Az Európa-fagyi visszanyal

Arra jöttem rá, hogy voltaképpen szeretem a Fideszt. Egy pártot persze nehéz szeretni, de amit például az Európa-politikában papír szerint képvisel, arra akár szavazni is hajlandó lennék.
A jelenlegi kormányerők a legutóbbi EP-választásnak (is) program nélkül futottak neki. Mivel irányváltást nem hirdettek, hivatalos Európa-programjuknak a párt honlapján ma is olvasható 2009-es manifesztum számít – ebből idéznék most, hogy az olvasó is lássa: lenne mit szeretni benne.
„Az EU-csatlakozást megelőzően a közvéleményünk egy része a magyar nemzeti szuverenitás korlátozásától tartott, és az uniós intézmények túlhatalmában látott bizonyos veszélyt. Ma sokan úgy vélik, hogy az Európai Unió intézményei éppen azon a területen nem váltották be a hozzájuk fűzött várakozásokat, amelyeken a beavatkozás nem az ország hátrányára, hanem előnyére szolgált volna (…) Határozottabb brüsszeli fellépéssel többet lehetett volna tenni a jogállamiságot és a demokratikus intézményrendszer működését súlyosan veszélyeztető kormányzati fellépésekkel (független intézmények önállóságának csorbítása, a rendőrség és a titkosszolgálatok politikai célokra való felhasználása, az emberi jogok súlyos és tömeges megsértése stb.) szemben.”
„A kormány minden próbálkozása jól látható módon arra irányul, hogy dilettantizmusa, történelmileg példátlan korrupciója és a hatalommal való gátlástalan visszaélései minden következményéért lehetőleg – mások mellett – az Európai Unióra hárítsa a felelősséget.”
„Az uniós intézmények döntései nem külső diktátumok, hanem azokban mi is részt veszünk (…) Mi egy, a tagállamok együttműködését elmélyítő, belső kohézióját növelő, szolidáris, a politikai integráció irányába továbblépő, hatékony, a problémákra koncentráló uniót szeretnénk látni (…) Az évtizedek óta folytatott, döntően elméleti vitákon túl kell lépni; ki kell kerülnünk mindenekelőtt a »nemzetek feletti Európa« és »a nemzetek Európája« közötti hagyományos ellentétnek a köréből."  
És a lényeg: „Tudatosítsuk Európa polgáraiban, hogy az Európai Unió fennállásának több mint ötven éve alatt a világ legsikeresebb együttélési modellje lett (...) A Fidesznek meggyőződése, hogy az unió nemcsak érdek-, hanem értékközösség is egyben. Az unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi és kisebbségi jogok elismerésének értékein alapul (…) Közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni. Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse (…) Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk (...) A Fidesz támogatja az Európai Ügyészség felállítását, hatáskörének bővítését."
Íme a program: már csak egy párt kellene, amelyikről elhisszük, hogy nem csak leírja, de az EP-választás megnyerése után is hajlandó emlékezni rá.
2018.10.12 08:50
Frissítve: 2018.10.12 08:55

