Hajléktalan-rendelet: brutális szabály, csöndes hajnal

Publikálás dátuma
2018.10.15 10:21

Fotó: Draskovics Ádám
A jelek szerint a rendőrség nem siet élesben kipróbálni a sokat vitatott, mától érvényes, a hajléktalanokat a puszta létük miatt is büntető új rendeletet. Budapest belvárosában, a tereken, nagyobb aluljárókban legalábbis csöndes volt a hajnal.
– Na, már nem kell sokáig néznünk ezt! – csóválja dühösen a fejét a Rákóczi téren kutyáját sétáltató asszony hétfő hajnalban, nem sokkal hat óra után. A másik környékbeli kutyás egyetértően bólogat, aztán mindketten szörnyülködve nézik, amint a közeli padon épp meztelenre vetkőzik egy torzonborz hajléktalan férfi, hogy vastag, mocskos éjjeli ruháját nappali öltözetre cserélje. – Jobb is, ha elviszik őket. Talán még ezeknek a szerencsétleneknek is jobb lesz így – utal az egyik asszony arra, hogy hétfőre virradó éjjel lépett életbe az új rendelet, amely alapján minden eddiginél szigorúbban járhatnak el az utcán élő emberekkel. Október 15-től ugyanis „jogellenes az életvitelszerű lakhatás közterületen.” Ha az otthontalan a rendőri felszólítás ellenére sem hagyja el az „elkövetés” helyszínét, nem vonul be a hajléktalanszállóra, akkor szabálysértési őrizetbe vehetik, és végül elzárásra büntethetik. Ha a hajléktalan odébb is áll, de rövid időn belül négyszer felszólítják, akkor rögtön őrizetbe veszik, előállítják, ingóságait elveszik, a „tárolhatatlan” holmikat megsemmisítik. A jelek szerint azonban a rendőrség nem siet a rendelkezés gyakorlati tesztelésével: az új szabályozás első napjának hajnalán legalábbis nem láttuk nyomát razziáknak Budapest belvárosában. A Rákóczi téren a padon öltöző férfit sem igazoltja senki, és a közeli padokon is zavartalanul alhat több, paplanba burkolózó ember.
– Tényleg hagyni kellene, hogy itt éljenek? – kérdezi a „kutyások” egyike. Amikor azonban szóba kerül, hogy az otthontalanok a hajléktalanszálló helyett könnyen őrizetbe, sőt akár börtönbe is kerülhetnek, már elbizonytalanodnak kissé. – Jó, az már túlzás lenne, de hát valamit csak kell tenni! – visszakozik a másik. Ahogy a Rákóczi tértől a Blaha Lujza tér felé indulunk, különös politikai akció nyomait látjuk: a szocialisták sálakat kötöttek a körúti fák törzsére. A kitűzött cetliken az olvasható: „Vegyél egyet, ha szükséged van rá!” Így tiltakoznak az ellen, hogy a kormány az ellátás helyett embertelen megoldást választott. A Blaha híres, hírhedt aluljárójában sem volt nyoma hétfő reggel razziának: a mocskos falak mentén ezen a hajnalon is zavartalanul alusszák bódult álmukat férfiak és nők. Innen pár utcányira, a Szent Rókus Kórház mögötti padokon, ahol máskor sok otthontalan húzza meg magát, most csak egyetlen férfit találunk. Az elemes zsebrádión a Kossuth rádió híreit hallgató Czéh Imrétől tudjuk meg, itt sem volt razzia, csak elmentek már a dolgukra a „barátai”, akik szintén itt élnek. A szakállas, élénk tekintetű, 55 éves férfi 2000 óta él az utcán.
– A szokásos – mondja az egykor lakatosként dolgozó férfi, amikor arról faggatjuk, miként lett otthontalan. Elvált, a lakás a feleségé lett, nem volt ki segítsen rajta, így kikerült az utcára és ott is ragadt. Mivel ért a lovakhoz – innen a csúfneve, Csikó – olykor elszegődik tanyákra dolgozni, télen pedig a „Vajdába”, vagyis a Vajda utcai hajléktalanszállóba megy, de tavasztól ősz végéig az utcán él. Öt éve már a Rókus kórház mellett sétálóutca padjainak egyikén rendezkedik be. – Mi lesz, ha jönnek a rendőrök? – kérdezzük a férfit. – Hát akkor odébb megyek. – Hajléktalanszállóra nem menne? – Csak télen. – Miért? – Mert nem bírom odabent. – És ha újra jönnek a rendőrök? – Akkor újra odébbállok. – És utána? – Megint vissza jövök. Ez jó hely. Kedvesek az itteni házakban lakók. És itt vannak a barátaim is. – Negyedszerre már őrizetbe vehetik. – Tudom, ezt is mondták a Kossuthon. – Nem félti a holmiját? – Miért kellene? – Megsemmisíthetik, amiről úgy gondolják, hogy veszélyes lenne tárolni. – A hálózsákom vagy a ruhám? – teszi rá kezét a pad melletti két nagy IKEA-zsákra. – De mindegy is, mert úgy számolom, november elejéig kihúzom. Akkor meg kezdődik a téli krízisidőszak és akkor beköltözöm a szállóra. Addig csak nem gyűjtök be négy felszólítást.
A hajléktalanok zöme azért nem olyan tájékozott, mint Czéh Imre. – Hogy milyen rendelet? – kérdez vissza a Kolosy téri mini Tesco előtt üldögélő hajléktalan. Jókora cowboy kalapot visel, előtte több zsákba begyűrve a holmijai. Arra viszont csak legyintés a válasz, hogy mit tesz, ha elküldik menhelyre a rendőrök. A Margit híd alatt hétfő reggel is ott vannak a rendszeresen itt éjszakázó fedél nélküliek motyói, a szivacsok, pokrócok. A hajléktalanok viszont már nincsenek. – Talán továbbálltak – vonja meg vállát a Lokált osztogató újságos, majd jelezve, hogy a szabályok szigorításának híre ide is eljutott, gyanakvóan firtatja: – Miért érdekli, hol vannak? Talán rendőr? A Deák téren sem találkozunk hatósági emberekkel, csak egy biztonsági őrrel, aki a kérdésre, hogy volt-e éjjel razzia, hivatalnokokat megszégyenítő választ ad: „Kérem, a rendőr illetékessége megítélni, hogy milyen helyzetben, hogy járjon el. Rendőrök pedig mindig vannak." Lent az aluljáróban hatan-heten még alszanak, néhányan már összepakolták cuccukat. – Ma nem, de korábban voltak itt a rendőrök – mondja egyikük. – Még szórólapot is osztogattak arról, hogy mi lesz október 15 után. Dehát máskor is fenyegetőztek már azzal, hogy menni kell. Aztán mindig visszajövünk.
Frissítve: 2018.10.15 10:46

