Előfizetés

A honvédelmi miniszter örül, hogy „kedvezően fogadták” a tartalékos rendszert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.12. 18:48

Fotó: Árvai Károly
Benkő Tibor azután beszélt a biztató fejleményről, hogy kiderült: a kormány 9-10 ezer minisztériumi képviselőre húzna bakaruhát.
A munkaerőhiány a katonai toborzásra is kihat, de honvédelmi miniszter azért lát biztató jeleket: a Katonaszövetségek Európai Szervezetének Budapesten tartott rendkívüli kongresszusán beszélt a Zrínyi 2026 program várható eredményeiről - szavait az MTI is idézte.   Az egyik pozitívum Benkő Tibor szerint, hogy kedvezően fogadták az önkéntes tartalékos rendszert.
A kedvező fogadtatás” minimum kínosan, de inkább cinikusan hangzik akkor, amikor kiderül, hogy a kormány szép szó és erő közös használatával kényszerít rá a 9-10 ezer, leépítés előtt álló minisztériumi alkalmazottat, hogy belépjenek a honvédség tartalékos állományába.

24.hu minisztériumi forrásai szerint a napokban tartott állományi tájékoztatókon közölték a kirúgási listák véglegesítésére váró hivatalnokokkal, hogy csak szolgálatvállalás fejében kínálnak majd más munkát annak, aki az állami szektor más részében szeretne elhelyezkedni. Azt írják, felmentés nincs, mert a katasztrófavédelmi törvény alapján az ott felsorolt kevés kivételtől eltekintve szinte mindenkire kiterjeszthető a polgári védelemben való részvétel kötelezettsége. „Úgy tűnik, sokaknak kínálnak majd lehetőséget, azok közül, akik elveszítik munkájukat, de leginkább az ötven év alattiaknak, és csak akkor, ha vállalják a tartalékos katonai vagy a katasztrófavédelmi szolgálatot” – mondta a portálnak egy minisztériumi alkalmazott.
Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred megalakulása alkalmából tartott
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Az is a napokban derült ki, hogy a Magyart Honvédség jelentősen bővítené létszámát: a hivatásos állományt eddig az eddigi 29 700-ról 37 650 főre duzzasztanák – a közlegények száma közel megkétszereződne, amire szükség is van, hiszen korábban több altiszt dolgozott a seregben, mint baka. A hivatásosok mellett a tartalékosok állományát is jelentősen bővítenék, 8000-ről 20000 főre. A jelek szerint pedig a honvédelmi tárca számol azzal, hogy döntéskényszerbe hozott, elbocsátott tisztviselők jó része enged a kormányzati nyomásnak, és rábólint az ajánlatra. 

Nem kapkodtak a bruttó 130 ezres ajánlatért

A honvédség tavaly alakította át az önkéntes tartalékosi rendszert. Létrehozták a területvédelmi tartalékos szolgálati formát azzal a céllal, hogy minden járásban önkéntes századok álljanak fel, amelyek katasztrófahelyzetekben vagy szükség esetén ünnepségek, koszorúzások biztosításánál is bevethetők. A tartalékosokat a kötelező kiképzési időszak után évente 20 napra bármikor – hétvégén is – behívhatják. A bruttó 130 ezer forintos éves rendelkezésre állási díj azonban nem volt elég vonzó, a honvédség az eddigi 8 ezres létszámkeretét sem tudta feltölteni. Így érthető, ha más módszereket is bevetnek az állománybővítéshez.

