Székely László betege: Egyre veszélyesebb a tágulat, idegőrlő, hogy nem tudom, megműtenek-e

Publikálás dátuma
2018.10.12 18:26

Fotó: AFP/
Három hete semmilyen információja nincs arról a páciensnek, mikor operálják - és legfőképpen: ki hajtja végre a beavatkozást.
„Én lennék a három közül az egyik beteg, aki vártunk volna Székely doktorra”- mondta Székely László páciense az ATV Híradójának. „Pont a két nappal előtte, mielőtt a műtétemre került volna sor, akkor történt a kirúgása”- kesergett a beteg, akinek azóta semmilyen információja nincs a műtétjével kapcsolatosan. "Egyre veszélyesebb a tágulat, jó lenne vagy jó lett volna minél hamarább ezt a beavatkozást elvégezni   Idegőrlő ez a három hét, lassan az ember idegrendszerét teljesen felőrli, hogy semmit nem tud. Mással nem szeretném megműttetni magam, hisz ezt a speciális műtétsorozatot ő és csak ő tudná elvégezni.”
Székely László szerint ijesztő korábbi betegének helyzete, különösen tudva, hogy mi történt egyik társukkal. A szívsebész sérelmezte Híradónknak, hogy nem kérdezték meg a vizsgálat során. Mint ismert, a Nemzeti Népegészségügyi Központ folytat vizsgálatot a meghalt beteg ügyében, melyről annyi már kiderült, hogy a GOKI hibázott. Az országos tisztifőorvos, Kovács Attila néhány napja az ATV Egyenes beszédben elmondta, mindig intézményeket vizsgálnak, nem alkalmazottakat, ezért nem kérdezték meg az ügyben Székely Lászlót. Hozzátette azt is: a kórházakban elérhető dokumentációkból és az intézményvezető nyilatkozatából dolgoznak ilyenkor, a panaszos felet sem szokták meghallgatni. Kásler Miklós felkérte továbbá Kollár Lajos érsebészt is egy szakmai vizsgálatra. Ő azt mondja, kiváló sebésznek tartja Székely Lászlót - azonban nincs összefüggés a szívsebész felfüggesztése és páciensének halála között. Székely László azonban biztos benne, hogy az elhunyt beteg életét befolyásolta, hogy az utolsó pillanatban nem tudta, mi lesz vele.
2018.10.12 18:26
Frissítve: 2018.10.12 18:42

Lakástakarék helyett: 17 milliárdért épülhet az új Bozsik-stadion

Publikálás dátuma
2018.10.17 21:28
Bozsik Stadion - illusztráció
Fotó: Népszava/
A foci mindenek felett – ezt üzeni a szerdai Magyar Közlönyben megjelent két kormányrendelet: egyikük kiemelt üggyé teszi a Kispestre tervezett Bozsik József-stadion építését – ez azt jelenti, hogy az építkezéshez szükséges telekügyletek akkor is rendezettnek számítanak, ha a telek helyi építési szabályzat szerinti kialakítása még nem történt meg.
A másik határozat pedig rögzíti, hogy mennyibe kerül majd a 8000 fő befogadására alkalmas fedett, UEFA 4. kategóriájú stadion: a felső összeghatár szerint összesen 16,98 milliárd forintot költhetnek rá, ebből 12 789 100 000 forintot jövőre, 4 199 600 000 forintot pedig 2020-ban kell biztosítson a Miniszterelnökséget vezető miniszter, vagyis Gulyás Gergely.
Nemzeti Sport már napokkal előre jelezte az örömhírt, hogy hamarosan kezdődhet a stadionépítés: cikkükben arra is kitértek, hogy kik nyerték el az erre kiírt közbeszerzési tendert – magyarán, kik járnak jól az állami megbízással. 
Talán senki sem lepődik meg azon, hogy a Felcsúton is szorgoskodó Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. és a West Hungária Bau Kft. építheti fel a klub új stadionját. Előbbit céget Végh Gábor vezeti, aki közös VIP-páholyból nézhetett meccset Orbánnal, utóbbi pedig a győri Paár Attila érdekeltsége, aki korábban Tiborcz István üzlettársa volt, és vállalkozása hasít az állami beruházásokon.
Miközben a stadionépítésre láthatólag van tervezett költségvetési forrás, a százezrek számára öngondoskodást jelentő lakástakarék-pénztárt egyetlen nap alatt kivégezte a kormány, mivel sajnálták rá az állami támogatást. A megtakarítási forma eltörlését kezdeményező fideszes Bánki Erik javaslatában azzal is indokolta az állami forráskivonást, hogy az ltp-t sokan nem építkezésre, hanem felújításra vették fel,
és volt olyan, aki szaunát épített az állami fedezetből.
2018.10.17 21:28
Frissítve: 2018.10.17 21:39

