A legvidámabb barakk

Próbálom megfejteni, vajon mit is jelent pontosan a diplomácia nyelvén, ha egy nagykövet azt nyilatkozza: hogyha a fogadó ország vezetése bizonyos követelményeknek nem tesz eleget, akkor nem lesz vidám a folytatás. Ez, ugye, azt feltételezi, hogy a kapcsolatot eddig a vidámság jellemezte, csupa móka, kacagás, amit a magam számára úgy fordítok le, hogy a nagykövet mostanáig nagyjából mindennel elégedett volt. Sőt. És valóban: a korábbi megnyilatkozásai tényleg arra engedtek következtetni, hogy nem lát nagy bajt. 
De most már lát.
David Cornsteinről, az Egyesült Államok budapesti nagykövetéről van szó, aki egy szerda esti – nyilvános! – rendezvényen azt közölte a hallgatóságával, amit fentebb már idéztem a nem vidám folytatásról. Ez akkor következhet be, ha a magyar kormány nem hajlandó engedni a Közép-Európai Egyetem (CEU), valamint a védelmi együttműködés ügyében. Bátor ember lehet ez a Cornstein, aki vagy – épp úgy, mint én – nem ismeri pontosan a diplomácia nyelvezetét, vagy pedig nem ismeri a magyar kormány, sőt a magyar parlament idevágó álláspontját. 
Ha ismerné, bizonyára nem szalad ennyire előre, hiszen hasonló gondolatokat már Brüsszelben – Strasbourgban – is megfogalmaztak, sőt a Néppárt is kísérletezett Orbán Viktornál, hogy megváltoztassa álláspontját. Azóta is láthatjuk a hirdetéseket: Magyarország nem hagyja magát zsarolni. Az Európai Parlamentben szintén szerették volna, ha a magyar miniszterelnök engedne egy picit a CEU ügyében, de legfeljebb annyit értek el, hogy a saját nyakukba zúdították a Fidesz vádját: valamennyien Soros ügynökei, és csak az illegális bevándorlókat akarják ránk kényszeríteni, valamint a határvédő kerítést elbontani. 
Nem hinném, hogy Orbán álláspontja ebben a kérdésben megváltozott volna, ami viszont egyet jelent azzal, hogy – szerinte – Cornstein is beállt a Soros-ügynökök sorába, onnan viszont már csak egy lépés, hogy maga Trump is a sanda milliárdos hálójában vergődik. Mindannyian jól ismerjük a miniszterelnökünket, de egyébként is tudjuk: kemény fából faragták, neki nem mondhatják meg idegen hatalmak, hogy mit tegyen. Az amerikai diplomatának is tudnia kell, hogy itt mindenkinek a magyar törvényeknek kell megfelelnie, a CEU-nak is, és ezt már számtalanszor el is mondta. Következésképp az Egyesült Államok zsarolási akciója is kudarcra van ítélve, efelől nem lehet kétségünk.
Gondot legfeljebb az okoz nekem, hogy a szerda óta eltelt néhány napban nem hallatta hangját - ebben az ügyben legalábbis - a kormány. Vajon azért nem, mert még nem döntöttek: Szijjártó Péter rendelje-e be magához a nagykövetet, vagy elegendő, ha Orbán Viktor üzeni meg, hogy nekünk nem írhatja elő egyetlen ország sem, hogy mit tegyünk, és hogy nemzeti kérdésekbe nem hagyunk beleszólást? Szóval ez a lépés vagy nyilatkozat egyelőre várat magára, amiből nem tudom, hogy levonhatják-e a CEU barátai azt a következtetést, hogy az egyetem mégis marad Budapesten. 
Ha így lesz, kizárólag azért lesz így, hogy mi legyünk a legvidámabb barakk.
Szerző
Németh Péter

