Közeleg az EP-választás - Már angolul is kampányol a kormány

Publikálás dátuma
2018.10.13. 19:41

Fotó: Facebook / Magyarország Kormánya
Magyarország kormánya egyszerű és könnyen cáfolható állításokkal "felrázná" Brüsszelt, "megvédené" Európát és legfőképp azt mondaná mindenkinek, hogy Guy Verhofstadt európai politikus "felelőtlen".
Kovács Zoltán kormányszóvivő osztotta meg elsőként a videót, amivel - mint az azt kiszúró Index.hu írja - a magyar kormány ráfordul az EP-kampányra. A nemzetközi kedélyeket borzoló videó a sötét tónusokkal megrajzolt Afrikából vérvörös nyilakkal mutogatja, merre özönlenek a migránsok Európába, és szűkszavúan közli, hogy erőszakot hoznak magukkal.
Teszi mindezt úgy, hogy közben kétszer meghallgathatjuk, amint Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) frakciójának vezetője kimondja: "szükségünk van migrációra".
A szélsőjobboldali hangulatokra építő "rázzuk fel Brüsszelt" videóval könnyű vitatkozni. Tanulmányok sora bizonyítja például, hogy ott, ahol menekültek települtek le, csak a menekült-ellenes bűntények száma nőtt. Szintén tény, hogy jelenleg töredék annyi menekült próbál Európába jutni, mint néhány évvel ezelőtt - a "válságot" már csak a politikusok tartják életben. Még szemléletesebb viszont Verhofstadt félmondatának esete.
Az eredeti Verhofstadt videó egy évvel a migrációs válság kirobbanása előtt készült. A politikus ott éppen arról beszél, hogy szükségünk van (gazdasági) bevándorlókra, de a legális bevándorlók helyett illegális bevándorlókkal kell bajlódnunk, ezért ki kellene dolgozni a legális gazdasági bevándorlás irányelveit.
Persze, felfoghatjuk úgy is, hogy az ALDE kezdte, a magyar kormány csak visszavág: még szeptemberben tettek közzé egy hosszú videóanimációt arról, kiknél kötnek ki a Magyarországnak szánt uniós támogatások. Az animációban Tiborcz Istvánt pufimellényben, Simicska Lajost hózentrógerrel és Mészáros Lőrincet kantáros nadrágban ábrázolták. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.13. 20:05

Most az utánpótlásfoci a legfontosabb nemzeti ügy Orbánnak

Publikálás dátuma
2018.10.13. 19:09

Fotó: kormany.hu
„Így kell ezt csinálni, pupákok, és akkor megy előre a világ” – mondta a miniszterelnök a felcsúti konferenciaközpont átadóján. Újabb akadémiák jönnek, már nem csak a csapatsportágakban.
Első számú nemzeti ügynek nevezte az utánpótlást Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Felcsúton, a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont átadó ünnepségén, az MTI tudósítása szerint.
A magyarok történelmi tapasztalatai azt mutatják, hogy a jövőért vívott küzdelmet az nyeri meg, akinek van víziója - mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: 2010 óta az egész ország látja a jövőjét, amihez az kellett, hogy „elkezdtünk hinni abban, képesek vagyunk megváltoztatni a világot (...), de legalább is a saját világunkat". Úgy fogalmazott: „nem szabad imbolyogni, csúszkálni, botladozni, mint ahogy Európa néhány vezetője ezt teszi, nekünk, magyaroknak csak annyit kell mondani: így kell ezt csinálni, pupákok, és akkor megy előre a világ”. Orbán szerint Magyarország jövője „a gyermekeinkben nő, a mi víziónk bennük és általuk válik valósággá. Építhetünk mi toronyórát láncostul, ha nincs gyerek. Ha elfogyunk, akkor a toronyóránk nem a magyar időt fogja mutatni”. Ezzel természetesen szembeállította az általa mindig ostorozott, a bevándorlást „brüsszeli bürokratákat”, akik a bennszülött európaiakat temetik, „a mi helyünkre érkezőket” pedig általában élteti. A kormányfő azt mondta: a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont legfontosabb feladata a nevelés, „mi nem gyártjuk a futballistákat, mi nem droidokat programozunk, hanem egy olyan erőközpontot hoztunk létre, ahol reményeink szerint hősök születnek és nőnek fel”. Orbán arról is beszélt, hogy ha a Magyarországon működő nyolc komolyan vehető labdarúgó-akadémia közül mindegyik tízévente felnevel két nemzetközi szintű játékost, akkor készen is van egy európai szintű magyar futballválogatott. A Puskás Akadémia az első tíz évét lezárta, és „mi megvagyunk”: Sallai, Kleinheisler - jegyezte meg. A miniszterelnök szerint ha az akadémiák jól végzik a munkájukat, akkor tehetségek indulhatnak útnak számos sportágban. Azt is mondta, hogy az akadémiák nagy egyéniségek köré épülnek: a kosárlabda-akadémia például Rátgéber László köré, a kézilabdában pedig Mocsai Lajos köré épült, és hamarosan egyéni sportágaknak is épülnek akadémiák, megállapodni készülnek ugyanis Kovács Katalinnal, „a magyar kajak-kenu sport nagyasszonyával”, valamint a háromszoros olimpiai bajnok úszó Hosszú Katinkával. A felcsúti komplexumot Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke adta át. A központról kiadott, az MTI-hez eljuttatott háttéranyagban azt írták, hogy majdnem egyhektáros területen épült fel a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia új sport- és konferenciaközpontja. A létesítmény mintegy 12,5 milliárd forintból valósult meg, az akadémia 30 százalékos önerő mellett TAO-támogatásból fedezte a fejlesztést.
Szerző
Frissítve: 2018.10.13. 19:59

Háborog Ladánybene: brüsszeli pénzből bontanák a templomot

Publikálás dátuma
2018.10.13. 18:53
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Piac építésére nyert uniós forrást az önkormányzat, és az építkezéshez legjobb ingatlannak a már csak reformátusok által használt baptista templom helye tűnik.
Nem kis felzúdulást váltott ki a Bács-Kiskun megyei településen az a hír, hogy lerombolnák a kis templomot: forrnak az indulatok, már tiltakozó szórólapokat is osztanak - írja a Napi.hu. Ladánybene önkormányzata ugyanis uniós pályázaton nyert 50 millió forintból bontaná le az egyik templomot, hogy piacot emeljen a helyére.
Egy meglehetősen egyszerű, egyszintes 20. századi épületről épületről van különben szó, nem egy katedrálisról. Kereszt nélkül meg sem mondaná róla az ember, hogy templom. Az ingatlan eddig a baptista egyház tulajdona volt, ám - hogy legyen hely a piacnak - azt megvete az önkormányzat. Baptisták már nem is élnek a faluban, az épületet a reformátusok látogatják.
Egyelőre a piac engedélyeztetési folyamata zajlik - mondta Kardos Attila polgármester. A bontás így még nem kezdődött el. "Nem akarjuk kitenni a református egyház híveit az utcára, a község közösségi házában helyet adnánk nekik, ahol fűtés is van, nem úgy, mint a templomban" - nyilatkozta Kardos.
Politikailag is érzékeny a helyzet, mert bár független a polgármester, a térség fideszes országgyűlési képviselője aktívan részt vett választási kampányán.A faluban úgy tudják, már a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal figyelmét is felkeltette az ügy.
Szerző