Hajléktalan-rendelet: brutális szabály, csöndes hajnal

Publikálás dátuma
2018.10.15 10:21

Fotó: / Draskovics Ádám
A jelek szerint a rendőrség nem siet élesben kipróbálni a sokat vitatott, mától érvényes, a hajléktalanokat a puszta létük miatt is büntető új rendeletet. Budapest belvárosában, a tereken, nagyobb aluljárókban legalábbis csöndes volt a hajnal.
– Na, már nem kell sokáig néznünk ezt! – csóválja dühösen a fejét a Rákóczi téren kutyáját sétáltató asszony hétfő hajnalban, nem sokkal hat óra után. A másik környékbeli kutyás egyetértően bólogat, aztán mindketten szörnyülködve nézik, amint a közeli padon épp meztelenre vetkőzik egy torzonborz hajléktalan férfi, hogy vastag, mocskos éjjeli ruháját nappali öltözetre cserélje. – Jobb is, ha elviszik őket. Talán még ezeknek a szerencsétleneknek is jobb lesz így – utal az egyik asszony arra, hogy hétfőre virradó éjjel lépett életbe az új rendelet, amely alapján minden eddiginél szigorúbban járhatnak el az utcán élő emberekkel. Október 15-től ugyanis „jogellenes az életvitelszerű lakhatás közterületen.” Ha az otthontalan a rendőri felszólítás ellenére sem hagyja el az „elkövetés” helyszínét, nem vonul be a hajléktalanszállóra, akkor szabálysértési őrizetbe vehetik, és végül elzárásra büntethetik. Ha a hajléktalan odébb is áll, de rövid időn belül négyszer felszólítják, akkor rögtön őrizetbe veszik, előállítják, ingóságait elveszik, a „tárolhatatlan” holmikat megsemmisítik. A jelek szerint azonban a rendőrség nem siet a rendelkezés gyakorlati tesztelésével: az új szabályozás első napjának hajnalán legalábbis nem láttuk nyomát razziáknak Budapest belvárosában. A Rákóczi téren a padon öltöző férfit sem igazoltja senki, és a közeli padokon is zavartalanul alhat több, paplanba burkolózó ember.
– Tényleg hagyni kellene, hogy itt éljenek? – kérdezi a „kutyások” egyike. Amikor azonban szóba kerül, hogy az otthontalanok a hajléktalanszálló helyett könnyen őrizetbe, sőt akár börtönbe is kerülhetnek, már elbizonytalanodnak kissé. – Jó, az már túlzás lenne, de hát valamit csak kell tenni! – visszakozik a másik. Ahogy a Rákóczi tértől a Blaha Lujza tér felé indulunk, különös politikai akció nyomait látjuk: a szocialisták sálakat kötöttek a körúti fák törzsére. A kitűzött cetliken az olvasható: „Vegyél egyet, ha szükséged van rá!” Így tiltakoznak az ellen, hogy a kormány az ellátás helyett embertelen megoldást választott. A Blaha híres, hírhedt aluljárójában sem volt nyoma hétfő reggel razziának: a mocskos falak mentén ezen a hajnalon is zavartalanul alusszák bódult álmukat férfiak és nők. Innen pár utcányira, a Szent Rókus Kórház mögötti padokon, ahol máskor sok otthontalan húzza meg magát, most csak egyetlen férfit találunk. Az elemes zsebrádión a Kossuth rádió híreit hallgató Czéh Imrétől tudjuk meg, itt sem volt razzia, csak elmentek már a dolgukra a „barátai”, akik szintén itt élnek. A szakállas, élénk tekintetű, 55 éves férfi 2000 óta él az utcán.
– A szokásos – mondja az egykor lakatosként dolgozó férfi, amikor arról faggatjuk, miként lett otthontalan. Elvált, a lakás a feleségé lett, nem volt ki segítsen rajta, így kikerült az utcára és ott is ragadt. Mivel ért a lovakhoz – innen a csúfneve, Csikó – olykor elszegődik tanyákra dolgozni, télen pedig a „Vajdába”, vagyis a Vajda utcai hajléktalanszállóba megy, de tavasztól ősz végéig az utcán él. Öt éve már a Rókus kórház mellett sétálóutca padjainak egyikén rendezkedik be. – Mi lesz, ha jönnek a rendőrök? – kérdezzük a férfit. – Hát akkor odébb megyek. – Hajléktalanszállóra nem menne? – Csak télen. – Miért? – Mert nem bírom odabent. – És ha újra jönnek a rendőrök? – Akkor újra odébbállok. – És utána? – Megint vissza jövök. Ez jó hely. Kedvesek az itteni házakban lakók. És itt vannak a barátaim is. – Negyedszerre már őrizetbe vehetik. – Tudom, ezt is mondták a Kossuthon. – Nem félti a holmiját? – Miért kellene? – Megsemmisíthetik, amiről úgy gondolják, hogy veszélyes lenne tárolni. – A hálózsákom vagy a ruhám? – teszi rá kezét a pad melletti két nagy IKEA-zsákra. – De mindegy is, mert úgy számolom, november elejéig kihúzom. Akkor meg kezdődik a téli krízisidőszak és akkor beköltözöm a szállóra. Addig csak nem gyűjtök be négy felszólítást.
A hajléktalanok zöme azért nem olyan tájékozott, mint Czéh Imre. – Hogy milyen rendelet? – kérdez vissza a Kolosy téri mini Tesco előtt üldögélő hajléktalan. Jókora cowboy kalapot visel, előtte több zsákba begyűrve a holmijai. Arra viszont csak legyintés a válasz, hogy mit tesz, ha elküldik menhelyre a rendőrök. A Margit híd alatt hétfő reggel is ott vannak a rendszeresen itt éjszakázó fedél nélküliek motyói, a szivacsok, pokrócok. A hajléktalanok viszont már nincsenek. – Talán továbbálltak – vonja meg vállát a Lokált osztogató újságos, majd jelezve, hogy a szabályok szigorításának híre ide is eljutott, gyanakvóan firtatja: – Miért érdekli, hol vannak? Talán rendőr? A Deák téren sem találkozunk hatósági emberekkel, csak egy biztonsági őrrel, aki a kérdésre, hogy volt-e éjjel razzia, hivatalnokokat megszégyenítő választ ad: „Kérem, a rendőr illetékessége megítélni, hogy milyen helyzetben, hogy járjon el. Rendőrök pedig mindig vannak." Lent az aluljáróban hatan-heten még alszanak, néhányan már összepakolták cuccukat. – Ma nem, de korábban voltak itt a rendőrök – mondja egyikük. – Még szórólapot is osztogattak arról, hogy mi lesz október 15 után. Dehát máskor is fenyegetőztek már azzal, hogy menni kell. Aztán mindig visszajövünk.
2018.10.15 10:21
Frissítve: 2018.10.15 10:46

