Előfizetés

Jóval több a gyanús közbeszerzés 2010 óta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.15. 11:35
Illusztráció
Fotó: Kállai Márton
A Korrupciókutató Központ kutatása szerint sokkal kevésbé jellemző a verseny az állami pénzek elnyeréséért.
A CRCB, azaz a Korrupciókutató Központ Budapest legújabb kiadványában 2005 elejétől idén augusztus végéig megvizsgálták az összes hazai közbeszerzést, a keretszerződések kivételével. Összesen több mint 193 ezer darab közbeszerzést vizsgáltak meg – vette észre a 444.hu. A portál összefoglalója szerint a kutatásból kiderült, hogy – 2010 óta egyértelműen kevesebben indulnak egy adott pályázaton, mint korábban, vagyis sokkal kevésbé jellemző a verseny az állami pénzek elnyeréséért. – 2010 óta sokkal több a korlátozott nyilvánosságú kiírás. Például amikor csak meghívottak indulhatnak, vagy amikor irreálisan rövid idő alatt kell pályázatot írni.  – 2010 óta sokkal magasabb az adott év összes pályázatának korrupciós kockázati indexe, vagyis a gyanús körülmények között elnyert közbeszerzések aránya.  – Javulást az Orbán-kormányok csak abban hoztak, hogy 2014 óta pontosabban dokumentálják a megkötött szerződéseket.

324,21 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.15. 07:44
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon hétfő reggel.
Az euró 324,21 forinton forgott reggel hét órakor, 50 fillérrel gyengült a péntek esti 324,71 forinthoz képest. A dollár árfolyama 281,03 forintról 280,70 forintra, a svájci franké pedig 283,40 forintról 283,36 forintra gyengült. A jent 2,5053 forinton jegyezték, szemben a péntek esti 2,5083 forinttal. Az euró 1,1550 dolláron forgott, napi szinten 0,08 százalékkal gyengült. A svájci frankhoz képest 0,37 százalékot veszített értékéből az euró, 1,1439 frankot ért. Egy dollárért 0,9905 frankot kértek, 0,25 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,14 százalékkal gyengült a dollár, hétfő reggel 112,03 jent ért.

Cégük felszámolásával is nagyot kaszáltak Simonkáék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.15. 07:33

Fotó: MOLNÁR ÁDÁM
Olcsón vásárolta vissza a becsődölt társaság ingatlanvagyonának egy részét a politikus köre.
Korábban a 24.hu számolt be arról, hogy miközben folyamatosan emelkedik a gyanúsítottak száma a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő tulajdonában álló Magyar Termés TÉSZ Kft.-t érintő büntetőeljárásban, a becsődölt társaság vagyona már vissza is vándorolt a kormánypárti politikus köréhez. Most a portál azt írja, hogy a felszámolás alatt álló cég földvagyonát az eredeti értékénél jóval olcsóbban vásárolták vissza a fideszes politikus ismerőseihez és rokonaihoz köthető társaságok. A Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolását 2015-ben rendelte el a Békés Megyei Bíróság. A felszámolási eljárást a Pre-Holding Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Kft. végzi, amely a cég vagyonát többször hirdette meg árverésen: – Kunágotán egy 1855 négyzetméteres belterületi ingatlant, – Balkány településen egy 11640 négyzetméteres belterületi ingatlant, – Medgyesbodzáson egy 15099 négyzetméteres külterületi ingatlant, – Pusztaottlakán egy 33016 négyzetméteres külterületi ingatlant, – és a társaság eszköz- és ingóvagyonát. A cikkben kiemelik, hogy az értékesített területek közül a kunágotai és a pusztaottlakai földterületet is a BMKP Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Kft. vette meg, ami több szálon is kötődik a Fidesz Békés megyei politikusához, ráadásul a cég maga is tulajdonrésszel bírt a Magyar Termés TÉSZ-ben. A társaság a pár száz fős Pusztaottlakára van bejegyezve, ahol korábban Simonka volt a polgármester. Ráadásul a BMKP tulajdonosa – a pusztaottlakai önkormányzat mellett – egy olyan alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Simonka György testvére, Tóth Pálné. Tehát közvetett úton a kormánypárti politikus közeli rokona által vezetett Pusztaottlaka Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány szerezte meg a területet. Mint írják,
a két földterületet korábban összesen 464 millió forintért vásárolta meg a Magyar Termés TÉSZ Kft, az egyiket Simonka György cégétől, a másikat a politikus egyik üzlettársának cégétől. Ugyanakkor a felszámoló árverésén mindössze 160 millió forintért szerezte meg a területeket a fideszes politikushoz több szálon köthető nonprofit kft.

A pusztaottlakai 33 ezer négyzetméteres területet időközben külterületből belterületté minősítették át, és nyolc különböző részre szabdalták fel, ami jelentősen megnövelhette a terület értékét. A négy ingatlan közül a harmadik, a balkányi terület is igen olcsón kelt el,
a felszámoló 200 millió forintra becsülte a több mint 11 ezer négyzetméteres ingatlan értékét, ám ennek negyedéért, mindössze 50 millió forintért akadt rá vevő, aki szintén ismerős: az új tulajdonos egy olyan cég – a Champion Fuirt Kft. –, amelynek tulajdonosa szintén Simonka üzlettársa volt a Magyar Termés TÉSZ-nél.

A 24.hu azt írja, a három ingatlanon kívül a felszámoló a cég eszközállományát is értékesíteni tudta, a becsült 10 millió forintnál alig kevesebbért, 8 millió forintért, így a társaság javainak 80 százaléka elkelt. A felsoroltak közül mindeddig csak a Medgyesbodzáson található területet – ami korábban személyesen Simonka tulajdona volt – nem tudta értékesíteni a felszámolócég. Ez pedig azt jelenti, hogy a felszámoló által 872 millió forintra becsült cégvagyonból mindössze 218 millió folyt be, a társaság által okozott kár viszont 973 millió forint. Az új tulajdonosok pedig – csakúgy mint korábban – egytől egyig Simonkához köthetők.