Faképnél hagyva

A korábbi, kínos tapasztalatok után a Fidesz-propaganda most jobban készült a télre. Legalábbis tüzelőügyben. 
Az elmúlt nyolc év során nem lehetett nem észrevenni, hogy a fával-szénnel fűtők, mondjuk úgy, kevéssé tartoznak Orbán Viktor magas fokú érdeklődésének homlokterébe. Mondhatni létezésükről tudomást se vett. A rezsicsökkentés daliás idejében se esett szó eme, legfőképp a szegényekre, illetve a teljesen nincstelenekre jellemző fűtési módról. Ennek meg is lett az eredménye: míg a gáz és az áram árán 25 százalékot vágtak, addig a tüzelő most vagy 40 százalékkal kerül többe, és nem látszik a vége. A most márciusi „téli rezsicsökkentés” első körének 12 ezer forintos számlakedvezménye ismét csak a gáz- és távhőfogyasztókat hozta helyzetbe. Ekkoriban a kapcsolódó felkérdezést az épp távhőügyekkel küszködő Kósa Lajos azzal az ordas kamuval találta elütni, hogy sokkal kevesebben fűtenek fával, mint távhővel. Pedig a KSH adatai szerint a 600 ezernyi távfűtött lakáshoz képest telente legalább 800 ezer család kizárólag fa vagy szén parazsánál kucorog, illetve további 700 ezer házban szilárdtüzelő-berendezés is duruzsol. Ez a másfélmillió háztartás, vagy 4 millió polgár maradt ki eddig a Fidesz látóköréből.
Valamiféle haragos, „jó, akkor ezeknek is adjatok valamit” típusú utasítást sejtet, hogy a választások előtt, nagy csinnadrattával mégis bejelentettek egy tüzelőtámogatást. Ám mint kiderítettük, a trükkösen megfogalmazott határozat az érintettek csak mintegy 2 százalékának juttat 12 ezer forint készpénzt. Ezután, az újabb elsöprő választási győzelemből felocsúdva, júliusban, egy újabb, zavaros határozatban most már úgymond mindenkinek 12 ezer forintot ígértek – ezúttal természetben. Igaz, ebből is kimaradnak sokan – például az árammal fűtők -, de az irat viszonylag tág teret nyit a visszaélések előtt, illetve nehéz elképzelni 12 ezer forintnyi tartályosgáz-támogatás természetbeni leszállítását is. Ráadásul csak mialatt a kormány nagy nehezen kivajúdta magából a megoldást, a télirevaló – vásárolt mennyiségtől függően – bőven drágulhatott akár 12 ezer forintnál is nagyobb mértékben.
Mindehhez járul még a Belügyminisztérium által immáron hetedik éve intézett szociális tüzelőtámogatás. Ennek – az Orbán-kabinet szegények iránti, többször nyomatékosított érzéketlensége tükrében – akár örülhetnénk is. De Pintér Sándor tárcája ezt is erőszakszervezethez méltó határozottsággal vezényli le, süketen mindennemű, jobbító szándékú civil javaslatra. Hisz az elosztás nem a szegények számától függ, az 5 ezer fősnél nagyobb települések lakói nem jogosultak, túl tág a helyi mérlegelési mozgástér, a kassza ellenben túl szűk, a környezetvédők pedig a rendkívül légszennyező lignit állami osztogatása ellen tiltakoznak. A BM szerint viszont jól van ez így, sajátos módon elsunnyogva azt a választási kommunikációs trükköt is, hogy az idei keret negyedét a kormány már márciusban bejelentette.
De legalább próbálkoznak – még ha amolyan Fidesz-módra is.
Szerző
Marnitz István

Sóval behintve

Ha tényleg az volt Tarlós István feltétele az újbóli induláshoz, aminek teljesülését szerdán győzelemként tálalta, akkor a főpolgármesternek legalábbis különös elképzelései vannak az önkormányzatiságról. Mert hát a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa - bármennyire igyekezett is az ismeretlen alkotó e névvel a néhai Fővárosi Közmunkák Tanácsát idézni - első és második blikkre is egy kormányszerv, amely ezentúl minden fontosabb fővárosi ügyben dönt. Ennek felállítását aligha lehet megakadályozni, ha Orbán Viktor ezt tartja helyesnek - de látványosan örülni neki azért mégiscsak bizarr. 
Hiszen a fél kormányt meg egy-két fővárosi potentátot tömörítő szervezet pontosan ugyanazt fogja csinálni, mint most a Fürjes Balázs-féle államtitkárság, csak még szélesebb jogkörrel, és le lesz az egész kenve némi érdekegyeztető mázzal. Tovább épülnek majd az olimpiai létesítmények, szépül a közszolgálati egyetem, megvalósul ez-az a Liget Projektből, habcsókba borul a budai Vár, szobrok jönnek és mennek, Tarlós pedig majd még szélesebben mosolyog ezen az egészen, mert azt is ő döntheti el, az ellenzékből ki vehet részt ebben a színjátékban. 
A józan ész azt diktálná, hogy ebben a helyzetben az ellenzék a lehető leggyorsabban zárjon össze, és igyekezzen kihasználni azt az előnyt, hogy a budapestiek - a fene tudja, miért, de még mindig - politikailag aktívak és markánsan Fidesz-ellenesek. Logikus lenne például programot hirdetni, ami a fentiek fényében mi mást cálozhatna, mint a fővárosi önkormányzatiság helyreállítását. Teszem azt követelni kéne az elsíbolt budapesti adóbevételek egy meghatározó részének visszacsatornázását a város költségvetésébe, és ragaszkodni kellene ahhoz, hogy a játék-közfejlesztési tanács helyett egy paritásos testület álljon fel. 
Persze én is tudom, mi lesz ehelyett, ne is mondják. Most úgy karácsonyig elrugózgatunk azon, hogy jó lenne-e Puzsér Róbert főpolgármesternek, vagy legyen inkább előválasztás, esetleg ki tud egy jó civilt. Aztán ráfordulunk az EP-választásra, majd végre jön a nyár. De 2024 már tényleg a miénk lesz!
A fél kormányt meg egy-két fővárosi potentátot tömörítő szervezet pontosan ugyanazt fogja csinálni, mint most a Fürjes Balázs-féle államtitkárság

Szerző
N. Kósa Judit
Frissítve: 2018.10.12. 08:54