Szerintem

Kamu Orbán politikájának fundamentuma a hatalmának megtartása. Ennek érdekében átrajzolta a választási körzeteket, a kétfordulós választást egyfordulóssá redukálta, hogy az ellenzéki pártok ne tudjanak szövetséget kötni. A határon túli, valamint a külföldön élő és dolgozó magyaroknak eltérő szavazási lehetőséget biztosított. Hogy a kettős állampolgárok között magyarul sem tudó ukránok is voltak tömegével, senkit sem zavart, ahogy a nyugdíjkassza nekik fizetett milliárdjairól sincs pontos információ. Nagy húzás volt a kamupártok ösztönzése is: 2018-ban a 23 választható párt között már 14 volt. A pénz nem számított, 2,6 milliárd forintba került, hogy minél több szavazatot vigyenek el az ellenzéktől. A kint maradt pénzt ugyan vissza kellett volna fizetni, de ez sem a NAV-ot, sem mást nem nagyon izgatott - már 8000 forintot sikerült behajtani. Ilyen választási törvény mellett Orbánt csak teljes ellenzéki összefogással lehet a trónjáról letaszítani, ráadásul a kassza kulcsa is nála van. Molnár István Primitív „Eddig bármilyen elfajultak is voltak a politikai csatározások, sekélyes a beszédmód, de mégsem a nőkhöz kötődtek ezek az ordenáréságok. A férfiakra osztották az alantasabb szerepeket, akik meg is feleltek ezeknek a durvasági elvárásoknak. Most ellenben a női politikusok viszik a prímet a primitívségben, a színvonal alatti akciók terén. Ezt láthattuk az országházi botrányokozás vagy az MTVA-székházban való garázdálkodás alkalmával is." Ezt Boross Péter exminiszterelnök nyilatkozta a felmelegített Magyar Nemzetben. Antall József utóda sajnos képtelen követni a mai világ fejleményeit: amit ő ordenáréságnak mond, az ma az ellenzék egyetlen lehetősége, hogy (viszonylag) eredményesen végezze feladatát, a kormányzat számonkérését. Ami pedig a nőket illeti, Borossból dől a macsó előítélet: ők csak szépek, kedvesek, toleránsak legyenek, ne nyomuljanak be a férfidolgok területére. Én nagyon örülök, hogy ők is keményen szembeszálltak mindazzal a jogtalansággal és erőszakkal, amit Orbán vagy Boross képvisel. Fábri Ferenc Kódex Magatartáskódexet tervezett a kormánypártot kitartóan támogató Századvég. A szabályok sok mindenre kitérnek, miközben meghatározzák, mit szabad egy képviselőnek és mit nem. Nem tekinthet bele a nemzetbiztonságot súlyosan veszélyeztető anyagba, nem sértheti a nemzeti szimbólumokat, nem zavarhatja az Országgyűlés munkáját stb. A lényeg, hogy bármelyik - természetesen ellenzéki - képviselő bármikor és bármiért büntethető. De teljesen felesleges is ez a szabályozás. Kevesebb papírmunkát igényelne, ha egyszerűen kimondanák: ha egy ellenzéki képviselő fel mer szólalni a parlamentben, azonnal büntessék meg. Szász M. Tibor
2019.02.16 16:00
Frissítve: 2019.02.16 16:00

Számlák

Két villanyszámlát kaptam szerdán. Az egyik a szokásos hatezer-valahányszáz forintos, melyet havi átalányban fizetek, a másik kicsit vaskosabb: 13 milliárd. Az utcai közvilágításé szerte az országban, ahol a miniszterelnök veje LED-lámpái pislákolnak. 
Eredetileg persze nem nekem kellett volna fizetni érte, de kiderült, annyira tróger melót végzett a Pista cége, hogy még a rinocérosz arcbőrrel megáldott illetékeseknek sem volt pofájuk benyújtani a számlát Brüsszelnek. Valahol persze érthető, hiszen az unió csalás elleni hivatala már előre jelezte, komoly gondokat lát az elszámolásban: nemcsak szarok az új lámpák, de arcátlanul drágák is. Olyannyira, hogy akár egy nyomozást is megérne az hazai ügyészség részéről. 
Az eljárásról szóló tudósítások helyett azonban csak arról érkezett hír, hogy a Tiborcz-lámpákra kipengetett milliárdokat házon belül rendezi a kormány. A hazai büdzséből, azaz többek között az adómból. Ezerháromszáz forint jut rám, ahogy minden határokon belüli magyarra, ötezer-hétszáz, ha a szűk családot vesszük. Végül is kibírjuk, egy kisebb hétközi bevásárlás ára. Vagy az elsős fiam éves iskolai színház- és mozibérlete. Ennyit bizonyosan megér, hogy kikerüljék a finnyás uniót, nehogy már Brüsszel látványosan visszadobja a számlákat. Mert aztán megint tele kellene plakátolni az országot, mit üzenünk neki. Helyette szavak és óriásplakátok nélkül üzent, csak éppen nekem, nekünk. 
Megtehetjük, ezt is megtehetjük, birka népség – szólt hozzám a kormány, és persze ahhoz a kevesebb mint hárommillióhoz is, akik összeadták neki a harmadik kétharmadot. Utóbbiakat valószínűleg kevésbé érdekli, mint engem, több is eltűnt már a nagy közösből, s azt is szó nélkül hagyták. Esetleg lelkesen tapsoltak a magyarázathoz: a mi tolvajunk a ti tolvajotok is, legyetek rá büszkék!
Mert nem csak a Tiborcz-lámpák miatt ilyen nagy a sötétség…
2019.02.16 09:26
Frissítve: 2019.02.16 09:29