Nem vitás, zsírnemzet lettünk

Publikálás dátuma
2018.10.12. 12:12

Fotó: AFP / Roos Koole
A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta ugyan nem nő, de átlagosan minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Magyar Diáksport Szövetség adataiból, amelyet az Elhízás Világnapja kapcsán ismertettek.

Már gyermekeknél is probléma a súlyos elhízás

Ennek előfordulása gyermekkorban átlagosan több mint 2 százalék (elhízás esetén BMI 30 kg/m2 feletti). Ez a legóvatosabb becslés szerint is azt jelenti, hogy hazánkban ma körülbelül 20 ezer súlyosan elhízott gyermek él, ez nagyjából Hatvan teljes lakosságának létszáma. A súlyos elhízás előfordulása összefügg a család szociális és gazdasági helyzetével, így nem meglepő, hogy a legmagasabb előfordulási arányokat Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön találtak – olvasható a közleményben. Az elhízás, különösen a súlyos formája, már gyermekkorban is számos krónikus megbetegedés kockázatát növeli: a cukorbetegségnek 4,5-5,5-szeres a kockázata, a magas vérnyomás, depresszió előfordulása is gyakoribb. 

Pajzsmirigy probléma is állhat a háttérben

A csökkent és a fokozott hormontermelés egyaránt okozhat panaszokat már gyermekkorban is – mondta dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusa. A hormontermelést az agyalapi mirigy szabályozza, több endokrin szerv -pajzsmirigy, mellékvese, stb. - működésén keresztül. Pajzsmirigy alulműködésre utaló jel a testsúly növekedése, de fáradékonyság, székrekedés, bőrszárazság, a koncentráló képesség csökkenése is adhat okot a szakorvoshoz fordulásra. Már újszülött korban tüneteket okozó betegség a Prader Willi szindróma, amelyet genetikai hiba okoz. Tünetei az izomgyengeség, kis kezek és lábak, a fékezhetetlen étvágy, és gyakran alakul ki endokrinológiai vagy anyagcsere-betegség is. A gyermekkori elhízást komolyan kell venni, és mielőbb szakorvos segítségét kell kérni, ugyanis általában nem igaz, hogy „majd kinövi.” Ráadásul az iskolában gyakran csúfolják, bántják is a súlytöbblettel rendelkező gyereket, ezért sokszor a tanulmányi eredményük romlik, többet is hiányoznak, mint normál súlyú társaik. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.12. 13:39

Mindenféle: mentes és fitnesz kürtőskalács is kóstolható a Gesztenyés-kertben

Publikálás dátuma
2018.10.12. 12:03
Illusztráció
Fotó: AFP / Stuart Black
Ismét különleges édességekkel jelentkezik a Kürtőskalács Fesztivál: a hatodik alkalommal megrendezett háromnapos program látogatói péntektől a hagyományos ízek mellett megkóstolhatják többek között a madárlátta kürtőst, a kürtős gubát és a kürtős grízt is a budai Gesztenyés-kertben.
Természetesen készítenek glutén- és laktózmentes, valamint fitnesz kürtőskalácsot is a megannyi ízű, nagyságú és formavilágú édesség mellett. A péntektől vasárnapig tartó fesztivál első napján ráadásul a fesztivál 27 kürtőskalács standja féláron fogja kínálni egy-egy termékét - tájékoztatták a szervezők az MTI-t. 
A már hagyományosnak számító Kürtős Kaland versenyen megválasztják a legjobb kürtőskalács-desszertet készítő céges csapatot. A jótékonysági sütésre nevező csapatok feladata, hogy újragondoljanak egy hagyományos magyar édességet kürtőskalács felhasználásával. A Süt a CÉG! felhívásra elsősorban hazai cégek jelentkezhetnek kétfős csapataikkal. András Tünde, a rendezvény szervezője elmondta, az ötletet az adta, hogy október 13. idén munkanap, 
"így a cégek tarthatnak egy extra csapatépítéssel egybekötött munkanapot, melyen elsajátíthatják a kürtőskalács-készítés fortélyait és ráadásképp a hátrányos helyzetű gyermekeknek is örömet szerezhetnek"