A Fidesszel szemben határozzák meg magukat a Jobbik szavazói

Publikálás dátuma
2019.01.24 09:20

Fotó: Facebook/ Jobbik Magyarországért Mozgalom/
Belső felmérések szerint átalakult a Jobbik szavazótábora, amely ma már a kormánypárt elleni attitűddel, beállítottsággal rendelkezik.
Óvnék attól, hogy a Jobbik egységes, uniformizált mintát követve készüljön az önkormányzati választásokra – nyilatkozta Bencsik János, a párt új budapesti elnöke a Népszavának. A politikus nem hisz abban, hogy létezne olyan általános stratégia, ami minden fővárosi kerületben és településen egyformán jól működne.
Bencsik szerint a viszonyokat ismerő helyi szervezeteknek kell eldönteniük, milyen konstrukcióban akarnak nekivágni az önkormányzati választásnak: indítanak-e jelöltet az adott körzetben, illetve elindulnak-e külön, vagy közös jelöltet támogatnak. Bencsik János elmondta, hogy a párt minap tartott budapesti tisztújítása előtt ezzel a javaslattal kampányolt, a jobbikos küldöttek pedig vevők voltak az üzenetre. Bencsik „meggyőző fölénnyel” nyert a másik jelölttel, Tokody Marcell fővárosi képviselővel szemben.
A jobbikos szervezetek ugyanakkor nem kapnának teljesen szabad kezet. Bencsik vélelmezi (erről még nincs elfogadott koncepció), hogy a helyi döntéseket majd az országos elnökségnek is jóvá kell hagynia. Valamilyen kontrollra szükség van – tette hozzá.
Annyi már most is bizonyos – folytatta a budapesti elnök –, hogy a Fidesszel, a KDNP-vel, az MSZP-vel és DK-val a Jobbik nem fog közös jelölteket állítani. - Azt viszont el tudom képzelni, hogy ismert és elismert, a Jobbik programját is helyben hitelesen megjeleníteni képes jelöltekkel szemben ne legyen több ellenzéki induló – érzékeltette Bencsik János, hogy Mirkóczki Ádám kommunikációs igazgatóhoz hasonlóan ő is elfogadhatónak tartja a koordinációt a baloldali pártokkal. Ami a főpolgármester-jelöltséget illeti: Horváth Csaba (MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) részvételével Budapesten már zajlik az előválasztás. A jelenlegi forgatókönyv szerint a független Puzsér Róbert később vesz részt a procedúrában. A Jobbik egyelőre nem adott választ rá, hajlandó-e beállni a Puzsér mögé, ahogyan azt az LMP tette. Stummer János, a Jobbik eddigi budapesti elnöke, amikor a múlt hónapban erről kérdeztük, közölte: pártja az EP-választásra készül, és csak ezt követően, az eredmény ismeretében dönti el, hogy saját jelölttel vesz részt a főpolgármester-választáson, vagy más ellenzékit támogat, ha igen, akkor kit. Ugyanezt ismételte el Bencsik is. A Jobbik külön listával készül az EP-választásokra – szögezte le. Kérdésünkre, hogy a Fideszt vagy a baloldali ellenzéket gyengítené-e a Jobbik, ha saját főpolgármester-jelöltet állítana, Bencsik János elmondta: az úgynevezett néppártosodás hatására nemcsak a Jobbik politikája változott, támogatói tábora is átalakult. 
Belső felméréseik szerint a Jobbik szavazói, akiknek másodlagos preferenciája korábban a Fidesz volt, ma már elsősorban a kormánypárttal szemben határozzák meg magukat, ellenzéki attitűddel, beállítottsággal rendelkeznek.
Ebből elvileg az adódik, hogy amennyiben a Jobbik saját főpolgármester-jelölttel indulna Budapesten, nagy valószínűséggel nem a kormánypárti Tarlós Istvántól, hanem a baloldali ellenzéktől vinne el szavazatokat. Bencsik János szerint ez egy logikus következtetés, de erre vonatkozóan konkrét adatokat nem látott. A Jobbik budapesti tisztújításán az előző elnök Stummer János, aki időközben parlamenti képviselő és a párt alelnöke lett, „megnövekedett feladataira” hivatkozva nem vállalta a jelöltséget. A Jobbikból botrányos körülmények között távozó, a konkurens Mi Hazánkhoz igazoló Volner János azonban más okokat lát a háttérben. Volner facebookos bejegyzésében újra azt állította, „előre lehet tudni”, hogy Sneider Tamás helyett Stummer lesz a Jobbik elnöke. Bencsik szerint Volner megnyilvánulásait mindig a Fidesz aktuális érdeke szerint kell értelmezni, amely jelenleg a „zavarkeltés és bizalmatlanság elültetése az ellenzéki térfélen”. Bencsik János amúgy tavaly nem jutott be a parlamentbe: a Jobbik országos listáján csak 50. volt, a kispesti-pesterzsébeti választókerületben (ahol a szocialista Hiller István győzött) 12 százalékkal harmadikként végzett. Rövidesen mégis tagja lesz az Országgyűlésnek. Annak a Szávay Istvánnak a helyét veszi át, aki – miután egy nyilvánosságra került, titokban rögzített hangfelvétel tanúsága szerint antiszemita kijelentéseket tett – lemondott mandátumáról.

