Nem vitás, zsírnemzet lettünk

Publikálás dátuma
2018.10.12 12:12

Fotó: AFP / Roos Koole/
A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta ugyan nem nő, de átlagosan minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Magyar Diáksport Szövetség adataiból, amelyet az Elhízás Világnapja kapcsán ismertettek.

Már gyermekeknél is probléma a súlyos elhízás

Ennek előfordulása gyermekkorban átlagosan több mint 2 százalék (elhízás esetén BMI 30 kg/m2 feletti). Ez a legóvatosabb becslés szerint is azt jelenti, hogy hazánkban ma körülbelül 20 ezer súlyosan elhízott gyermek él, ez nagyjából Hatvan teljes lakosságának létszáma. A súlyos elhízás előfordulása összefügg a család szociális és gazdasági helyzetével, így nem meglepő, hogy a legmagasabb előfordulási arányokat Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön találtak – olvasható a közleményben. Az elhízás, különösen a súlyos formája, már gyermekkorban is számos krónikus megbetegedés kockázatát növeli: a cukorbetegségnek 4,5-5,5-szeres a kockázata, a magas vérnyomás, depresszió előfordulása is gyakoribb. 

Pajzsmirigy probléma is állhat a háttérben

A csökkent és a fokozott hormontermelés egyaránt okozhat panaszokat már gyermekkorban is – mondta dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusa. A hormontermelést az agyalapi mirigy szabályozza, több endokrin szerv -pajzsmirigy, mellékvese, stb. - működésén keresztül. Pajzsmirigy alulműködésre utaló jel a testsúly növekedése, de fáradékonyság, székrekedés, bőrszárazság, a koncentráló képesség csökkenése is adhat okot a szakorvoshoz fordulásra. Már újszülött korban tüneteket okozó betegség a Prader Willi szindróma, amelyet genetikai hiba okoz. Tünetei az izomgyengeség, kis kezek és lábak, a fékezhetetlen étvágy, és gyakran alakul ki endokrinológiai vagy anyagcsere-betegség is. A gyermekkori elhízást komolyan kell venni, és mielőbb szakorvos segítségét kell kérni, ugyanis általában nem igaz, hogy „majd kinövi.” Ráadásul az iskolában gyakran csúfolják, bántják is a súlytöbblettel rendelkező gyereket, ezért sokszor a tanulmányi eredményük romlik, többet is hiányoznak, mint normál súlyú társaik. 
2018.10.12 12:12
Frissítve: 2018.10.12 13:39

Mentes gasztrofesztivált rendeznek Budapesten

Publikálás dátuma
2019.02.16 14:14

Fotó: Mentes Feszt/
Különféle „mentes” gasztronómiai újításokat és kedvenceket lehet kóstolni a február 23-án kezdődő, kétnapos Mentes Feszten az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
Egyre többen küzdenek valamilyen ételallergiával, ételintoleranciával, cukorbetegséggel, így sokan örülnek, ha különféle „mentes” ételekre bukkannak. Nekik, és a minden, újdonságra nyitott érdeklődőnek is kedvez a Mentes Feszt nevű, kétnapos gasztronómiai fesztivál - derült ki a szervezők közleményéből.
Glutén-, laktóz- és hozzáadott cukormentes, egészségtudatos, tartósítószer-, íz-és állagjavítót nem tartalmazó termékekkel és szolgáltatásokkal több mint 40 kiállító mutatkozik be az 1200 négyzetméteres területen. A "mentes" finomságok mellett kispiaccal és gasztroudvarral is készülnek, sőt az érdeklődők szakmai előadásokat is meghallgathatnak. A szervezők gondoltak a legkisebbekre is: gyereksarok, ovis és sulis jóga várja őket.
A gasztrofesztivál vendégei jótékonysági kezdeményezésekben is részt vehetnek. A Református Szeretetszolgálat rohammentőjében a gyermekek újrahasznosított hulladékból készült plüssmacikat, és maci formájú süteményeket is lehet vehetnek, amelyek bevétele a szervezetet támogatja. Találkozhatnak még a Patronus Nappali Otthon fogyatékkal élő felnőtt lakóinak kézzel készült termékeivel, a belépőváltással pedig mindenki az SOS Gyermekfalvakat támogatja.
Mentes Fesztet február 23-án és 24-én rendezik az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
2019.02.16 14:14
Frissítve: 2019.02.16 14:14

Miért „hallgatózik” az orvos?

Publikálás dátuma
2019.02.15 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/ Science Photo Library
A szív dobogását hallgatja az orvos, amikor a sztetoszkópot a páciens mellkasához tapasztva „hallgatózik”. Sokszor csak ezzel, a régi módszerrel lehet felfedezni a zörejt.
A szív feletti hallgatózás az egyik legrégebben és leggyakrabban használt kardiológiai vizsgáló módszer. Fonendoszkóppal, sztetoszkóppal, illetve a csecsemőknél a fület a testre szorítva hallgatja az orvos a szívhangokat – mondta dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. Ezek a normálison kívül lehetnek akcidentális és kóros szívzörejek. Utóbbiak megjelenésének helyét punctum maximumnak nevezik, ami arra a pontra vonatkozik, ahol a legerősebben hallható. Ha ez megvan, a zörejek intenzitását és hosszúságát kell meghallani. Ezt a klasszikus módszert még a XXI. században sem lehet mellőzni, legfeljebb ki kell egészíteni a szívultrahanggal, hogy a zörej okát egészen pontosan meg lehessen határozni.
A szívhangok elsősorban a billentyűk mozgásából, leginkább a becsapódásukból erednek. A zörejek helyéből, erejéből, intenzitásából és hosszúságából következtetni lehet a betegségre. Nagy részük a billentyűk elváltozásából: szűkületből vagy elégtelen záródásból ered. Gyermekkorban a két szívfél közötti sövény nyitva maradása is. Okozhat zörejt a magas láz, a vérszegénység (anaemia), a gyorsult keringés, és például a szívburok gyulladása is. Hallható lehet még az úgynevezett galopp hang, ami a kamra izomzatának betegsége, vagy ritmuszavar következtében jön létre. 
„Szívzörej miatt szinte sosem fordulnak orvoshoz a páciensek, ugyanis nem hallható, de a gyorsabb kifulladás vagy a fáradékonyság, esetleg a családban öröklődő szívbetegség utalhat betegségre
- mondja Vaskó Péter.
2019.02.15 14:14
Frissítve: 2019.02.15 14:14