Sínek között sétált egy utas, lebénult a 2-es metró

Publikálás dátuma
2018.10.14. 10:08

Fotó: Népszava
Fogócska zajlott a metró Pillangó utcai állomásán, emiatt közel egy órán át szünetelt a közlekedés a vonalon.
Mintegy ötven percre leállt vasárnap reggel a 2-es metró közlekedése, ezalatt pótlóbusz járt a teljes vonalon. Az Index úgy értesült, hogy egy utas bénította le metrót, aki a Pillangó utcai állomáson a lemászott a sínek közé, majd kisebb sétára indult – a szerelvények addig nem indulhattak újra, amíg nem kerítették elő az illetőt.
A BKK Facebook-bejegyzésében elkószáló utasról nem írt, csak rendőri intézkedést említett a leállás kapcsán. Háromnegyed tíz körül viszont újra indultak a járatok, vélhetően sikerült begyűjteni a renitens utast is.
Szerző

Komoly baj lehet: gesztust tesz Brüsszelnek a kormány, és fellép a túlárazás ellen

Publikálás dátuma
2018.10.14. 09:56
FORRÁS: ELIOS.RS
Nyolc év után hirtelen zavarni kezdete a kabinetet, hogy nem piaci áron dolgoznak az uniós pályázatok nyertesei.
"Olyan költség elszámolása maradéktalanul nem lehetséges, amelyről bizonyítható, hogy az a piaci árak jellemző szintjét meghaladta" - áll a határozott üzenet egy, az uniós projektekről szóló kormányzati tájékoztatóban, írja  a portfolio.hu. A dokumentum két fejlesztési program kapcsán rögzíti, miként kell egységes szabályok mentén alátámasztani a piaci áraknak való megfelelést. A jelek szerint eddig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) nem volt mindig egységes és jogszerű, ahogy a támogatást igénylők/kedvezményezettek eljártak. Emiatt tehát központilag kellett lépni azért, hogy ezzel az uniós auditkockázatok és így az esetleges pénzügyi korrekciók veszélye is csökkenthető legyen. Az nem világos, hogy ilyen gazdasági környezet és összefüggések mellett ez az útmutató miért csak erre a két uniós Operatív Programra született meg, hiszen a túlárazási kockázatok más programokban is felmerülhetnek. 
A túlárazás miatt az EU szervei számtalanszor felléptek: többek között a pazarló költések miatt nem támogatta az Európai Bizottság az M!-es építését, illetve az OLAF ezért szedte szét az Elios által elnyert közvilágítási projektet.
Szerző

Az Orbán-rezsim által kirekesztett egyház vezetőjével találkozott az amerikai nagykövet

Publikálás dátuma
2018.10.14. 09:31

Fotó: Facebook - US Embassy
Rövid időn belül a második ügyben tesz fontos gesztust David Cornstein, nemrég a CEU-ügyben üzent a kabinetnek.
"David Cornstein nagykövet Iványi Gábor lelkésszel, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökével találkozott október 4-én. A nagykövet tájékozódott a vallási közösség szociális és oktatási munkájáról, köszöntötte a főiskolájuk hallgatóit, és meglátogatta a közösség hajléktalanszállóját és kórházát is" - számol be Facebook-oldalán az Egyesült Államok nagykövetsége.
A találkozó szimbolikus, hiszen a Testvérközösséget a hatalom dobta ki a bevett, államilag elismert és támogatott egyházak közül.
Az amerikai nagykövet pár napja szimbolikus módon a Közép-európai Egyetem (CEU) zsúfolásig telt termében tartott előadást Hogy a helyszínválasztás nem volt véletlen, azt az egyetem rektora, Michael Ignatieff is azonnal megerősítette bemutatásában. Elmondása szerint ugyanis a nagykövet, aki már Orbán Viktor miniszterelnökkel is beszélt a CEU helyzetéről, keményen dolgozik az ügyön, és esély is mutatkozik rá, hogy megoldják az „ő kis helyi problémájukat”. Hogy milyen fontos a CEU Washingtonban, azt jól jelzi, David Cornstein is azzal kezdte beszédét, már legalább 25 különböző politikussal beszélt republikánus és demokrata oldalról, és mind az egyetem jövőjéről kérdezték.
Szerző
Frissítve: 2018.10.14. 17:00