"Ha tartod magad az értékeinkhez, tag maradhatsz, ha nem, akkor fel is út, le is út"

Publikálás dátuma
2018.10.17 20:42

Fotó: EPP/
Sem a Fidesz kizárása, sem a felfüggesztése nem került szóba az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó állam- és kormányfők szerdai brüsszeli találkozóján. Az uniós csúcs kezdete előtt tanácskozó vezetők mintegy fél órát szenteltek a konzervatív, kereszténydemokrata pártcsalád és a Fidesz kapcsolatainak. Ez volt a második alkalom, hogy az EPP-hez tartozó politikusok napirendre tűzték a témát. A lapunknak nyilatkozó résztvevők szerint az eszmecserén minden felszólaló a párbeszéd szükségességét hangoztatta. Egy magasrangú politikus szerint a mintegy félórás vita végén felszólaló Orbán Viktor készségét mutatta a dialógusra az Európai Bizottsággal azokban az ügyekben, amelyek az EPP-ben is aggodalmakat keltenek. Ezek elsősorban a CEU-val és a civil szervezetekkel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárások. Úgy tűnik, hogy ez egyelőre megnyugtatta a néppártban forrongó kedélyeket.
Kemény vita volt — válaszolta kérdésünkre Jirí Katainen, az Európai Bizottság távozó alelnöke, míg az EPP egyik vezető tisztségviselője úgy vélte, hogy a magyar kormányfő nyitottabb és konstruktívabb volt, mint Strasbourgban, az Európai Parlament legutóbbi ülésén, amikor a Sargentini-jelentésről vitázott a testület. Joseph Daul, az EPP elnöke a csúcsot megelőző sajtótájékoztatóján leszögezte: egyelőre egyetlen tagpárt sem vetette fel hivatalosan a Fidesz kizárását a pártcsaládból. Ugyanakkor leszögezte, hogy a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a tanszabadság, az emberi jogok tisztelete és a szabad civil társadalom az EPP és az Európai Unió alapját képezik. - Ezekből az alapvető értékekből nem engedünk, politikai hovatartozástól függetlenül — hangsúlyozta. Az EPP két vezető jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára — a német Manfred Weber és a finn Alexander Stubb — más-más hangsúllyal ugyan, de a párbeszéd fontosságát hangsúlyozták a tanácskozás előtt tett nyilatkozataikban. Manfred Weber, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője megismételte: Magyarország nem folytathatja a tudomány és a civilek szabadsága elleni támadásokat. - A párbeszéd embere vagyok, Európában csak úgy tudjuk megoldani a problémáinkat, ha tárgyalunk egymással — közölte. Az ex-kormányfő Alexander Stubb ennél keményebben fogalmazott: "Ha tartod magad az értékeinkhez, tag maradhatsz, ha nem, akkor fel is út, le is út. El kell kezdenünk egy őszinte párbeszédet, amelynek a végén a Fideszt vagy kitesszük az EPP-ből, vagy velünk marad. Javasolni fogom, hogy a tárgyalási folyamat végén a Fidesz írásos nyilatkozatban vállalja, hogy magáénak vallja az értékeinkhez, és ezt a nyilatkozatot írja alá Orbán Viktor”. Az EPP-csúcsra érkező magyar miniszterelnök csak annyit válaszolt a Fidesz és az EPP konfliktusát firtató újságírói kérdésre, hogy “a néppárt mi vagyunk”.
2018.10.17 20:42
Frissítve: 2018.10.17 21:50