Nem tudja kifizetni a 2 milliós bírságot, a Facebookon kalapozik Márki-Zay

Publikálás dátuma
2019.04.24 21:03
Márki-Zay Péter
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Három perben is jogerősen elmarasztalták Hódmezővásárhely polgármesterét, aki állítása szerint saját zsebből nem tudná rendezni a költségeket.
Facebookon kér támogatást Márky-Zay Péter, akit kedden, jó hírnév megsértése miatt három perben is elmarasztalt a szegedi bíróság. A hódmezővásárhelyi városvezető szerint összesen 2 millió forintot, na és a perköltségeket vasalnák be rajtuk, ami családjának három havi teljes bevételét jelenti – és amit ki sem tudnának fizetni. A polgármester bejegyzésében megosztotta számlaszámát, ahova – a hozzászólások alapján – már érkeztek is felajánlások. 
Hódmezővásárhely vezetője külön posztban számolt be az elvesztett perek hátteréről. Mint ebben írja, a sorozatos pereskedés célja szerinte a teljes ellehetetlenítés, idő, energia, pénz tekintetében egyaránt.  Beszámolója szerint:
1. Az első perben egy építési vállalkozó perelte be Márki-Zayt, akiről (a polgármester szerint) még az elsőfokú bírói döntés is elismerte, hogy saját ingatlanvásárlásának is maga volt az ingatlanbecslője. „A másodfok az ítéletet megerősítve immár ezt a dokumentumokkal igazolt tényt is vitatja és, továbbra is a vállalkozó jó hírnevének megsértésének tartotta, hogy ezt én kifogásoltam - 500.000 Ft sérelemdíjat ítéltek meg neki, plusz perköltségeket.” - fogalmazott a városvezető. 2. A hódmezővásárhelyi kórház szintén a jó hírnevének megsértéséért perelte a polgármestert, kampánybeszédében elmondott véleményéért. („a „ha önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják” ), a bíróság itt 800 ezer forintos sérelemdíjat ítélt meg. 3. Egy magánszemély azért perelte be a polgármestert, mert Márki-Zay korábbi városvezetés lakásértékesítési gyakorlatát kritizálva azt mondta, hogy az illető és két gyermeke által beszerzési ár alatt megvásárolt három lakás esetében felmerül a hűtlen kezelés gyanúja is. „A bíróság most kimondta, hogy (...) becsületét az elsőfokú ítélettel szemben nem sértettem meg, de a jó hírnév sérelmét fenntartotta, a kért 2 milliós és első fokon megítélt 1 milliós sérelemdíjjal szemben 700.000 forintot ítélt meg, ami még így is érthetetlenül magas összeg, különösen annak fényében, hogy a konkrét ügyben azóta hűtlen kezelés gyanújával feljelentés is született - olvasható Márky-Zay bejegyzésében.
A polgármester hangsúlyozta, a szegedi bíróság ítéletei ügyében a Kúriához fordulnak, ezt követően pedig akár az Európai Bírósághoz is elmennek. Hozzáteszi, „Mindez évekig tarthat és nagyon sokba kerül, de számomra elfogadhatatlan, perekkel korlátozzák a szabad véleménynyilvánítást és elhallgattatják azokat, akik feltárják a visszaéléseket”.

