat nem végleges verziója szerint – jelentette ki Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülés-programjaiért felelős ügyvezető igazgatója a Cskalovszij katonai reptéren pénteken tartott sajtótájékoztatóján. Krikaljov közölte, hogy a Szojuz MSZ-10 űrhajó csütörtöki balesete a hordozóeszköz első és a második fokozatának összeütközésekor történt, ami miatt a rakéta eltért a rendes röppályájától, és feltehetően megsemmisült a második fokozat alsó része.
„A rakéta befejezte rendes repülését, szabályszerűen üzembe lépett az automatika”
– mondta, hozzátéve, hogy az állami bizottság vizsgálatának eredményei a hónap utolsó harmadában lesznek ismeretesek.
Az Interfax hírügynökségnek egy névtelenül nyilatkozó illetékes azt állította, a balesetet az váltotta ki, hogy nem lépett működésbe egy robbanópatron, ami miatt az első fokozat oldalblokkjának felső részén nem nyílt ki egy biztonsági elvezető szelep. Emiatt a nagynyomású gázok nem távozhattak a blokkból és nem távolították azt el a rakéta második fokozatától. Az informátor szerint a szelep a felbocsátást megelőző ellenőrzés során rendben kinyílt, és azt az előírásoknak megfelelően visszazárták. Krikaljov leszögezte, hogy a Szojuz-FG típusú rakéták repülése csakis a baleset okainak megállapítása és az abból fakadó intézkedések megtétele után kezdhető újra.

Kétnapos kivizsgálás vár a pilótákra

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója a Twitteren közölte, hogy a szerencsétlenül járt Szojuz MSZ-10 űrhajó legénysége, az orosz Alekszej Ovcsinyin és az amerikai Nick Hague jövő tavasszal indulhat el ismét az űrállomásra. A két pilótát egyébként csütörtökön Moszkvába szállították, ahol kétnapos kivizsgálás vár rájuk. Vjacseszlav Rogozsnyikov, a Szövetségi Orvos-biológiai Ügynökség helyettes vezetője szerint Ovcsinyin és Hague egészséges, a közérzetük jó.

Személyzet nélküli üzemmódba állíthatják a Nemzetközi Űrállomást

Kikaljov szerint szükségessé válhat, hogy személyzet nélküli üzemmódba állítsák át a Nemzetközi Űrállomást a bajkonuri Szojuz-baleset miatt. Elmondta, hogy a Nemzetközi Űrállomás elvileg személyzet nélkül is működhetne, mert tervezői számoltak ezzel a lehetőséggel. A szakemberek azonban minden megtesznek azért, hogy ez elkerülhető legyen, mert az állomás alapvetően ember által vezérelt űrrepülésekhez készült. Lehetségesnek nevezte, hogy az űrállomás jelenlegi személyzetének misszióját néhány nappal meghosszabbítják, és előrehozzák a következő csapat fellövését. Mint mondta, nem kizárt, hogy a következő Progressz MSZ teherszállító rakétát a tervezettnél később fogják felbocsátani. Azt is bejelentette, hogy a baleset miatt elhalasztják a Szojuz MSZ-9 űrhajón keletkezett furat vizsgálatára november 15-re betervezett űrsétát és átütemezik az egész űrrepülés-programot. A Szojuz MSZ-10 űrhajó hajtóművével csütörtökön, a felbocsátást követően történt baleset. Az űrhajósok kényszerleszállást hajtottak végre, és épségben földet értek az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban. Az űrhajó a kazahsztáni Bajkonurból indult helyi idő szerint hajnali 4 óra 40 perckor. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt csütörtökön tájékoztatták a baleset körülményeiről. Peszkov úgy vélekedett, hogy a történtekkel kapcsolatban korai még következtetéseket levonni. 

A Szojuz űrhajók az egyetlen utánpótlási eszközt jelentik a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásnak, amióta a NASA amerikai űrügynökség 2011-ben befejezte űrsiklóprogramját, de orosz közlés szerint az űrállomás jelenlegi személyzete hosszú időre elegendő tartalékokkal rendelkezik. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség tudomása szerint legutóbb 1983. szeptember 23-án volt hasonló baleset Szojuz típusú űrhajóval.

