Baleset történt a Szojuz űrhajóval

Publikálás dátuma
2018.10.11. 11:31

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Az űrhajósok kényszerleszállást hajtottak végre, mentőcsapatok indultak a landolás helyszínére.
A felbocsátást követően baleset történt a Szojuz MSZ-10 űrhajó hajtóművével, az űrhajósok kényszerleszállást hajtottak végre – írja az RT.com. A fedélzeten egy orosz és egy amerikai űrhajós, Alexey Ovchinin és Nick Hague tartózkodott. A BBC azt írja, a landolás sikeres volt Kazahsztánban, az űrhajósok már kapcsolatba is léptek az irányító központtal. A landolás helyszínére mentőcsapatok is elindultak, és miután odaértek tudatták, hogy mindkét űrhajós jól van. Az űrhajó a kazahsztáni Bajkonurból indult helyi idő szerint hajnali 4 óra 40 perckor. Vizsgálják, hogy mi okozta a problémát. 
Nick Hague és Alexey Ovchinin az indulás előtt
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Szerző
Témák
Szojuz
Frissítve: 2018.10.11. 14:55

Az olasz kormány is megtalálta az ellenségét: a médiát

Publikálás dátuma
2018.10.11. 10:30

Fotó: Isabella Bonotto / AFP
Luigi Di Maio szerint a média a „nemzet felelőtlen ellensége”, de szerencsére az olaszok immunisak lesznek „a média által harsogott álhírekre”.
A Nem kellett sokat várni arra, hogy a populista olasz kormány célkeresztjébe az újságírók kerüljenek. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, Luigi Di Maio a patinás La Repubblicával rúgta össze a port. Ám a jobboldali radikális Liga sem rest becsmérelni a kabinet munkáját bírálni merészelő lapokat. A két párt szerint a kritikus média valóságos „hecckampányt” folytat ellenük. Most azonban ellentámadást indítanak, ami a La Repubblicán kívül a La Stampát és a L’Espresso hírmagazint is érinti. Di Maio videóüzenetet tett közzé, amelyben azt mondta: szerencsére az ország polgárai lassacskán immunisak lesznek „a média által harsogott álhírekre”. Szerinte ezt az is bizonyítja, hogy számos lap, köztük a baloldali La Repubblica a megszűnés szélére sodródott, sok munkatársától kénytelen volt megválni. A nyomtatott média illetékesei egyre komolyabban aggódnak a kormány támadásai miatt. Az újságírószövetség is tiltakozott. A La Repubblicát irányító csoport vezetője, Marco De Benedetti a Twitteren azt hangsúlyozta, hogy médiaháza továbbra is piacvezető az országban, kivált az online tartalom terén. Mario Calabresi főszerkesztő ugyanakkor egyik cikkében aggasztó jelnek nevezte a médiával szembeni kormányzati fellépését. A kabinet dühét legutóbb az váltotta ki, hogy több médium kritizálta a kormány költségvetési terveit. Di Maio erre úgy reagált: mivel az ellenzék politikailag túl gyenge, az újságokon keresztül próbál zavart keltei a piacokon. Ezért az M5S politikusa szerint a média a „nemzet felelőtlen ellensége”. Az M5S már a márciusi választást megelőző kampányban kilátásba helyezte az állami pénzek megvonását a médiaszektortól. Di Maio fellépése azért sajátos, mert az álhírek terjesztésében az M5S mindig élen állt.

Sanyarú a török helyzet

Törökországban a legsanyarúbb az újságírók helyzete Európa államai közül. Idén januári adatok szerint az országban 245 újságíró volt rács mögött, vagyis egy év alatt további 54 személyt tartóztattak le. 140 újságíróval szemben adtak ki letartóztatási parancsot. Különösen a 2016. július 15-én végrehajtott állítólagos puccskísérlet után vált aggasztóvá a helyzetük, akkor 231 újságírót vettek őrizetbe. Rendre terrorkapcsolatokkal vádolják őket.

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Végigdühöng Floridán a kérlelhetetlen Michael

1-es erősségű hurrikánná gyengült, de nem lett kevésbé veszélyes a vihar, ami a Mexikói-öböl felől csapott le a kontinensre.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.10.11. 12:08
Az esővíz és a tenger 4-5 méter magasra felkorbácsolt hullámai elárasztották Florida Mexikói-öböl mentén fekvő településeit
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A rendkívüli, helyenként óránként 250 kilométeres széllökések fákat csavartak ki
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Megrongálódott csónakház a Michael hurrikán pusztítása után a floridai Panama Cityben
Fotó: Dan Anders / MTI/EPA
Panama Cityben egy kidőlő fa csapott agyon egy férfit
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az erős szél ugyanitt egy egész vasúti kocsit emelt a magasba és vágott a földhöz
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Floridában mintegy 500 ezren maradtak áramszolgáltatás nélkül
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trump elnök szakérti a helyzetet, bár a klímaváltozásban nem hisz
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Az 1992-es Andrew hurrikán óta Michael volt a legerősebb vihar, ami Florida déli részén pusztított
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az Országos Hurrikán Központ szerint a hurrikán csütörtökön ismét erősödik, aztán trópusi viharrá szelídül
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az állam 6 megyéjében teljes, 3 megyéjében pedig részleges kijárási tilalmat vezettek be
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az államban 54 menedékhelyen mintegy 6700 emberről gondoskodnak
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A hurrikán szerdán éjjel Alabama és Georgia felé vette útját
Fotó: LIZABETH MENZIES / AFP/NOAA/RAMMB