Lift és padlófűtés is lesz a szegedi dómban, 1,7 milliárd forintért

Publikálás dátuma
2019.04.24 20:37
Illusztráció
Fotó: Népszava
A  Szeged-Csanádi Egyházmegye ennél olcsóbb beruházást akart, de nem bánták a félmilliárdos pluszköltséget sem.
Vége az idős asszonyok templomi fagyoskodásának – legalábbis a szegedi dómban, ahol Kiss- Rigó László szeged-csanádi püspök átfogó felújítást rendelt el, beleértve a fűtésrendszer kiépítését is. 
Mint a Közbeszerzési Értesítőből kiderül, a  Szeged-Csanádi Egyházmegye összesen 1,74 milliárd forint értékben rendelt meg korszerűsítési munkálatokat a Dóm téri fogadalmi templomban (a . A megbízás többek között kiterjed a templom teljes, 6500 négyzetméteres homlokfelületének szerkezeti javítására, restaurálására, új, fehér mészkő lépcsőburkolatra is. Mindez azért meglepő, mert a Délmagyar cikke szerint
a dómot már 2014 és 2015 között is felújították, akkor 2,1 milliárd forintnyi uniós és állami támogatással.
(A korábbi forrásból jutott a templom látogatóközpontjának felújítására, ahol aztán egy Katedrális nevű luxuséttermet alakítottak ki.) A Google Maps-en publikált friss, márciusi képen mindenesetre úgy tűnik, hogy „a homlokfelület” kifogástalan állapotú. 

Kell oda lift, meg csobogó is

Az egyházmegye nem érte be a szimpla (bár megkérdőjelezhető szükségességű) külső felújítással: a megbízás alapján csobogóval és díszkivilágítással látják el a Páduai Szent Antal szobor előtti vizes medencét, a templom liturgikus tere pedig 1366 négyzetméteres területen kap padlófűtést és persze új padlóburkolatot – „hang, fény- és látványtechnikai fejlesztéssel”. És hogy a misét celebráló idős püspökök se fáradjanak el, a 
a püspöki sekrestye bejárata előtt egyedi kivitelű új, 4 megállós, 11,68 méter emelőmagasságú liftet építenek
A közbeszerzési dokumentumból azt is megtudtuk, hogy az építkezés ideje alatt bekamerázzák a templomteret, a felújításról pedig fotókönyv készül. Ez - mármint a felszerelt webkamerák száma – külön pontot jelentett a pályázatok elbírálásakor. Bár az egyházmegye eredetileg 1,25 milliárd forintra becsülte a pályázat összértékét, a beérkező ajánlatokból gyorsan egyértelművé vált, hogy 1,7 milliárd alatt nem ússzák meg az újabb felújítást. A tendert végül a Kalotherm Építőipari Zrt. nyerte el, 1,74 milliárdos ajánlatával, ami közel félmilliárddal többet jelentett a tervezett összegnél, a beruházó azonban erre is rábólintott.
A két felújítás során tehát 3, 8 milliárdot szántak a fogadalmi templom restaurálására. Ebből az összegből számos szociális bérlakást, hajléktalanszállót – adott esetben kórházi részleget – is lehetett volna építeni. De, mint Semjén Zsolttól tudjuk, az egyház nem valamiféle emberbaráti egyesület