Nem kell azonban valóban céges csapatként jelentkezni, barátok, családok is részt vehetnek, bárki kitalálhat magának egy "cégért". 
A verseny nyertesének kürtőskalácsa egy hónapig fog szerepelni az Édes Mackó kürtőskalács cukrászda étlapján, és a csapattagoknak bármikor el is készítik az édességet.
A nevezési díjakból befolyó összeg egy részét idén a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának ajánlják fel, a megsütött kürtőskalácsokból pedig a gyermekotthon látássérült gyerekeit vendégelik meg. 
A háromnapos Kürtőskalács Fesztivál programját idén is koncertek színesítik. Pénteken Petruska és a Lóci játszik, valamint a burleszk pop-rockot játszó Harlekin zenekar lép fel. Szombaton a gyermekeket a Kolompos zenekar szórakoztatja, míg este Biga és Wolf Kati koncertjén kapcsolódhatnak ki a látogatók. Vasárnap Gubás Gabi és Szabó Győző duettje, valamint a Wedding Boys & Flóra koncertje zárja a fesztivált. A gyerekeket mesefoglalkozások, zsonglőr és egyéb játékok szórakoztatják, valamint lesznek kvízjátékok, bábszínház, "pajzán népmesék" és interaktív mesejáték is.
Szerző
Témák
kürtőskalács

Alattomos kór: tünetmenetesen is lehet életveszélyes

Publikálás dátuma
2018.10.11. 17:43
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A szívritmuszavar „alattomos” formái gyakran tünetmentesek, a szokatlan szívdobogásérzésre viszont fel kell figyelni.

Van, amire felfigyelhetünk

Ha úgy érezzük, a szívünk nem szabályosan ver, egy-egy nagyobb dobbanást, extra ütést, esetleg kimaradást vagy szapora, rendetlen szívműködést észlelünk, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat – mondta dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.
„Az esetek többségében a stressz, a túlzott kávé- és energiaital-fogyasztás, a túlterheltség is okozhat ilyen jellegű tüneteket, de ezek hátterét mindenképpen tisztázni kell, hiszen bizonyos esetekben szervi okok okozzák a problémát.”

Van, amikor mentőt kell hívni

A szívritmuszavarok bizonyos formái extrém gyors, kaotikus szívritmust eredményeznek. Az úgynevezett tartós kamrai tachycardia veszélyes lehet, mivel a kamrák nem tudnak eléggé telítődni, illetve nem tudják megfelelően pumpálni a vért. Ezért a vérnyomás leesik, amit szívelégtelenség követ. Ez a fajta ritmuszavar azért is válhat veszélyessé, mert kamraremegéssé (kamrafibrillációvá), a szívleállás egy fajtájává alakulhat át. Ezt rendkívüli vészhelyzetként kell kezelni, azonnal mentőt kell hívni, de addig is el kell kezdeni az újraélesztést.

A kamraremegés tünetei:

  • ájulás
  • alig tapintható pulzus
  • nehezen mérhető vérnyomás
  • görcsroham

Pitvarfibrilláció: „alattomosabb” forma

A szív felső üregeiben, a pitvarokban is kialakulhat fibrilláció, amelyek hatására akár vérrögök is keletkezhetnek. Ha ugyanis a szív nem tudja a vért teljes mértékben kipumpálni a pitvarból, akkor ottmaradva rögösödhet. Ha pedig ez a vérrög elszabadul, bekerülhet a véráramba, és megakadhat a szűkebb artériákban, például az agyban. A folyamat eredménye stroke, de akár más szerveket is károsíthatnak a rögök.  

A pitvarfibrilláció tünetei:

  • szabálytalan és gyors szívdobogásérzet
  • fáradtság
  • légszomj
  • szédülés
  • mellkasi fájdalom
Előfordul, hogy a pitvarfibrilláció teljesen tünetmentes és csak kardiológiai vizsgálat esetén ismerik fel. Mivel embóliaveszély ilyenkor is fennáll, fontos, hogy tapintással tudjuk ellenőrizni a pulzusunkat, amivel felismerhető a szabálytalan szívműködés, és már az enyhébb figyelmeztető jeleknél is forduljunk kardiológushoz.
„Ha valóban szívritmuszavarról van szó, és kiderül az oka is, célzott kezelésre van szükség. Ez a személyre szabott életmód mellett történhet például gyógyszerekkel, pajzsmirigy-kezeléssel, vaspótlással, a szervezet ionháztartásának szabályozásával, beültetett defibrillátorral, pacemakerrel, kardioverzió nevű eljárással, vagy katéteres ablációval"

- mondta dr. Sztancsik Ilona.

Szerző
Frissítve: 2018.12.18. 11:30