2018.10.12 12:22
Frissítve: 2018.10.12 14:05

A kutya és az ember már 9000 éve kötődik egymáshoz

Publikálás dátuma
2018.10.18 09:09
Illusztráció
Fotó: Pexels/
A közel-keleti termékeny félholdról 9000 évvel ezelőtt Európa és Ázsia felé útnak induló embereket már háziasított kutyáik is elkísérték a hosszú vándorlásra - írta az MTI egy kutatás alapján, amely DNS-mintákkal igazolta eredményeit.
A Biology Letters folyóiratban megjelent kutatás szerint a kutyák is részesei voltak az emberiség történetében annak a fontos pillanatnak, amikor elődeink a gyűjtögető-vadászó életmódról a földművelésre tértek át. A földművelés először a közel-keleti térségben, az úgynevezett termékeny félholdon - a mai Irak, Szíria, Libanon, Jordánia, Izrael és Egyiptom területén - kezdődött.
Az első földművesek sokféle gabonát, köztük búzát és árpát, valamint borsót és lencsét is termesztettek, emellett háziasították a vad birkát, szarvasmarhát és disznót. Amikor 9000 évvel ezelőtt útra keltek Európa és Ázsia felé, földművelésben szerzett tapasztalataikat és háziállataikat is magukkal vitték. Francia kutatók most azt igazolták DNS-tesztekkel, hogy kutyáik is elkísérték őket a hosszú úton. A tudósok az Európa- és Ázsia-szerte feltárt régészeti helyszíneken talált kutyamaradványok DNS-mintáit elemezték.
"A tanulmányunk rámutat, hogy az emberek és kutyák története összefonódik egymással: a kutyák követték az embereket európai vándorlásuk során"
- mondta el Morgane Ollivier, a francia Rennes-i Egyetem tudósa.
Hozzátette: a tanulmányban azt is igazolták, hogy a vándorláskor az emberek és kutyák már kötődtek egymáshoz.
Az Európába érkező kutyák keveredtek azokkal a kutyákkal, amelyek már ott éltek, s ezzel megváltozott a génállományuk is. A tenyésztés évszázadai alatt a kutyák génjei tovább keveredtek. A mai kutyák már nagyon különböznek azoktól, amelyek az első földműveseket elkísérték vándorlásukon.
A tanulmányt ismertető BBC News felidézte, hogy a gyűjtögető-vadászó emberek 20-40 ezer évvel ezelőtt szelídítették meg a farkasokat. A kutyák egymástól több ezer kilométerre fekvő két farkaspopulációból fejlődhettek ki. A háziasítás hosszú folyamata megváltoztatta a farkasok viselkedését, génjeit, így fejlődtek azokká a kutyákká, amelyeket ma ismerünk.
Témák
kutya
2018.10.18 09:09
Frissítve: 2018.10.18 09:09

Virtuális űrséta-programot választott az év szoftverének a NASA

Publikálás dátuma
2018.10.17 10:10
Illusztráció
Fotó: AFP / NASA/
Kutatók és mérnökök tehetnek virtuális sétát a Marson abban a mixed-reality (kevert valóságos) szoftverben, amely megnyerte a NASA 2018-as Év Szoftvere díját.
Az OnSight nevű program a NASA Curiosity marsjárójának fényképeit felhasználva háromdimenziós felszínmodellt alkot, ezzel lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a robot által felfedezett valós dűnék és völgyek között sétáljon - írta a csillagaszat.hu
A Microsoft és a JPL Ops Lab együttműködésével készült szoftver célja, hogy a kutatókat közelebb hozza a terepmunka élményéhez. A Földet vizsgáló geológusokkal szemben, akik szemtől szemben állhatnak a tereppel, a “marsi” geológusoknak nehezebb elképzelni a környezetüket csupán kétdimenziós felvételek alapján.
“Az érzés, hogy ott állsz a Marson, valóban egész más képet fest, mintha csak a képeket néznénk. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű módszer, hogy fizikailag egyelőre nem meglátogatható helyekre juttassuk el az embereket.”
– mondta Parker Abercrombie, az OnSight csapat vezetője.
“A lehetőség, hogy vizualizáljuk a Curiosity útvonalát, sőt, virtuálisan végigsétáljunk rajta mielőtt ténylegesen végrehajtatnánk a roverrel, roppant hasznos. Érzékelteti, hogy mennyire lesz biztonságos a terep, vagy épp, hogy kihívás lesz teljesíteni az utat”
- mondta Abigail Fraeman, a Curiosity tudományos csoportjának egyik tagja.
 A Mars geológiájának tanulmányozásán túl a szoftver lehetőséget ad arra, hogy a kutatók a Marson bárhol “találkozzanak” egymással, avatarjaikkal sétáljanak, mutogassanak és kommunikáljanak egymással. A jövőben az OnSight-ba bekerül a Mars 2020 rover is, valamint más extrém környezeteket is vizsgálhatnak vele, amelyeket nehéz meglátogatni. A csapat azon is dolgozik, hogy a szoftver nagyközönség számára is elérhető verziójával is előálljon.
  A NASA Év Szoftvere díját minden évben a legjobb NASA fejlesztésű program kapja meg.
Témák
MarsNASA
2018.10.17 10:10
Frissítve: 2018.10.17 10:10