„Roy, a Vőlegény”

Vállalhatatlan – így minősítette Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke a hvg.hu kérdésére a Sneider Tamás mai pártelnök esküvőjén készült videót. A Hír TV által közzétett anyag szerint pár éve „náci karlendítéssel pózolt esküvői fotózásán a Jobbik elnökének felesége”. Sneider a 444.hu-nak azt mondta, hogy csak szórakoztak és poénkodtak: a felvétel nyilvánosságra hozatala miatt feljelentést tett a rendőrségen. Az esküvői asztalon látható névkártyán „Roy, a Vőlegény” felirat olvasható. Sneider a kilencvenes években egri szkinhedvezér volt, Roy a „mozgalmi” neve. Annak idején felfüggesztett börtönbüntetést is kapott.

Témák
Jobbik
2019.01.24 09:20
Frissítve: 2019.01.24 09:20

Elhunyt Baránszki Tibor

Publikálás dátuma
2019.01.24 09:14

Fotó: Shutterstock/
A Világ Igaza-díjjal kitüntetett Baránszky 96 éves korában halt meg. Kassai kispapként zsidók ezreit mentette meg a deportálástól.
Kilencvenhat éves korában elhunyt Baránszki Tibor, aki a második világháború idején Magyarországon ezrek életét mentette meg - közölte szerdán az MTI-vel az elhunyt fia, Forgács Péter szemészprofesszor. Baránszki Tibort vasárnap, a New York államban lévő Buffalóban, saját otthonában érte a halál. Baránszki Tibor a második világháború idején a budapesti nunciatúrán (vatikáni nagykövetségen) dolgozott, és zsidó vallású honfitársait mentette,. Áldozatos munkáját 1979-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el. Ez a legmagasabb izraeli állami kitüntetés, amely nem zsidó vallásúaknak adható.
Baránszki Tibor kassai kispapként Angelo Rotta pápai nuncius megbízásából vitte az oltalomleveleket az üldözötteknek, megmentve őket a nyilasok kegyetlenkedéseitől vagy a deportálástól. A Rákosi-rezsim koholt vádak alapján - kémkedéssel és összeesküvéssel megvádolva - kilenc évi börtönbüntetésre ítélte, de 57 hónap után, Nagy Imre hatalomra kerülésekor amnesztiát kapott. Állás nélkül, óraadó tanárként kereste kenyerét.  1956-os szerepvállalása után Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba távozott, és Buffalóban telepedett le. Tanárként dolgozott és kitartóan tevékenykedett a keresztény-zsidó párbeszéd előmozdítása érdekében. "Soha nem féltem" - mondta a róla szóló, Magyarországon Szent Jakab mennyei egyszerűsége címmel megjelent könyvben pár évvel ezelőtt. 
2019.01.24 09:14