Hétvégén is kitart a napsütéses, késő nyári időjárás

Publikálás dátuma
2018.10.12. 15:22

Fotó: Shutterstock
Szombaton 25 fokot is mérhetünk, csapadék nem lesz.
A Kárpát-medence időjárását továbbra is a kelet-európai anticiklon határozza meg. Túlnyomóan derült, napos, száraz időre számíthatunk a hétvégén is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombaton napsütéses, csapadékmentes időnk lesz, de a délkeleti, keleti szél a Dél-Dunántúlon helyenként megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 10 fok között alakul, a magasabban fekvő részeken és a városokban lesz az enyhébb, a fagyzugos helyeken pedig kissé hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között várható.
Vasárnap is általában derült idő várható kevés fátyolfelhővel, csapadék nélkül. Az éjszakai, reggeli órákban több helyen párássá válik a levegő, foltokban köd képződhet, a délkeleti szél pedig helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 10 között alakul, elsősorban a magasabban fekvő helyeken lesz enyhébb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 24 fok között várható.
Szerző

Népszavazást kezdeményez a tandíjmentesség megőrzéséről a Párbeszéd

Publikálás dátuma
2018.10.12. 13:46

Fotó: Kállai Márton
A Fidesz tíz éve feltett kérdését nyújtják most be újra.
A Párbeszéd népszavazást kezdeményez a felsőoktatási intézmények tandíjmentességének megőrzése érdekében. Erőss Gábor, az ellenzéki párt elnökségi tagja, oktatási szakpolitikusa pénteken, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón az MTI összefoglalója szerint elmondta: a Fidesz tíz éve feltett kérdését nyújtják most be újra, hogy kiderüljön, a kormánypárt továbbra is beengedi-e a fiatalokat a főiskolákra és egyetemekre, vagy elzárja előlük a továbbtanulás lehetőségét.
„Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?”

– ismertette kérdésüket a Párbeszéd politikusa.

Erőss Gábor szerint a Fidesz először a Budapesti Corvinus Egyetemet, majd valamennyi intézményt privatizálni kívánja, amivel az eddig is nagyon igazságtalan felsőoktatási rendszerben tovább szűkítené a hozzáférést a továbbtanuláshoz. A Fidesz ezzel a lépéssel látszólag visszaadná az egyetemek autonómiáját, valójában azonban „kiprivatizálná a közvagyont” és „fideszes hűbérurak kezébe” tenné az intézményeket – fogalmazott. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője ugyanitt elmondta, hogy az alapjövedelemre vonatkozó javaslatuk egyik legnagyobb nyertesei éppen a felsőoktatási hallgatók lennének, akik öt év alatt 3,6 millió forintos támogatást kapnának tanulmányaik elvégzéséhez.
Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja egy múlt heti dolgozói értekezleten közölte a Corvinus vezetésének terveit, melyek szerint 2030-ra szeretnék elérni, hogy a fizetős hallgatók aránya érje el a 60 százalékot, és azok legyenek kevesebben, akik ingyenesen tanulnak. Szakértők szerint ez a tandíjak emelkedésével, a hallgatói létszám csökkenésével járhat, különösen annak fényében, hogy a kormány nem állna meg a Corvinusnál: a napokban Palkovics László ismertette a további terveket, melyek szerint a „Corvinus-modellt” az egész felsőoktatásra kiterjesztenék.
Szerző
Frissítve: 2018.10.12. 16:04

Főorvos állt ki a kirúgott szívsebész mellett

Publikálás dátuma
2018.10.12. 12:58

Fotó: Róka László / MTI
„Én egy tisztességes, a betegek érdekét szem előtt tartó, kitűnően felkészült kollégát ismertem meg benne” – írta Andrássy Péter. Az MSZP pedig a vizsgálati iratokat kéri ki.
Védelmébe vette a Kardiológiai Intézettől elbocsátott Székely Lászlót Andrássy Péter, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Kardiológiai Osztályának főorvosa. A Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben azt írta: öt éve vezeti az osztályt, és rengeteg betegnél állítanak fel olyan diagnózist, melynek megoldása néha sürgős, néha tervezett szívműtét. Betegeik 90 százalékát az Országos Kardiológiai Intézetbe referálják szívsebészeti beavatkozásra, ahol véleménye szerint szakmailag és emberileg is korrekt ellátásban részesülnek.
„Székely kétheti rendszerességgel jött ki az osztályunkra, ahol megbeszéltük a két hét alatt műtétre váró betegeket. Amennyiben konzíliumunk úgy döntött, hogy műtét a megoldás, ő elvitte a betegek anyagát és ő vagy egy kollégája berendelte a beteget műtétre. Ha sürgős eset volt, elég volt telefonálni és szükség esetén azonnal megoperálták a beteget. Késlekedés miatt az utóbbi öt évben sürgős szívműtétre váró beteget nem veszítettünk el”

– hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a kollégái közül sokan telefonálnak azzal kapcsolatban, mi lesz Székely Lászlóval, de nyilvánosan nem nagyon álltak ki mellette. Az osztályvezető főorvos hangsúlyozta: saját maga miatt ír, azért, hogy akármi is legyen Székely sorsa, ne kelljen magának szemrehányást tennie, amiért nem szólt időben: egy tisztességes, a betegek érdekét szem előtt tartó, kitűnően felkészült kollégát ismert meg benne.
„Ezt a következtetést nem egy vagy két eset alapján, hanem több száz közös eset után vontam le”

– írta Andrássy Péter.

Kikéri a vizsgálati dokumentumokat az MSZP

Az MSZP látni szeretné annak a vizsgálatnak a dokumentumait, amelyeket a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész betegének halála ügyében folytattak le – közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten újságírókkal. Az MTI tudósítása szerint Bangóné Borbély Ildikó a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Haller utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: közérdekű adatigényléssel fordul az intézmény főigazgatójához, hogy megismerhesse a vizsgálat dokumentumait. Hozzátette, hogy ellentmondásosnak tartják az ügyben tett kormányzati nyilatkozatokat, ezért szeretnék megismerni a vizsgálat részleteit. Az ellenzéki politikus kétségeit fogalmazta meg a vizsgálattal kapcsolatban, mert azt szerinte két nap alatt lefolytatták úgy, hogy sem a családot, sem az elbocsátott orvost nem hallgatták meg. Nem lehet egy ilyen ügyet egy-két nap alatt kivizsgálni, ha egyáltalán történtek vizsgálatok – mondta. Jelezte, hogy a vizsgálati jegyzőkönyvek kiadása érdekében Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét is megkereste. Bangóné Borbély Ildikó értékelése szerint hasonló esetek ezrei, tízezrei mutatják az Orbán-kormány teljesítményét. Hozzátette: az elmúlt nyolc évben 240 ezer magyart halt meg a nem megfelelő ellátás miatt, ugyanis „a kormány nem kormányoz, Orbán Viktor stadionokat avat, focimeccsekre jár és nem érdekli az egészségügy”. Emlékeztetett arra, hogy a beteg halála miatt múlt héten feljelentést tettek gondatlanságból elkövetett emberölés miatt; népszavazást is kezdeményeztek a kormánytagok egészségügyi VIP-ellátásának megszüntetéséről. Bangóné Borbély Ildikó a sajtótájékoztatón után a közérdekű adatigénylést tartalmazó levelét bevitte az intézetbe.
Ahogy arról múlt csütörtökön beszámoltunk, meghalt egy 55 éves férfi, aki a Gottsegen György Országos Kardiológia Intézetből (GOKI) elbocsátott Székely László szívsebész betege volt. Pedig meg is operálhatták volna: orvosa elindította a számára szükséges eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, a Székely László elbocsátása már zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. A Kardiológiai Intézet főigazgatója szerint nem is tudtak a betegről, ám birtokunkba jutott egy levél, ami azt bizonyítja, hogy ez nem igaz. Az intézet főigazgatója pénteken arról tájékoztatta a Népszavát, hogy etikai vizsgálatot kezdeményez a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságánál az intézményből korábban elbocsátott Székely László szívsebész ellen. A főigazgató szerint a meghalt betegnek életmentő azonnali műtétre lett volna szüksége, ehelyett azonban Székely László indokolatlanul várakoztatta egy lassan megérkező, speciális érprotézisre. „Az egyetlen cél csak a szakmai ellehetetlenítésem lehet a közvélemény előtt! Viszont örömmel konstatálom, hogy a korábbi nyilatkozattal szemben végre az intézet elvállalta, hogy van tudomása a betegről” – közölte akkor Székely László. Később a Magyar Idők azt írta: Andréka Péter azonnali belső vizsgálatot rendelt el és büntető feljelentést tett, miután az intézményből elbocsátott szívsebész két betegének kórházi dokumentumai is felkerültek a Facebookra. Az ország egyik legjobbnak tartott szívsebészével készült interjúnkat itt olvashatja
Szerző