"Nem ellenőrzik, hová megyünk, így elég, ha az ember befordul az első sarkon"

Publikálás dátuma
2018.10.15 12:16
illusztráció
Fotó: AFP/ Paul Zinken
Noha az alaptörvény – kormánypárti többségi módosítása – szerint október 15-től tilos életvitelszerűen közterületen tartózkodni, Kaposváron az önkormányzat meglehetősen régóta harcban áll a fedél nélküliekkel.
- Ma még nem szólt senki – mondja Zömbik Zoltán hétfőn reggel nyolc óra körül, miközben műanyag palackját tölti a kaposvári sétálóutca Zsolnay-ivókútjából. A hátán rózsaszín hátizsák, a lábánál hatalmas, fekete zsák, tele sörös dobozzal. A holmiját nem cipelte magával, az egyik ismerőse szokott rá vigyázni, míg az ötvenesforma hajléktalan férfi a várost járja, s gyűjtöget a kukákból. – De korán van még – teszi hozzá –, a rendőrök és a közterület-felügyelők később szoktak jönni: délelőttől késő délutánig járnak errefelé, s akkor elküldenek mindenkit. Már hetek óta ez megy. Noha az alaptörvény – kormánypárti többségi módosítása – szerint október 15-től tilos életvitelszerűen közterületen tartózkodni, Kaposváron az önkormányzat meglehetősen régóta harcban áll a fedél nélküliekkel. A Fidesz-KDNP-s közgyűlési többség már 2013-ban elfogadott egy helyi rendeletet, mely elvileg ugyan csak azt mondta ki, hogy valaki „életvitelszerű lakhatás céljára szolgáló ingóságait közterületen tárolja vagy helyezi el el, közösségi együttélés szabályait sértő magatartást követ el”, a gyakorlatban ez a hajléktalanság betiltását jelentette, hiszen egy utcán élő hol máshol tárolhatná a holmiját, mint közterületen. Nem véletlen, hogy Székely László, az alapvető jogok biztosa utólagos normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól, s a testület 2016-ban meg is állapította, hogy a rendelet nem alkalmazható hajléktalanokra.
A somogyi megyeszékhely közgyűlése szeptember végi ülésén ismét napirendre vette a kérdést, s helyi rendeletben – az alaptörvényhez igazítva – szabálysértéssé minősítette az közterületen életvitelszerűen élést. S bár ennek határideje megegyezett az alaptörvényi rendelkezéssel, a rendőrök és a közterületesek az elmúlt bő két hétben már rendre elküldték a fedél nélkülieket a belvárosból. - Elvileg három felszólítás után intézkedni kell velük szemben, de erre még nem került sor, s szerintem ezután sem lesz ilyen – magyarázza az egyik kaposvári rendőrjárőr. – Jellemzően már az első jelzésre elmennek, persze később visszajönnek, de hát hova is mennének… Nekünk viszont kötelező intézkedni velük szemben, így ez egy elég komoly patthelyzet: volt, akit naponta hatszor-hétszer küldtünk el. Semmi értelme bevinni őket vagy szabálysértési eljárást indítani ellenük, hiszen nem tudnak változtatni a helyzetükön. Egy másik rendőr szerint mostantól viszont nem lesz ilyen nagy a tolerancia a hajléktalanokkal szemben, ugyanis nemcsak a média és a jogvédők, de a kormány és az önkormányzat is figyeli-várja az eredményeket. - Bizonyos esetszámot le kell jelentenünk, hogy látszódjon, megfelelünk a törvénynek – jegyezi meg. – Még akkor is, ha az ember tudja, teljesen fölösleges, amit csinál, meg aztán tényleg az a legfontosabb, hogy ezeket a szerencsétleneket b*sztassuk? A bottal a belvárosban sántikáló Nagy Margit szerint különbséget kellene tenni a hajléktalanok és a koldusok között. 
- A főtér környékén, a Noszlopy utcai presszósoron vagy a sétálóutcán tényleg zavaró lehet, hogy annyian kéregetnek – ismeri el. – De mi csak sörös dobozt és papírt gyűjtünk a kukákból, nem megyünk oda senkihez, nem kiabálunk, nem iszunk a padokon: akkor miért küldenek el? Ha valakinek rossz a lelkiismerete, mert sok a hajléktalan, ne rajtunk verje le! Zömbik Zoltán megjegyzi, a rendőrök és a közteresek amúgy szinte az összes fedél nélkülit ismerik név szerint, s a többségük emberségesebben viszonyul hozzájuk a törvényi előírásnál. - A legtöbbször megelégszenek, hogy szólnak, mi pedig fogjuk a cókmókunkat, aztán elindulunk – állítja a bozontos szakállú férfi. – Azt viszont nem ellenőrzik, hová megyünk, így elég, ha az ember befordul az első sarkon. Legalábbis eddig így volt, remélem, így is marad. Mert ha megbüntetnek, maximum ledolgozni tudom, vagy ha sok összegyűlik, hát leülöm. Aztán, ha mindenkit bezártak, nem lesz több hajléktalan az utcákon…
2018.10.15 12:16

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29