Kifizették az egymilliót Banksy ledarált képéért

Publikálás dátuma
2018.10.12 12:19

Fotó: /
A brit graffitiművész szándéka ellenére jó üzletet csinált Sotheby's-nek.
A londoni aukciós ház csütörtök este jelentette be: a vevő kifizette a több mint egymillió eurót azért a Banksy-képért, amely a múlt pénteki Sotheby's árverésen – miután lezárult az érte folyó licit – ledarálta magát a képkeretbe rejtett iratmegsemmisítő segítségével. A lány léggömbbel című alkotás új címet is kapott az alkotótól: Szerelem a szemétben. Banksy – mint arról a Népszava is beszámolt korábban – az Instagram oldalán is közzétette az akciójáról készült videót.
A közösségi oldalát böngészve eléggé egyértelmű: Banksy régóta tervezte, hogy a műtárgypiacról így fogalmazza meg nem túl hízelgő véleményét. Az alkotói szándékot a londoni Sotheby's most szépen kiforgatta: az első olyan aukciós házként ünnepli magát, amely egy új műalkotás születésének lehetett a helyszíne, mondván: Banksy nem megsemmisítette a nyomatot, hanem abból újat alkotott. A mű tulajdonosa is úgy gondolja, a művészettörténet jelentős pillanatának egy darabkájához jutott hozzá egy vagyonért – még ha az sok apró darabkából is áll.
Szerző
2018.10.12 12:19
Frissítve: 2018.10.12 14:33

Mindig elfér még egy könyv a polcon

Publikálás dátuma
2018.10.18 10:30

Fotó: Margofeszt Facebook-oldala/
Képregénytől a nagyregényig, irodalomtól a zenéig – széles programkínálatból válogathatunk a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron.
Mától vasárnapig írók, költők, és főképp olvasók lepik el a Várkert Bazár területét, hogy Nádas Péter, Dragomán György vagy épp a francia Catherine Millet gondolataival és írásaival ismerkedjenek. Nem irodalmi sáskajárás lesz azonban a helyszínen, hanem a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amely néhány éves fennállása óta a Könyvhéthez vagy Könyvfesztiválhoz hasonló népszerűségre tett szert. A négynapos programsorozat keretében Magyarországra érkezik többek közt a német Maxim Leo Volt egyszer egy NDK című kötete kapcsán, a menekültek témáját feldolgozó Abbas Khider, valamint a norvég Roy Jacobsen is. Külön figyelem irányul a női szerzőkre is: az érdeklődőknek tökéletes program lehet az Egy feminista nem jár rózsaszínben vagy az És boldogan éltek? – Mesehősnők utóélete című kötetek bemutatója, hogy a Létezik női irodalom? című beszélgetést már ne is említsük. A látogatók emellett a lírai műfajokban is elmerülhetnek, József Attila és Ady Endre életművéhez kapcsolódva, vagy akár a Scolar Live sorozat keretében fiatal költők versein keresztül. A szombat és vasárnap délelőtt-kora délután pedig elsősorban a gyermekes családoknak kedvez: lesz BOOKR Kids mesevetítés és felolvasás, észt gyerekdélelőtt, valamint bábkészítő foglalkozás is. Szintén több programmal várják a képregények szerelmeseit, s az Eközben egészen máshol című kiállításon a cseh képregény évszázadába is betekintést nyerhetünk. Emellett igazi csemegének ígérkezik Bödőcs Tibor, Malek Miklós, Király Levente és Winkler Nóra beszélgetése a Hofi megmondja című kötet apropóján. A fesztivál az irodalom határterületeit is érinti. Folytatódik a nyári fesztiválról már ismert Margó Extra című program, amelynek keretében nem szigorúan az irodalmi életben tevékenykedők mesélnek olvasmányélményeikről: Szabó Balázzsal, Fluor Tomival, Ráskó Eszterrel és Eszenyi Enikővel Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője beszélget. Továbbá szombat este mutatják be a Krasznahorkai Lászlóról szóló A báró hazatér címet viselő portréfilmet, vasárnap pedig a Nádas Péterrel készült Nagyon sajnálom – Világló részletek című riportfilmet. A színes hétvégi programkavalkádot pedig a kedvezményes áron vásárolható irodalmi újdonságok teszik még ellenállhatatlanabbá. Hiszen, mint tudjuk: mindig elfér még egy könyv a polcon.
2018.10.18 10:30
Frissítve: 2018.10.18 10:30

Észak-ír szerzőé a Man Booker

Publikálás dátuma
2018.10.17 19:31

Fotó: AFP/ Daniel Leal-Olivas
Idén először észak-írországi író kapta a Man Booker-díjnak: Anna Burns, aki Milkman című kötetével nyerte el az elismerést, és az ezzel járó ötvenezer fontos (kb. 18 millió forint) pénzjutalmat. Az 56 éves írónőnek ez a harmadik regénye, első műve, a „Nincsenek csontok” 2002-ben Orange Díjas lett. Az alkotás egy középkorú férfi és egy fiatal nő kapcsolatát mutatja be, a három évtizedes észak-írországi fegyveres konfliktus idején. A regény egyszerre szól brutalitásról és ellenállóképességről (hiszen a férfi szexuálisan zaklatja a nőt), melybe az írónő egy kis szeszélyes humort is beleszőtt. A cselekmény egy névtelen városban játszódik, névtelen szereplőkkel. Burns ezt azzal indokolta, hogy a világ nem áll készen arra, hogy nevekkel dolgozzon. Kwame Anthony Appiah, brit származású filozófus szerint a regény segít megérteni a #metoo kampány lényegét. A díjat 1968-ban alapította a Booker élelmiszeripari vállalat, s 2002 óta viseli ezt a nevet: a pénzt a Man Group befektetői csoport adományozza. Olyan alkotásokat lehet nevezni, melynek írói Nagy-Britannia, Írország, vagy a Nemzetközösség állampolgára. Létezik Nemzetközi Booker-díj is: 2015-ben Krasznahorkai László magyar író térhetett haza a pénzjutalommal és az elismeréssel.
2018.10.17 19:31