Ketrecharc: A Jobbik alelnöke „propaganda üzemmódba” kapcsolt és kislányozik

Cz. G.
Publikálás dátuma
2018.10.12. 18:47

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Volner már meg is nevezte a Jobbik új elnökét, és talált egy kávéfőzőleányzót is.
 Nem tudok róla, hogy a személyemről lenne ilyen gondolkodás a pártban – nyilatkozta lapunknak Stummer János, a Jobbik alelnöke, aki a frakcióból kizárt Volner János facebookos bejegyzésére reagált. Volner azt állította ugyanis, hogy már tudni lehet, ki lesz Sneider Tamás jelenlegi pártelnök utódja: „a jobban kommunikáló Stummer Jánosnak kell átvennie tőle a baloldali fordulatot végrehajtó párt irányítását. Már csak idő és alkalom kérdése.” Stummer hangsúlyozta, hogy a Jobbikban tavasszal tartottak tisztújítást, két évre szólóan elnököt és elnökhelyettest választottak. Nem időszerű tehát, hogy új pártvezetőt keressenek. Szerinte Volner János a kizárása, múlt péntek óta „propaganda üzemmódba” kapcsolt. Stummer megzsarolt, „fogott embernek” minősítette Volnert, ezért ezen túlmenően nem akart foglalkozni az állításaival. Érdemes felidézni: a tavaszi tisztújítás előtt Volner János fontosnak tartotta a vezetői utánpótlás kérdését. Ahogyan akkor kifejtette, két „kiemelkedően tehetséges fiatalembert” lát, akit a jövőben egyre nagyobb mértékben be kell vonni a vezetői munkába, hogy kellő tapasztalatot szerezzen. Volner meg is nevezte őket: az egyik Jakab Péter szóvivő volt, a másik történetesen pont Stummer János. A Jobbikot körüllengik a bizonytalan nemi identitásra utaló, „buzizós” kiszólások. Vona Gábor előző pártelnök régebben az LMP-ről mondta, hogy „még mindig nem tudta eldönteni, fiú-e vagy lány”. Orbán Viktor fideszes kormányfő tavaly Vona Gábornak vágott vissza a parlamentben azzal nyilván viccesnek szánt kijelentéssel, hogy „nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni”. A fideszes sajtó hasonló stílusban folytatott kampányt Vona ellen. Mostani bejegyzésében Volner János is elengedte magát, és Bana Tibor alelnököt az „elnökség kávéfőző kislányának” nevezte. Máskülönben Volner kizárása után a felek megállapodtak abban, hogy nem mennek bele sárdobálásba.

Székely László betege: Egyre veszélyesebb a tágulat, idegőrlő, hogy nem tudom, megműtenek-e

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.12. 18:26

Fotó: AFP
Három hete semmilyen információja nincs arról a páciensnek, mikor operálják - és legfőképpen: ki hajtja végre a beavatkozást.
„Én lennék a három közül az egyik beteg, aki vártunk volna Székely doktorra”- mondta Székely László páciense az ATV Híradójának. „Pont a két nappal előtte, mielőtt a műtétemre került volna sor, akkor történt a kirúgása”- kesergett a beteg, akinek azóta semmilyen információja nincs a műtétjével kapcsolatosan. "Egyre veszélyesebb a tágulat, jó lenne vagy jó lett volna minél hamarább ezt a beavatkozást elvégezni   Idegőrlő ez a három hét, lassan az ember idegrendszerét teljesen felőrli, hogy semmit nem tud. Mással nem szeretném megműttetni magam, hisz ezt a speciális műtétsorozatot ő és csak ő tudná elvégezni.”
Székely László szerint ijesztő korábbi betegének helyzete, különösen tudva, hogy mi történt egyik társukkal. A szívsebész sérelmezte Híradónknak, hogy nem kérdezték meg a vizsgálat során. Mint ismert, a Nemzeti Népegészségügyi Központ folytat vizsgálatot a meghalt beteg ügyében, melyről annyi már kiderült, hogy a GOKI hibázott. Az országos tisztifőorvos, Kovács Attila néhány napja az ATV Egyenes beszédben elmondta, mindig intézményeket vizsgálnak, nem alkalmazottakat, ezért nem kérdezték meg az ügyben Székely Lászlót. Hozzátette azt is: a kórházakban elérhető dokumentációkból és az intézményvezető nyilatkozatából dolgoznak ilyenkor, a panaszos felet sem szokták meghallgatni. Kásler Miklós felkérte továbbá Kollár Lajos érsebészt is egy szakmai vizsgálatra. Ő azt mondja, kiváló sebésznek tartja Székely Lászlót - azonban nincs összefüggés a szívsebész felfüggesztése és páciensének halála között. Székely László azonban biztos benne, hogy az elhunyt beteg életét befolyásolta, hogy az utolsó pillanatban nem tudta, mi lesz vele.